..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




2 Þubat 2012
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili  
M.NÝHAT MALKOÇ
“Mevlid” kelimesi “doðum” anlamýna gelir. Son peygamber Hz. Muhammed(SAV)’in dünyayý þereflendirdiði Rebiülevvel ayýnýn on birinci gününü on ikinci güne baðlayan geceye “Mevlid Kandili” diyoruz. Bu mübarek gece, bütün Müslümanlar için bayram hükmündedir. Çünkü Allah’ýn sevgilisi(Habibullah) olan Resul-i Ekrem, bu þerefli zaman içerisinde dünyamýzý teþrif etmiþtir. O büyük Nebi, hicretten 53 sene evvel þenlendirmiþti arzý… Tarihler milâdî 571’i gösteriyordu o zaman. Nisan ayýnýn yirmisini iþaret ediyordu takvimler.


:BCAC:

M.NÝHAT MALKOÇ

“Mevlid” kelimesi “doðum” anlamýna gelir. Son peygamber Hz. Muhammed(SAV)’in dünyayý þereflendirdiði Rebiülevvel ayýnýn on birinci gününü on ikinci güne baðlayan geceye “Mevlid Kandili” diyoruz. Bu mübarek gece, bütün Müslümanlar için bayram hükmündedir. Çünkü Allah’ýn sevgilisi(Habibullah) olan Resul-i Ekrem, bu þerefli zaman içerisinde dünyamýzý teþrif etmiþtir. O büyük Nebi, hicretten 53 sene evvel þenlendirmiþti arzý… Tarihler milâdî 571’i gösteriyordu o zaman. Nisan ayýnýn yirmisini iþaret ediyordu takvimler.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen(Rahmetellil Âlemin) Hz. Muhammed(SAV), dünyayý þereflendirmeden evvel cehalet, zulüm ve ahlâksýzlýk almýþ baþýný gidiyordu. Tevhit inancý çoktan unutulmuþtu. Cahiliye Araplarý putlardan medet umuyordu. Dünya, karanlýklara gömülmüþ, yaþanmaz hale gelmiþti. Bu böyle gitmezdi. Bir müjdecinin yolu gözleniyordu.

Gelmiþ geçmiþ bütün Peygamberlerin kemâlat bakýmýndan en büyüðü olan Hz. Muhammed(SAV), Rebiülevvel ayýnda dünyaya gelmekle o ayý sýradanlýktan kurtarýp güzelleþtirmiþtir. Onun geliþiyle bu ay bambaþka bir mânâ yüklenmiþtir. O kutlu doðumdan beri Pazartesi günleri daha bir sevimli gelir biz Müslümanlara. Ýnsanlýðýn kurtuluþu için gönderilen Resülullah’ýn deðdiði her þey diðerlerine nazaran ne kadar da bahtlýdýr. Onu dünya gözüyle görmek en büyük saadet olsa gerek… Ashaptan olmak ne büyük bir bahtiyarlýktýr.

Kadir Gecesinden sonra en mühim ve en faziletli gece olarak adlandýrýlan Mevlid Kandili gecesi, Müslüman âlemince lâyýkýyla ihya edilir. Zira bu gecede kurtuluþ çeraðý dünya semasýna inmiþtir. O ýþýk, cehalet karanlýklarýný bertaraf edip gönülleri aydýnlatmýþtýr. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Resul-i Ekrem Efendimiz bu güzel gecede hakkýyla anýlýr ve doðumundan dolayý duyulan sevinç, kalben ve lisanen dile getirilir. Zira bu hususta Ýmam Celâlüddîn Abdürrahmân bin Abdi’l-Melik Kettânî þöyle diyor: “Mevlid günü ve gecesi, mübecceldir, mukaddestir, mükerremdir. Þerefi, kýymeti çoktur. Resûlullah’ýn (Sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem) varlýðý, vefatýndan sonra, ona tâbi olanlar için, kurtuluþ vesilesidir. Onun mevlidi için sevinmek, Cehennem azabýnýn azalmasýna sebep olur. Bu geceye hürmet etmek, sevinmek, bütün senenin bereketli olmasýna sebep olur. Mevlid gününün fazileti, Cuma günü gibidir. Cuma günü, Cehennem azabýnýn durdurulduðu, hadis-i þerifte bildirilmiþtir. Bunun gibi, mevlid gününde de azap yapýlmaz. Mevlid geceleri sevindiðini göstermeli, çok sadaka, hediye vermeli, davet olunan (uygun) ziyafetlere gitmelidir.”

