..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > M.Nazým Güler




5 Þubat 2012
Yeni Anayasa ve Kürt Sorunu  
M.Nazým Güler
Yeni Anayasa, “yeni” olabilecek mi? Anayasa içerisinde, ülkenin temel sorunu olan Kürt Sorunu’na da bir çözüm düþünülüyor mu? Eðer bir çözüm düþünülüyorsa, nasýl bir çözüm düþünülüyor veya hangi kýstaslara göre hareket edilecektir, kamuoyu pek bilgilendirilmiyor ne yazýk ki!..


:BJFA:
YENÝ ANAYASA ve KÜRT SORUNU

Yeni Anayasa, “yeni” olabilecek mi? Anayasa içerisinde, ülkenin temel sorunu olan Kürt Sorunu’na da bir çözüm düþünülüyor mu? Eðer bir çözüm düþünülüyorsa, nasýl bir çözüm düþünülüyor veya hangi kýstaslara göre hareket edilecektir, kamuoyu pek bilgilendirilmiyor ne yazýk ki!..

Bir kere, bilinmelidir ki, Kürt Sorunu, PKK’ yi de aþan, dört parçadaki tüm Kürtleri de aþan, uluslararasý bir sorun haline gelmiþtir. Türkiye, dört baþý mamur, demokratik bir çözüm üretmek zorundadýr. Bölgedeki taþlar yerinden oynamadan ve iþ iþten geçmeden, gerekli olan demokratik süreç, geciktirilmeden baþlatýlmalýdýr!..

Bugün, dünyada ve bölgede Kürtlerin durumu nedir, kazanýmlarý neler olmuþtur, sorunun önünde ne gibi tuzaklar bulunuyor; bu sorunla uðraþan dünya devi ülkelerin plan ve projeleri var mýdýr; varsa neler olabilir, tüm bunlarý ve daha fazlasýný düþünmek ve geleceði þimdiden öngörmek gerekiyor.

Dünya, internet hýzýyla küçülmüþ ve küçücük bir cebe bile sýðar olmuþtur; dünyanýn her neresinde bir geliþme veya didiþme varsa, her net kullanýcýsý tarafýndan, birçok araç ile her þey izlenebiliyor, görülebiliyor artýk. Elbette Kürtlerin tümünce de bu olanaklar söz konusudur. Bugünden sonra Kürtleri hiç kimse kandýramayacaktýr. Kürtler, eski Kürtler olmadýðý gibi, diðer halklardan insanlarýmýz da eskisi gibi kör ve cahil deðildir. Bunu bilmezden gelmek pek de akýllýca olmayacaktýr.

Dün Kürtleri inkâr eden devlete karþý, bugün, Kürtlerden çok, Türk halký veya diðer halklar tarafýndan itirazlar gelebiliyor ve Kürtleri inkâr anlayýþý, herkesçe alay konusu olabilecek bir duruma gelinmiþtir. Ýnsanlarýmýzýn hoþgörü kültürü ve bilinç seviyesinin çýtasý bir hayli yükselmiþtir. Tüm dünya geliþiyorken, bizim, gözlerimizi kapatýp, hýzlý geliþmeler karþýsýnda kör ve saðýr’ý oynayamayýz.

Ortadoðu’daki geliþmelere bir bakmak gerekir; “Arap Baharý” denen olay, nasýl ki Araplarý aþan bir durum ise; yani uluslar arasý geliþmelerin tezahürü ise; Kürt sorununda da, bu bilinçle ve geniþ perspektiften bir bakýþ tarzýyla olayý deðerlendirmek ve köklü bir çözümü þimdiden öngörmek gerekmektedir.

Türkiye, NATO’ya gireli beri kendisini hep Avrupaî bir devlet olarak lanse ederek gelmiþtir. Bunun böyle olmadýðýna, “Ergenekon Örgütü” davasý bile tek baþýna izaha yeterlidir. Derin iktidarlar, uzun bir tek parti diktatörlüðünden sonra, on yýlda bir gelen askeri müdahalelerle, bahane olarak savunulan sözde “Batýlýlaþma ve Avrupa Demokrasisi” uydurmasý ile, ucube bir demokrasi ve sahte bir laiklik kisvesi altýnda, demokrasi dýþý ve baskýcý bir vesayet rejimi olarak, kendini, tüm halklara nasýl dayatmýþ olduðu artýk bir sýr olmaktan çýkmýþtýr. Konuya cahil kalan kimse kalmamýþtýr.

