..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Vildan Sevil




7 Ocak 2012
Sadakat  
O sabah, her zamanki gibi, birbirlerine sabah kurlarýný yapmýþlar.

Vildan Sevil


Akþam olmuþ. Tinleri ve bedenleri, birbirini istemiþ. Dolamýþlar kuyruklarýný birbirlerine. Diþi, uzun bir borucuða benzeyen üreme organýný, erkeðin kesesine deðdirmiþ, akýtmýþ yumurtalarýný.


:AIFC:
Bir yerlerde okumuþ ya da bir yerlerden duymuþtum : Sadakatin sembolüymüþ.

Kendisiyle on altý yýl önce Cunda’da tanýþtým. Bir tezgâhýn üzerine, minicik, týrtýklý gövdesini sermiþ yatýyordu. Küçücük “kýsrak baþý”ný, “Akdeniz’e” deðil de, hemen yanýndaki denizyýldýzlarýna, büyücek þeytanminarelerine, denizkestanelerine, omurgasýzlarý içinde taþýyan kabuklara çevirmiþti. 14-15 cm boyundaydý. Hafif pýrtlak gözleriyle, tek baþýna, onlara öylece bakýyordu.

Onu aldým, eve getirdim. Bir misinaya baðlayarak, bir tablonun ardýndan duvara sarkýttým. O gün bugündür yeri deðiþmedi, orada durur. Evde, benden baþka ona her gün bakan var mýydý bilmem. Sanmýyorum. Ama biz, her gün bakýþýr dururuz hâlâ.

Bilinçdýþýmda birikmiþ, sürekli kovulmaya mahkûm ettiðim, nedensizmiþ gibi görünen kuþkular mýydý beni ona çeken yoksa duruþundaki zarafet miydi ? Bilmiyorum.
...............

Denizatý, Hippocampus türünden bir balýk. Tropikal ve ýlýman sularda yaþar. Bazýlarý çok saydam olur, görünmez. Benimki kahverengi. Üstüne atýlan cila matlýðýný gidermiþ.
Çin’de fiziksel hastalýklarda, þifa amaçlý kullanýlmaktaymýþ. Sadakati nedeniyle ruhsal þifa ummak kimin aklýna gelmiþ, bilmiyorum. Bizde ise her deðerli varlýðýmýz gibi dýþsatým amaçlý talan edildiðinden neredeyse türü tükenmek üzereymiþ.

Biliyor musunuz ?... Denizatý ve yýlaniðnesi, bugüne deðin bilinen türler içinde erkek gebeliðinin görüldüðü tek tür ve tek eþli yaþayan az sayýdaki canlý türlerinden.
.................

Benim, denizatýmla “bakýþýr dururuz” dediðime bakmayýn. Söyleþtiðimiz, dertleþtiðimiz de oldu bunca yýllýk birlikteliðimizde.

Benim denizatým, erkekmiþ. Ergenlikten çýkar çýkmaz, gönlünü bir diþiye kaptýrmýþ, büyük umutlarla yaþamý paylaþmaya baþlamýþlar.

O sabah, her zamanki gibi, birbirlerine sabah kurlarýný yapmýþlar. Dokunmuþlar, baþlarýný tokuþturmuþlar, kuyruklarýný deðdirmiþler, dolamýþlar. Sonra yiyeceklerini aramak için ayrýlmýþlar. Esmer, kýrmýzý suyosunlarýnýn arasýnda dalgalanýp tutam tutam yemiþler. Küçük karideslerin tadýna bakmýþlar.

Akþam olmuþ. Tinleri ve bedenleri, birbirini istemiþ. Dolamýþlar kuyruklarýný birbirlerine. Diþi, uzun bir borucuða benzeyen üreme organýný, erkeðin kesesine deðdirmiþ, akýtmýþ yumurtalarýný.

Ertesi sabah, yine kur yapmýþlar birbirlerine, sevgiyle ayrýlmýþlar doyunmak için... Gün bitiminde kavuþmanýn sabýrsýzlýðýyla vedalaþmýþlar.

Akþama doðru beklemiþ durmuþ diþisini benim denizatý. Ýyice kararmadan sular, aramaya koyulmuþ. Kýrmýzý, esmer alglerin mercanlarýn kabuklularýn arasýnda dolanýp durmuþ. Bulamamýþ sevgili eþini. Ne ertesi sabah ne de daha sonra... Ya þiddetli dalgalarda tutunamayýp yok olurlar ya da avcýlarýn eline düþerler, telef olurlarmýþ.

Denizatlarý, tel eþlidir dedik ya... Baþkasýyla birlikteliði olanaksýzmýþ, ne tininin ne de bedeninin böyle bir gereksinimi varmýþ. Sabah akþam, birbirlerine karþý, aksatmadan aþklarýný dillendirmenin ve tüm gün birbirlerini düþünmenin sonucu olduðunu söylemiþti.

Haftalar geçmiþ. Kesesi þiþtikçe þiþiyormuþ bizimkinin. Günü geldiðinde, tepiþen yavrularýný salývermiþ suya. Yavrular týkýþ týkýþ büyümekten iyice sýkýldýklarý için daðýlmýþlar dört bir yana. Özgür, mutlu, umutlu... Dalgalanmýþlar sularda.

Gözleri yaþlarla dolu baba, gururla bakmýþ arkalarýndan. Onlar, iyice uzaklaþýnca görevini yerine getirmiþ, genetik töre böyleymiþ çünkü. Kýrmýzý bir denizyosunun yapraðýna dolamýþ baþýný, dolamýþ, dolamýþ, yaþamýna son vermiþ.

Biliyorum, diyeceksiniz ki ölüler, denizatý da olsalar konuþmazlar ki, uyduruyorsun...

Eee... Siz konuþturana bakýn.

Hem ne hakla yargýlýyorsunuz beni ? Bütün gün TV’lerde, gazetelerde gözünüzün içine baka baka söylenilen yalanlara kanýyor, acýsýný benim gibi garibandan mý çýkartýyorsunuz?

El insaf sevgili okur !...

07.01.2012
Vildan Sevil



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ozan/þair> Þiir> Okur// Yazýnsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iý)
Benim Güzel Þiirlerim ve Þiirde Eytiþim// Yazýnsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iýý)
Evren - Zaman - Hýz ve Hýz Tutkumuz Üstüne
Bir Kadýn, Sinsi Bir Þiddet ve Bir Yanýt
Senden Bir Þeyler Ýsteyeyim Mi?.. Ne Dersin?..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul...
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!..
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?..
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?..
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv)
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum...
Kýrk Katýr mý, Kýrk Satýr mý? Mutluluk, Onur ve Bölünmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.