..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýþ Dünyasý ve Aile Yaþamý > Emine Piþiren




11 Ocak 2012
Dile Benden Ne Dilersen...  
Emine Piþiren
"...60'li yaþlarýndaki evli bir çift evliliklerinin 35inci yýlýný sakin, romantik bir restoranda kutlamaktadýrlar. Aniden önlerinde zarif ve güzel bir peri belirir ve þunu söyler: - Bu kadar uzun bir süre örnek bir çift olmanýz ve hep birbirinize sadýk kalmanýz nedeniyle birer dileðinizi yerine getireceðim..."


:BBCF:
“…Aþk yarým kalaný devam ettirmeyi imkânsýza, ihanete tanýk olunca da bitirip, yeniden baþlamayý veto ediyor."-Emine Piþiren-

Bir arkadaþým bana "sence evlilik nedir" diye sormuþtu. Ona eski bilinen bir sözle karþýlýk vermiþtim: "Evlilik bir kaleye benzer: Dýþarýdakilerin içeri girmeye çalýþtýðý, içeridekilerin de dýþarýya çýkmak istedikleri bir kaledir."
Uzun süreli birliktelikler sonrasý erkek ve kadýn birbirlerine öyle sýký baðlý oluyorlar ki, birbirlerinin vazgeçilmezleri oluyorlar. Geçmiþte her ne yaþadýlarsa iyi ve kötü aný depolarýný kilitlemiþler gibi birbirlerine olan güven ve sadakatlerinden hiç kuþkuya yer vermiyorlar.

Örf ve adetlerimizin yaný sýra ilerleyen yaþlarýmýzýn verdiði olgunluk, her iki cinsi daha da hoþgörülü kýlýyor. Yýllarýmýz bizi bize alýþtýrýrken "diðer yarýmsýn" söylemlerimiz yaþlanan zamaný doðrular gibidir. Ayný yastýða baþ koyan çiftler; çaylarýnýn kaç þekerli içtiklerini bildikleri gibi, ayný bardaktan da içebiliyorlar, ayný havluya yüz silebiliyorlar. Hatta neye kýzýp, neye üzüleceðini sezebiliyor, hazlarýn ve zevklerin ortak bileþkesi oluyor evlilikleri.

Son yýllarda Türkiye'de boþanma davalarýnýn sýklýðýnýn asýl sebebinin ekonomik nedenlerle baðýntýlý olarak düþünürsek de ortalamayý geçen 20 ila 30 yýlý aþmýþ evliliklerde boþanma sýklýðýnda artýþ gözlenmektedir. Benim de tanýk olduðum bu ayrýlýklarýn öyküsünü dinleyince dudak uçurtan asýl sebebin üçüncü kiþi olduðunu öðreniyorum.

"Kocam beni 20 yaþýndaki bir kýzla aldattý..."

"Kocam beni uzun süredir sekreteriyle aldatýyormuþ, bunu yeni öðrendim."

"Karým beni komþumla aldatýyormuþ,"

"Karýmýn bozulan ekonomimiz yüzünden çalýþmasýna izin verdim. Daha sonra eve geç kalmalar, iþte daha çok zaman geçirmeler baþladý. Ve sonunda patronuyla kaçtý,"

"Karým çocuklarý alýp, annesini tercih etti, kaçamaðýmý hoþ görmedi..."

"Kocam kilo aldým diye beni boþamak istiyor..."

"Kocam beni internetten tanýþtýðý kadýnlarla aldatýyor..."

ve benzeri eften püften sebeplerin altýnda yatan, görüldüðü gibi asýl neden; yatak odalarýnýn yeknesaklýðý, cinsel isteklerin renksizliði, ortak hazlara ket vurulmasý, fantezilerin ayný kiþiyle týkanmasýdýr. Nihayetinde farklý partner arayýþlarýyla yaþamý renkli kýlanlarla paylaþmak istencinden kaynaklandýðý anlaþýlýyor.

Bunun yaný sýra hýzla baþlayan iliþkiler, hýzla tüketilip bitirilmek isteniyor. Doyum doyumsuzluk getirirken kimilerin de ilk tanýþtýðý günden yalan birlikteliklerine start vermeleridir. Çiftlerin evlenmeyecek, reddedilecek kaygýlarýyla taktýklarý "hoþgörü" maskeleriyle asýl gerçekler raflara kaldýrýlýp, "ben annemden ayrýlmak istemiyorum, onunda bizimle oturmasýný istiyorum, yumurtayý rafadan deðil katý seviyorum, evimizde bir kedi beslemek istiyorum, hayýr çocuk sahibi olmak istemiyorum, vs," gibi asýl isteklerini saklayýp, baskýlýyorlar.

Ýlerleyen yýllarda, iyice oturmuþ evliliklerde saklý raflardan gerçekler gün ýþýðýna çýkartýlýyor. Ýþte asýl o anda kýyamet kopuyor ve bir daha geri dönüþümü olmayan EVET-HAYIR sözcükleriyle evliliklere son veriliyor.

Türkiye'de boþanmalarýn en fazla olduðu þehirlerin baþýný; Ýzmir, Balýkesir, Aydýn, Ýstanbul, Denizli, Muðla, Ankara, Antalya, Isparta, Burdur, Çanakkale þehirlerinin önde gelmesindeki asýl nedeni ilerleyen teknoloji ve kalabalýklaþan toplumun artan doyurulamayan istekleridir.
Kanýmca yüreðin bekçisi sevgi olunca sadakat onun yareni olacaðý kesindir. Konuyu fýkrayla noktalamak istiyorum:

"...60'li yaþlarýndaki evli bir çift evliliklerinin 35inci yýlýný sakin, romantik bir restoranda kutlamaktadýrlar.
Aniden önlerinde zarif ve güzel bir peri belirir ve þunu söyler:
- Bu kadar uzun bir süre örnek bir çift olmanýz ve hep birbirinize sadýk kalmanýz nedeniyle birer dileðinizi yerine getireceðim.
- Ah, ben sevgili kocamla tüm dünyayý görebileceðimiz uzun bir seyahat yapabilmek istiyorum' demiþ, kadýn, sevgi dolu gözlerle kocasýna bakarak.
Peri sihirli deðneðini sallamýþ ve gerekli tüm uçuþ, gemi, otel, yemek ve eðlenceleri içeren voucher'lar kadýnýn eline gelivermiþ.
Sýra kendisine gelince adam biraz düþünmüþ ve:
- Evet, demiþ, tüm bunlar harika ve çok romantik. Ama böyle bir fýrsat insanýn ömrü boyunca sadece bir kez eline geçer ve artýk ömrümüzün sonuna yaklaþtýk. Kusura bakma hayatým, ama benim dileðim benden 30 yaþ daha genç bir karým olmasý.
Kadýn ve peri oldukça büyük bir hayal kýrýklýðý içine düþseler de, dileðin yerine getirilmesi gereklidir. Bunun üzerine peri deðneðiyle bir daire çizer ve... Adam 92 yaþýna gelir."

Beklentilerimizin kimi zaman hayal kýrýklýðý ile sonuçlanmasý kaçýnýlmazdýr. Özellikle uçuk kaçýk hayallerin peþinde koþan insanlar için...

Mutlu birliktelikleri yaþamanýz dileði ile...
Emine PÝÞÝREN
11.01.2012



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýþ dünyasý ve aile yaþamý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yoksa Aklýmýz Firarda mý?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.