..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Mehmet Alagöz




5 Ocak 2012
Neden Yazmalýyýz  
Mehmet Alagöz
Yazýnýn milada þerh edildiði MÖ:3200'lere dayanan genel kabulün rastlantý olmadýðý gerçeðinin izinde yolculuða çýkmadan önce, bu kabulü dayatan aklýn sinerjisiyle bizlere vermek istediði mesajýn arka planýna bakalým.


:AGEB:
Yazýnýn milada þerh edildiði MÖ:3200'lere dayanan genel kabulün rastlantý olmadýðý gerçeðinin izinde yolculuða çýkmadan önce, bu kabulü dayatan aklýn sinerjisiyle bizlere vermek istediði mesajýn arka planýna bakalým. O zamandan günümüze kadar geçen beþ bin yýllýk sürecin, ilk insan izine rastlanan ana kadar geçen süreç içinde küçük bir dilim olmasýna karþýn diðer tüm zamanlarýn hepsine yazýyla hükmetmesi bir tesadüfün ürünü olabilir mi?

Sözel kültürün, yazýna temel olduðu sanýrým herkesin ortak kanaatidir ancak sözle düþünen insanýn bunun kaydýna durmasý; onu yaþadýðý zaman aralýðýndan kurtararak sonraki nesillerin hayata tutunma becerilerine kimi zaman destek kimi zaman da yanlýþtan dönüþüne örnek teþkili olmasý, bizleri deneme-yanýlmanýn zaman yontularýndan kurtarmýþtýr. Oysa günümüzde yazý dilinin etkin olmadýðý toplumlarda yerel yaþam tarzlarýnýn çeþitlendiði bilgisine götürmüþtür ki etik ve deðer yargýlarý birbirlerinden tamamen farklý iç dinamiklerin olduðu yaþam formlarý görmek ve bu formlarýn dýþa kapalý yapýlarýnýn kendi doðru edimlerini bile ihraç edemedikleri gibi diðerlerinin doðru edimlerinden habersiz býrakmýþtýr. Ýþte yazmak bize bu dirençlerin kalýn buzullarýný kýrma gücü vermiþ olabilir mi acaba?

"Okumak bir insaný doldurur, insanlarla konuþmak hazýrlar, yazmak ise olgunlaþtýrýr." diyen F. Bacon'ý bu düþün çýktýsýný yazmaya teþvik eden neydi? "Neden yazmalýyýz?" sorusunun cevabý da kanýmca burada gizlidir. Yazmak esasen aydýnlanma sürecinin son evresi olsa da içinde; problemini, analizini, deneysel etkinliðini ve nihai hedef olan sentezini içine alarak boyutlanan ya da bilince yeni ufuklar ekleyen bir tasarýmdýr. Tabiidir ki her çözüm ortaya konduðu andan itibaren gerek lehte gerek de aleyhte eleþtirilerin kurbaný olmasý, yazýn ürünlerinin insaný düþünmeye sevk ettiði fikrine iddianame gibidir ve her iddianame yukarýda bahsedildiði gibi tartýþmaya açýktýr. Yazýnýn tartýþmaya neden olan efekti; aklýn ortaklaþa mutabakatýyla kabul edilebilir çözüm yollarýn ulaþma adýna insanlýðý daha erkencil platformlarda buluþturabilir mi peki?

"En güzel sanat, yaþama sanatýdýr" derken John Macy, "Ey insan! Sanat yalnýz senindir." diyen Schiller'in o nadide eserlerin düþün ürünü olduðunu ve buna haiz tek canlýnýn insanlýk olduðuna en güzel vurguyu yapmýþtýr. Yazarlarýn çýkarýmlarýndan insanýn dönüþtürerek yordama yetisinin diðer bütün canlýlardan daha fazla olduðu ancak doðuþtan bunlarý beraberinde getirmediði ve sonradan öðrenerek edinmesi bakýmýndan diðer canlýlardan farklýlaþmýþtýr. Hülasa hayvanlarýn bir çok yeteneðinin kaynaðý doðuþtan gelen dürtüler olmakla birlikte doðal hayatýn koþullarý ile þekillenen yaþantýlarýna karþýlýk, insanlýk bilgi birikimlerini eðitimle aktarýp o koþullarý kendi faydasýna deðiþtirerek en zorlu iklim ve ortam engellerine raðmen hayatta kalabilmeyi baþarmýþ, keza popülasyonu arttýrmayý da bilmiþtir. Ya yazýnýn buna ulaþmada rolü olmasaydý, günümüzde gelinen noktada olabilir miydik?

