..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




6 Þubat 2012
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak  
Altuð Öztürk
Güçlü bir imana sahip, Allah'ýn gücünü gereði gibi takdir edebilen ve O'na yakýn olan müminler, Allah’ýn kendileri için yarattýðý her olayda tevekküllü davranýr ve her þeyde mutlaka hayýr olduðuna inanýrlar.


:AJFJ:
Güçlü bir imana sahip, Allah'ýn gücünü gereði gibi takdir edebilen ve O'na yakýn olan müminler, Allah’ýn kendileri için yarattýðý her olayda tevekküllü davranýr ve her þeyde mutlaka hayýr olduðuna inanýrlar.
Tam olarak iman edemeyen, Allah’a gereði gibi teslim olamayan insanlarýn yaþadýklarý yýkým, üzüntü ve çaresizlik gibi duygular, müminlerde görülmez. Müminler Allah’ýn kendileri için yarattýðý kaderden razýdýrlar. Ve Kuran’da bildirilen:
"… belki, bir þey hoþunuza gitmez, ama Allah onda çok hayýr kýlar." (Nisa Suresi, 19)
"… Olur ki hoþunuza gitmeyen bir þey, sizin için hayýrlýdýr ve olur ki, sevdiðiniz þey de sizin için bir þerdir. Allah bilir de siz bilmezsiniz." (Bakara Suresi, 216) ayetlerinin bilincinde olarak her zaman Allah’a sýðýnýrlar.
Allah’a tam teslim olan müminler bu çok önemli sýrrý bildikleri için, karþýlaþtýklarý olaylarda hayýr ve güzellik ararlar. Zorluk veya aksilik gibi görünen hiçbir olaya üzülmezler. Örneðin yýllar boyunca zorlukla çalýþýp sahip olduklarý tüm mallarýný kaybetseler bile, bunda bir hayýr olduðunu düþünür ve Allah’a sýðýnýrlar. Allah'ýn kendilerini bir kötülükten veya harama girmekten korumuþ olabileceðine inanýr ve þükrederler.
Ayný þekilde çok çalýþtýðý halde istediði okulu kazanamayan bir insan, Allah’a tam bir teslimiyetle sýðýnýr ve bunda mutlaka bir hayýr olduðuna inanýr. Allah'ýn kendisini o okuldaki bazý tehlikelerden, kiþilerden veya çevrelerden koruduðunu düþünür. Hiçbir þey olmasa bile Allah’ýn takdir ettiði sonucun kendisi için en hayýrlý sonuç olduðuna inanýr ve bunun için Allah’a þükreder.
Olumsuz gibi görünen olaylarýn hepsinde aslýnda büyük hayýrlar vardýr. Bu yüzden her olayýn hayýrla oluþtuðuna inanan insanlar ‘keþke’ gibi ifadeler kullanmazlar. Allah, herkes için ayrý ayrý yarattýðý kaderde insanlara çok önemli hatýrlatmalar yapar. Bunlarý akýl ve hikmet gözüyle deðerlendiren insanlar için ortada eksiklikler, unutkanlýklar, terslikler deðil, Allah katýndan bir ders, uyarý vardýr. Bu uyarýlarý fark etmek ve hata yapmaktan sakýnmak insaný sonsuz kurtuluþa eriþtirebilir.
Ayrýca yaþanan bu olumsuz olaylar, insana aczini ve muhtaçlýðýný hatýrlatan, Allah'a olan yakýnlýðýný artýran sebeplerdir. Her zaman yolunda giden bir hayata sahip olan insan, bir süre sonra Allah’ý unutur ve gaflet içinde yaþar. Bu yüzden bu olumsuzluklara, insana Allah’ý hatýrlatan hayýrlar olarak bakmak gerekir. Bu aslýnda insan için çok büyük bir nimet ve þükür vesilesi; ahireti için de çok önemli bir hayýr ve güzellik demektir.
Ýnsan her zaman her olayýn ardýndaki hayýr ve hikmeti göremeyebilir; ancak, göremese bile mutlaka bir hayýr olduðunu bilir ve Allah'ýn kendisine olaylarýn ardýnda gizlenen hayýr ve hikmetleri göstermesi için dua eder.
Hayata bu bakýþ açýsýyla bakan bir insan, Allah’ýn izniyle hem bu dünyada hem ahirette huzurlu bir yaþama kavuþur.
Altuð ÖZTÜRK



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.