“Mevlid” deyince Süleyman Çelebi akýllara gelir. Bilindiði gibi Süleyman Çelebi isimli büyük þairimiz “Vesîletü’n-Necât”(Kurtuluþ Sebebi) isimli kitabýnda, doðumundan ölümüne kadar peygamberimizi þiir diliyle anlatmýþtýr. Bu güzel kaside, Türk halký arasýnda çok raðbet görmüþ, mübarek gecelerde okunmuþtur. Bugün bile, ölen kiþiler için düzenlenen mevlitlerde bu þiir ibadet aþkýyla okunmaktadýr. Bu güzel þiir, Resülullah’ý tazim etmektedir. Bu þiirin “Vilâdet” bahrinde Süleyman Çelebi, Peygamberimizin doðumunu þöyle anlatýyor:

“Amine hatun Muhammed annesi
Ol sadeften doðdu ol dür danesi
Çünki Abdullah'dan oldu hâmile
Vakt eriþdi hefte vü eyyam ile
Hem Muhammed gelmesi oldu yakîn
Çok alametler belirdi gelmedin
Ol Rebiul evvel ayý nicesi
On ikinci gice isneyn gecesi
Ol gice kim doðdu ol hayrûl beþer
Anesi anda neler gördü neler
Dedi gördüm ol Habibin ânesi
Bir acep nur kim güneþ pervanesi”

Resulullah biz müminlerin yegâne rehberidir. Karanlýk gecelerimizi aydýnlatan, hayatýmýzý anlamlandýran kâinatýn serveri Resulullah Efendimiz her yönüyle mükemmel bir insandý. Bununla ilgili olarak bir hadis-i þerifinde “Ben güzel ahlâký tamamlamak için gönderildim.” buyurmuþtur. Gerçekten de o, güzel ahlaký hakkýyla sundu þerefli ümmetine. Bu konuda en güzel model bizzat kendisi oldu. Bu hususta Yüce Kur’an’da Peygamberimize hitaben þöyle buyrulmuþtur: “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin”(Kalem S. 4. Ayet)

Resulullah Efendimiz, Allah’ýn habibiydi. Rabbimiz onu þöyle anlatmaktadýr: “Andolsun ki; size, sizin içinizden azîz bir Resûl geldi. Sizin üzüldüðünüz þey, O’na aðýr gelir (O’nu üzer). Size çok düþkün, müminlere þefkatli ve merhametlidir.”(Tevbe Suresi/128. Ayet)

Biz müminler, Efendimizi ibadet aþkýyla severiz. Zira Resülullah’ý sevmek kiþinin iman kemalâtýna iþarettir. Çünkü Allah, bu kâinatý onun yüzü suyu hürmetine yaratmýþtýr. “Sen olmasaydýn Habibim, kâinatý yaratmazdým” kutsi hadisi bunu ifade ediyor. Rabbimizin bu kadar yücelttiði bu mübarek simayý her þeyimizden çok sevmeliyiz. Bu sevgi kuru bir ifadeden öteye gitmelidir. Ona çokça selâtü selâm getirmeliyiz. Onun þefaatine sýðýnmalýyýz.