Bugüne kadar gelen anayasalarda, teklif bile edilemeyen maddeler, çaðdýþý bir dayatma olduðu gibi, çok gülünç bir durumdur da... Allah’ýn kitaplarýnýn bile deðiþtirildiði bir dünyada yaþýyorsak, Türkiye uzayda bir yerde midir ki, bu dayatmalarý bunca zaman, birçok kez deðiþtirilen(!) anayasalarda bu maddeler, zor gücüyle, yerinde býraktýrýlmýþ ve onlara dokundurulmamýþtýr? Neden acaba? Nedeni ne demokratiktir ve ne de insanîdir. Bir þeyin üzerinde bir zorlama varsa, içinde bir iyi niyet de olmayacaðý kolayca tahmin edilebilir artýk.

Hani nerededir gerçek Tevrat, hani nerededir orijinal Zebur veya Ýncil? Kur’an’ ýn bile tartýþýldýðý bir zamanda, bu insan dayatmasý anayasanýn deðiþmez maddeleri, bu kutsal kitaplardan daha mý kutsaldýr ki dokunulamaz olabiliyor?! Ýnsan onuruyla ve aklýyla alay edilen bir saçmalýktýr bu durum!.. Yeni Anayasa’da bu maddeler, yine korunacaksa, yapýlacak anayasa da pek “yeni” olmayacak demektir. Vesayet rejiminin, korunmaya devam edildiði anlaþýlmýþ olacaktýr. Çözüm yerine, tekrardan bir çözümsüzlük dayatýlmýþ olunacaktýr. Çözümsüzlüðün bizi götüreceði yer ise karanlýktýr…

Gelelim, Kürt sorununa çözüm amaçlý bir “yeni anayasa” nýn, yapýsý ve içeriði nasýl olmalý kriterine.. Ortadoðu’da, Kürtlerin kazanýmlarýna ve komþulardaki geliþmelere göre, Kürtleri bekleyen geliþmeleri ve tahmin edilmesi zor olmayan, Kürtlere yeni statü sunma politikalarýný öngörmek gerekiyor. Federal Irak’taki Federal Kürdistan, sadece ilâný kalmýþ, baðýmsýz bir devlet kadar özgür bir konumdadýr. Anayasasýyla, idarî kurum ve kuruluþlarýyla, Arap ülkeleri karþýsýnda örnek “demokratik” bir yapýlanmayý ve hýzla geliþmiþ bir altyapýya sahip bir gerçek olgu olarak orta yerde duruyor. Kürtler, kendilerini burada, tarihlerinde hiç görülmemiþ kadar, özgür, geliþmiþ ve egemen görebildiler. Oradaki Kürtler, bu tarihi nimetten bir geri dönüþü asla kabul etmeyeceklerini ve bu kazanýmlarýný canlarý pahasýna koruyacaklarýný, hiç kimse inkâr edemez artýk. Yakýnda orada, bir “Baðýmsýz Kürdistan” ilâný olmayacaðýnýn bir garantisi de yoktur; sadece uluslararasý geliþmelere göre uygun bir zaman ve ân meselesidir. Oradaki Kürtlerin, neredeyse tamamýnýn gönlünde baðýmsýzlýk yatýyor; dünya konjonktürü de yavaþ yavaþ bu eðilimi benimsemeye baþlýyor gibi ve baþlayacaktýr. Federal Irak’ýn çözümsüz durumu bunu hýzlandýrabilir. BM ve kimi Avrupa ülkeleri de, olasý geliþmelere hazýrlýklý olmak ve çýkarlarýna göre mevzilenmek adýna, planlarýný bu yönde geliþtiriyorlar sanýrým.

Suriye’deki geliþmelerin de oradaki Kürtlere bir statü sunacaðý aþikârdýr; bu parçanýn statüsü, Suriye içinde mi, Federal Kürdistan ile birlikte mi düþünülüp, deðerlendirilebileceði, ucu kapalý bir vaziyeti arz ediyor. Ardýndan sýra Ýran’a sýra gelirse, oranýn da yumuþak karný yine bir “Kürdistan” sorunu olacaktýr.

Yeni Anayasa yapýlacaksa, tüm bu gerçekleri göz önüne getirilerek Kürt sorununa öyle bir çözüm geliþtirilmelidir ki, Türkiye’deki Kürtler için, dýþarýdaki bir oluþum, çekim merkezi olmasýn. Kendi Kürtlerine sunacaklarý haklar veya onlara tanýnacak statü, diðer parçalara göre daha cazip ve daha demokratik olmalýdýr ki, Kürtler, kendilerini burada daha rahat ve daha özgür görebilmelidir. Öyle ki, ilerde bu sorun, dýþ güçlerce bile tekrar kaþýnabilecek bir çýban durumunda olmasýn. Doðru ve kalýcý bir çözüm süreci düþünülmelidir.

