..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Mehmet Alagöz




14 Ocak 2012
Anadolu'da Ýnsan Çölleþmesi  
Mehmet Alagöz
Anadolu tekrar yeþil kimliðine kavuþuyor, ormanýyla ve zengin bitki varlýðýyla. Lakin bir insan çölü olma yolunda emin adýmlarla ilerlemekte.


:AFEE:

Anadolu'nun köyleri, binlerce yýllýk yaþam ustalýðýndan medeniyete doðru intihar ediyor. Anadolu'nun vadileri, içindeki 'sýrlarla' birlikte birer birer tarihten siliniyor...YUSUF YAVUZ

Üniversite yýllarýmda deðerli bir hocam yazmayan bir millet olmamýzdan þikâyet ederek ‘Eðer zamanýnda yaþanan olay kayýtlarýný düzgün tutmuþ olsaydýk ermeni diasporasý kendi bakýþ açýsýnýn dünya kamuoyuna, bir gerçek gibi dikte edemezdi.' demiþti ve onlarýn yaþanan olaylar hakkýnda birinci aðýzdan yazýlmýþ binlerce kitabýna karþýn bizim yüzü bulmayan kitabýmýzdan bahsetmiþti. Bu yüzden tarihe bir yazýyla not düþmek istedim.

Gelelim bu giriþi neden seçtim. Günümüz kapitalizmine boyun eðen devlet anlayýþý Anadolu insanýn yaþama becerilerini elinden alarak bir anlamda onlarýn hayat tutunmuþ yaþamýn okur-yazarlýðýný akýlcý þekilde kanalize etme hesabý gütmeden sermaye lehinde budamaya devam ediyor.

Bugün ilginç bir gerçek dikkatimi çekti. Mantar aramak için bir yakýnýmla beraber kýrsal alana çýktýk. Neredeyse her üç yüz ya da dört yüz metrede insanýmýzýn eski yaþam izlerinin kanýtlarýna tanýk olurken, gümüz köylerinin eski evlerinde bir zamanlarýn þen þakrak çocuk seslerini duyamaz olmanýn hayýfý, bu günlerde her konuþtuðum memleket insanýn dilinde. Devletin yerleþim alanlarýný belirli merkezlerde toplamaya çalýþmasý ya da hizmet alanlarýný daraltmaya çalýþarak, maliyet tasarrufu beklentisi içine girmesi, hayata nasýl tutunacaðý öðrenmiþ Anadolu insanýnýn köylerinin güvenli sýðýnaklarýndan, þehrin keþmekeþ ortamýna göç etmesini saðlayarak, kendi yok oluþuna sürükleyen bir hesap hatasýna düþtüðünü görememektedir.

NASA on yýl kadar önce Anadolu'nun elli yýla kadar tamamen çölleþeceðinden bahsederdi. Belki bugün için böylesi bir durumdan bahsetmek gülünç gelebilir. Nitekim geçen yýllarda meralarýmýzýn bilinçsiz kullanýmý belki bu öngörüyü destekler nitelikteydi ama doða kendi haline býrakýlýrsa kendi kendini iyileþme sürecini baþlatabileceði artýk aþikar þekilde gözlenebilmekte.

Þimdilerde azalan hayvan varlýðý ve boþalan köyler nedeniyle neredeyse hayvanlarýn ayak basmadýðý nice mera var ve Anadolu tekrar yeþil kimliðine kavuþuyor, ormanýyla ve zengin bitki varlýðýyla. Lakin bir insan çölü olma yolunda emin adýmlarla ilerlemekte.

Sanayileþme devriminin kýrsal kasabalara yansýmamasý, üretim girdilerinin artmasý, halka birim alanda yüksek verim elde etme yollarýnýn anlatýlamamasý ve ürün çeþitliliðinin arttýrýlamamasý kýrsal göçü körüklemiþtir.

Ýþte bu göçün ülkeye maliyeti kent nüfuslarýndaki ani patlamalar, beraberinde iþsizlik, kent kültürünün çarpýklaþmasý, suç oranýnýn artmasý, kültür çatýþmalarý, semtler arasýndaki derin kültür ayrýþmalarý, bireysel bencilliðe bürünen insan iliþki ve kimlikleri, komþuluk iliþkilerinin zayýflamasý neticesinde bir birine yabancýlaþan kitleler, imece kültürünün yok olmasýna paralel yoksulun desteklenmeyerek suça itilmesi, ülke refahýnýn tabana yayýlmamasý sonucu terörün geniþ kitlelerin içinde kolaylýkla yayýlabilmesi gibi nice sosyal yýkýma neden olabilecek olgularýn devletin bekasýna dönük eylemlere dönüþmesine neden olmaktadýr.

Devletin artan vergi gelirleri ve son dönemlerde görülen yoðun sanayileþmenin suni ölçeklere göre hazýrlanmýþ verilerle ülkenin iyiye gittiði söylenmekte ama deðil.

Bu ülkenin yazgýsý ancak her bireyin kendi ölçülerince ekonomik üretime kendi ürün ve oluþturduðu deðerlerin katkýsýný alarak yükselebilir ki Anadolu'da yaþayan nice vefakâr anne baba þehirde zor koþullarda yaþayan çocuklarýný gerek ekonomik katký ve gerek de yetiþtirdiði gýda ürünleri ile desteklemeseydi asgari ücretli nice insanýn ülkeyi kitlesel yýkýma götürebilecek sosyal patlamalarýn fitilini çoktan ateþlerdi.

Sonuçta; Anadolu nüfusu giderek yaþlanýyor ve þehre göç eden nice yoksulun köy akarý her gün azalýyor, durumu düzeltmek adýna çözüm üretilmezse ülke geleceðine tehditkâr sinsi bir tehlikenin büyüdüðü bilinmeli kanýmca.

16mayýs11

Son not Kýzýlderili atasözü olsun 'Son ýrmak kuruduðunda, son aðaç yok olduðunda, son balýk öldüðünde,beyaz adam paranýn yenmeyen bir þey olduðunu anlayacak'.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul'un Mona/liza Yüzünde Umut
Neden Yazmalýyýz


Mehmet Alagöz kimdir?

Aynam dostlarým onlarýn gördükleri sýnýrlarým ve zaaflarým be gördüklerim ise henüz adýmlarýmýn ucunda bekleyen arþýnlar. Hep bir hayalin gerçeðe dönüþmesi için çalýþtým, öðretirken kolay gelenin öðrenimine durmanýn zorluðunu yaþadým, halen de yaþýyorum. hayat bir keþif süreci zihnimin derman kalýncaya deðin keþfedeceðim.

Etkilendiði Yazarlar:
Jack London, William Shakespeare, Paulo Coelho, Jules Verne,Rýfat Ilgaz, Amin Maalouf, Halikarnas Balýkçýsý, Mehmet Zeren,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Alagöz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.