Mahatma Gandhý'nin "Ýnsanlýktan daha kusursuz hangi kitap vardýr ki!" iddiasýna nazire olarak insanýn kusurlarýndan ders aldýðý ve oluþan sorunlara cevap arayýþýný eski yaþantýlardan alýntýlamasý diðer anlamdan tarihin tekerrürüne bakmasý onu zamanda yolculuðun kestirmelerinden geçirerek, geleciðin tehirinden kurtarmýþtýr. Peki geçmiþ deneyimlerin kayýtlarý olmasa bu zaman sýçramalarý mümkün kýlabilir miydik?

Þimdiye kadar yazýnýn evrensel boyutunda gezindik. Oysa onun ulusaldan bireysele doðru tümden gelen diðer boyutlarý da bulunmaktadýr.

Ulusal manada ülke kalkýnmasý, yazýn çeþitliðinden beslenen ufuklarý ile sanatýn bilime öncülük ettiðini Jules Verne'in " Deniz Altýnda Yirmi Bin Fersah' adlý kitabýnýn denizaltýlarýn yýllar sonraki keþfine götüren sürecin temel taþý olmasý, yazýnýn ne derece önemli bir buluþun imzasý olduðunu kanýtlar niteliktedir. Ýhtiyacýn hayali fitillemesi, hayalin yazýlarak insan zihnine ekilmesi, olgunlaþan fikrin bilimin buluþlarý ile desteklemesine deðin geçen zaman bazen o hayali kurgulayan insanýn ömür cenderesinin yetimsiz kaldýðý gerçeðini gördüðümüzde yazma etkinliðinin önemi su yüzüne kendiliðinden çýkacaktýr. Nitekim Andre Gýde'n "Hatýra yazmak, ölümün elinden bir þey kurtarmaktýr." tümcesi, bu bulgunun mihenk taþý vasfýný üstlenmiþ olabilir.

Bireysel boyutta yazmak kiþisel geliþime, kazanca, manevi tatmine, ve erdemli davranýmýn huzuruna erdirebilir insaný. "Sanatkâr, cemiyette uzun ceht ve gayretlerden sonra alnýnda ýþýðý ilk hisseden insandýr." demiþ Atatürk çünkü bizce sorun olabilecek olgunun baþkalarýnýn dikkatini henüz çekmemiþ olmasý aslýnda bir erken teþhis bilincinin flaþý olabilir ve sonranýn ya da geç kalýnmýþlýðýn pahalý bedellerinden insanlýðý bir aþý maliyetiyle kurtarabilir, yazmak da o aþý betiminde ki rolü kapabilir.

Sonuç olarak yazmak; bizleri sözün aðzýn avlusundan göðe uçuþan unutkan halinden kurtarýp, tek tutar dalýmýz olan kalýcý eserlere ç/evrilip zihnin karanlýk odasýnda ki dönüþümü tamamlayarak göz alýcý bir kelebeðin ömrüne ömür katabilir. Ve dahi karanlýkta kalmýþ bir ümidin kandillerini yakarak hayata canhýraþ çabalarla tutunmuþ ama kendi arayýþýnda debelenen nice insanýn bir manada intiharý olan öðrenilmiþ çaresizliðinden kurtarabilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul'un Mona/liza Yüzünde Umut
Anadolu'da Ýnsan Çölleþmesi


Mehmet Alagöz kimdir?

Aynam dostlarým onlarýn gördükleri sýnýrlarým ve zaaflarým be gördüklerim ise henüz adýmlarýmýn ucunda bekleyen arþýnlar. Hep bir hayalin gerçeðe dönüþmesi için çalýþtým, öðretirken kolay gelenin öðrenimine durmanýn zorluðunu yaþadým, halen de yaþýyorum. hayat bir keþif süreci zihnimin derman kalýncaya deðin keþfedeceðim.

Etkilendiði Yazarlar:
Jack London, William Shakespeare, Paulo Coelho, Jules Verne,Rýfat Ilgaz, Amin Maalouf, Halikarnas Balýkçýsý, Mehmet Zeren,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Alagöz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.