Halklar arasýnda hiçbir sorun yoktur; iktidarlar ne ektilerse onu biçtiler ve elbette dýþ güçler de, çýkarlarý gereði, olaylara katký olsun diye tuzlarýný, biberlerini katmýþlardýr. Zararýn neresinden dönülse kârdýr. Ne yaþandýysa yaþandý; demokratik bir barýþ ve eþit özgürlüklerle herkesçe benimsenecek birliktelikler saðlamak zor olmayacaktýr. Yeter ki niyetler ciddi olsun ve soruna gerçekçi yaklaþýmlar sergilensin.

Demokratik süreç baþladýkça ve ilerledikçe, halklarýmýz da hýzla bir huzura erecek ve birbirlerini sevgi ve saygýyla kucaklayabilecektir. Karþýlýklý güvenin olduðu yerde ayrýlýklarýn sözü bile edilmeyeceði görülecektir. Hepimiz kardeþiz ve kardeþler de eþit hak ve hukuklara sahip olurlar.

Sürecin gerisinde kalmayalým, süreç ile yarýþmayalým bile; doðru olan süreci arkamýza alýp onun önüne geçmektir. Halklarýmýzýn huzur ve saadeti için böyle bir demokratik hýzý gerçekleþtirmek zorundayýz. Halklarýmýz, fazlasýyla buna layýktýrlar. Ýþi bozmak kolaydýr, önemli olan yapýcý olabilmektir. Yapýcý olduðunuzu iddia ediyorsanýz, durmayýn, ileriye atýlýn; gerekli hýza ulaþýrsanýz, biliniz ki, tüm halklarýmýzýn hoþgörülü güzel yüreklerine de ulaþmýþsýnýzdýr.

Her þey, demokratik bir çözümde, özgür ve eþit bir statü kardeþliði için olsun.
Selam ve sevgiyle kalýn.

M.Nazým Güler -05.02.2012
info@mnazim.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Ülkede Barýþý Ýsteyen Var Mýdýr?
Hatip Dicle Olayý, Açýlýma ve Çözüme Çomak Sokmak Mýdýr?
Demokratik - Kürt Açýlýmý Nereye Kadar?
Kocaman Bir Asýr Heba Edildi; Neden veya Kimler Ýçin?
Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair
Bilge Köyü Vahþetinin Gerçek Sorumlularý Kimlerdir?
Seçimin Sonucu, Halklar Arasý Barýþ ve Diyaloðu Dayatýyor
Bölgemizdeki Elektrik Sorunu, Neden Kesin Bir Çözüme Kavuþamýyor?
Kürd Sorunu Yoksa; Kürdistan Sorunu Olabilir mi?
4+4+4, Bir Gündem Saptýrma Mýdýr?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadece Yazmak, Yazarlýk Mýdýr?
Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandýr!
Kendi Ýrademiz Varsa Özgür Olabiliriz.
Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarýþý Baþlayacaktýr!..
Yeni Anayasa, Son Anayasamýz Olmayacaktýr.
Tarihsel Aþklar ve Sevgi Üzerine
Kürt Sorunu ve Yerel Seçimler
Van Depremi, Sosyal Yaralarýmýzý Sarabilecek Mi?
Erdoðan: "Ben Kabile Reisi Deðilim"
Ev Bir Okuldur; Eðitim, Oradan Baþlar!.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðime Lehimliyorum Seni [Þiir]
Veda Edemem! [Þiir]
Seni Arýyor Gözlerim [Þiir]
Uyan Ey Zergan Deresi! [Þiir]
Daðlar Yüreðimi, Bu Daðlar! [Þiir]
Esirin Olmuþum [Þiir]
Tu Her Bijî Yilmaz Guney [Þiir]
Sende Buharlaþmaktayým [Þiir]
Ben, Kendim Olmak Ýstiyorum. [Þiir]
Zor Kabulleniriz [Þiir]


M.Nazým Güler kimdir?

www. mnazim. com ------- M. Nazim Güler Kitap okumak, Þiir yazmak, Resim yapmak özel zevklerim arasýndadýr. Vücudumu zinde tutacak ve koruyacak kadar spor yaparým. .

Etkilendiði Yazarlar:
Yoktur, kimsenin günahýný almayayým.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nazým Güler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.