Günümüz gençliði, uðruna kâinatýn yaratýldýðý yüce peygamberini ne kadar tanýyor? Bu soruya müspet cevap vermeyi ne çok isterdim. Fakat mevcut durum içler acýsýdýr. Kitapçý vitrinlerinde yüzlerce siyer kitabý olmasýna raðmen bunlarý alýp okuyan ve fikreden insanlarýn sayýsý ne kadar da azdýr. Yarýnlarýmýzýn teminatý olan çocuklarýmýz, günlerini hayal mahsulü Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi gibi maceralarý okumakla geçiriyor. Mafya dizilerindeki çetecileri kendilerine model olarak alan ve haksýz kazancý meþrulaþtýran bugünkü nesil, Resulullah Efendimizin mesajlarýna ne kadar da muhtaçtýr. Bu mesajlar onlarýn yitik hazineleridir. Fakat zihinlerimiz öyle bir uyuþturulmuþ ve bulandýrýlmýþ ki bunlarý kaybettiðimizden de haberdar deðiliz. Kaybettiðinden haberdar olmayanýn, yitik hazineleri bulmaya koyulmasýný ve onlardan istifade etmesini bekleyemezsiniz. Aileler ne yazýk ki Peygamberimizin nurlu halkasýndan kopmuþ. Evlerimiz ve kalplerimiz nübüvvet ýþýðýndan istifade edemiyor. Tez elden gençlerimize Peygamberimizi model insan olarak sunmalýyýz.

Peygamberimizin bundan on dört asýr evvel dünyamýzý þereflendirdiði Mevlid Kandiline “Veladet Kandili” de diyoruz. Bu gecede ellerimizi Mevla’ya açar, Resulullah’ýn kutlu yolunda bir mümin olarak yaþamayý talep ederiz. Gönüller Resulullah aþkýyla çarpar bu kutlu gecede. Ona olan hasretimiz sýmsýcak gözyaþlarýmýza karýþýr. Bu kutlu gecede Allah’ýn rahmetini ve bereketini talep ederiz. Bütün müminler Resulullah’ýn sevgi ve muhabbetinde birleþerek bir ve bütün olurlar. Bu gecede gül kokusu bütün mümin gönüllere siner.

Resulullah Efendimiz kemalat burcu ve maneviyat deryasýdýr. O, hiç eskimeyendir. Onu anlatanlar, onu yazanlar yine de hakkýyla ve layýkýyla ifade edememiþtir. Peygamber Efendimiz hakkýnda yazý ve þiir yazmak büyük bir þereftir. Ayný zamanda büyük bir sorumluluktur da… Onu hakkýyla anlatmak her kalem erbabýnýn kârý deðildir. Vaktiyle ben de Resulullah’a dair birçok naat denemesi yapmýþtým. Sözlerimi “Efendim “adlý bir þiirimin son bölümüyle tamamlamak istiyorum. Allah bizi o mübarek insanýn þefaatine nail eylesin:

“Ne aðýr zemheriler geçiriyor ümmetin
Günah galerisinde öksüz kaldý sünnetin
Müminin kokusuna þimdi hasret cennetin
Bu ne garip asýrdýr ahir zaman Efendim
Bizi bize býrakma, kayýr aman Efendim”

Âlemlere rahmet olarak gönderilen sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed(SAV)’in doðum günü, bizim için müstesna bir gündür. Her Mevlid Kandili’nde biraz daha tazeleniyoruz, biraz daha büyüyor ona dair sevgimiz, muhabbetimiz ve hasretimiz… Güneþ bir mýzrak boyu yaklaþýp da insanlarýn beyinleri fokur fokur kaynamaya baþladýðý o anda(mahþer meydanýnda) Onun mübarek “Livaül Hamd” sancaðý altýnda toplanan bahtiyar insanlardan olmak ne büyük bir mükâfattýr. Bu vesileyle Müslümanlarýn mübarek Mevlid Kandili’ni tebrik eder, insanlýðýn kurtuluþuna vesile olmasýný Yüce Allah’tan dilerim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..
Ramazan Bereketi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.