..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




8 Þubat 2012
Ýnsanlardaki Yaratýlýþ Zenginliði  
Fuat Türker
Allah, bir insaný hayýr ve hikmet üzere içe dönük bir yapýda yaratmýþ olabilir. Ýnsan Allah’ýn verdiði azimle gayret ederek, düþünerek dýþa dönük, neþeli bir karakter elde edebilir.


:AAAG:
"De ki: "Herkes kendi yaratýlýþýna (fýtrat tarzýna) göre davranýr. Þu halde kimin daha doðru yolda olduðunu Rabbin daha iyi bilir." (Ýsra Suresi, 84)

Allah her insaný ona has detaylar içeren yaratýlýþ özellikleriyle yaratmýþtýr. Her insanýn kiþiliði bir diðerinden farklýdýr ve kiþiliðine baðlý olarak da farklý davranýþlar sergiler. Dünyada þu an yaþayan ve yaþamýþ olan milyarlarca insanýn fiziksel özellikleri birbirinden farklýdýr. Ýþte bu Rabb’imizin sonsuz aklýnýn, üstün gücünün ve benzersiz yaratmasýnýn tecellilerindendir.

Eþsiz sanatýyla Allah, milyarlarca farklý görünümde, farklý mimiklerde, farklý bakýþ ve duruþlarda, kýsacasý farklý bir bütünlük içinde milyarlarca insan yaratmýþtýr. Ýnsanlar temelde belli detaylardan oluþurlar. Ýnsan yüzü, kapsadýðý küçük bir yerde iki kaþ, iki göz, bir burun, bir aðýzdan ve ayný malzemelerden oluþur ancak milyarlarca farklý görünümle karþýmýzdadýr. Ve her birine minik detaylarla, farklý anlamlar yerleþtirmiþ olan Allah, bu muhteþem yaratmasý karþýsýnda Kendisini gereði gibi takdir etmemizi ister.

Ýnsanlarýn görünümleri gibi yaratýlýþ özellikleri de deðiþik renklerdedir. Ýnsan karakterinde belirli temel özellikler olan içe kapalýlýk, dýþa dönüklük, sakinlik, olgunluk, heyecanlýlýk, baskýn ve çekingen kiþilik gibi belirgin özellikler birçok kiþide bulunur. Ancak her insanýn yapýsý, kiþiliðindeki diðer özelliklerle birleþir ve farklý þekillerde ortaya çýkar. Ýnsanýn fýtratýndaki özelliklerin, kendisini geliþtirerek kazandýðý diðer özelliklerle uyum içinde bütünleþerek oluþan karakterini de en küçük ayrýntýsýna kadar yaratan Yüce Rabb’imizdir. Ve her insan için yarattýðý karakter de farklý farklýdýr.

Ýnsan, din ve esaslarýný anlamaya ve kabul etmeye uygun fýtratta yaratýlmýþtýr. Ýnanan insan, Allah’ýn yarattýðý fýtrat üzerine, kendisini geliþtirmeye, olumlu özelliklerini artýrmaya, olumsuz olanlarý Allah’ýn hoþnutluðu doðrultusunda deðiþtirmeye ve kiþiliðini Kur’an ahlakýna uygun hale getirmeye çalýþýr. Örneðin Allah, bir insaný hayýr ve hikmet üzere içe dönük bir yapýda yaratmýþ olabilir. Ýnsan Allah’ýn verdiði azimle gayret ederek, düþünerek dýþa dönük, neþeli bir karakter elde edebilir.

Allah, davranýþ bakýmýndan kimlerin daha iyi olacaðýný denemek için ölümü ve hayatý yarattýðýný bildirir. Ýmtihan gereði farklý karakterlerde ruh sahibi, düþünen, algýlayan, hisseden bir varlýk olarak yarattýðý insaný her an farklý þekillerde sýnamaktadýr. Renklerdeki çeþitlilik, ve içerdiði birbirinden farklý güzellikler insan ruhuna nasýl zevk veriyorsa, insanlardaki fýtrat zenginliði de ruha haz veren bir güzelliktir. Allah insanlarý deðiþik yaratýlýþlarda var ederek bir güzellik çeþidi meydana getirmiþtir.

Ýnsanlardaki çeþitliliðin aksine, hayvanlar tek bir fýtrattadýr. Örneðin, Allah’ýn benzersiz detaylarla yarattýðý arýlarýn tek bir fýtratý vardýr. Allah’ýn buyruðuna uyarak çardaklarda evler edinir, insanlar için bal yaparlar. Örümceðin teslimiyetle að örmesi de onun yaratýlýþýnýn bir gereðidir. Tavþanýn, kedinin, köpeðin, bukalemunun ve bunlar gibi Allah’ýn eþsiz yaratma kudretiyle yarattýðý tüm hayvanlarýn kendilerine ait, özellikleri hiç deðiþmeyen tek bir yaratýlýþlarý vardýr.

Yüce Allah, “Sonra onu ’düzeltip bir biçime soktu’ ve ona ruhundan üfledi. Sizin için de kulak, gözler ve gönüller var etti. Ne az þükrediyorsunuz?" (Secde Suresi’nin 9) buyurur. Yapmamýz gereken, Allah’ýn tüm detaylardaki sonsuz aklýnýn ve görkemli yaratmasýnýn kanýtlarýný, muhteþem ilminin tecellilerini görmek, O’nu gereði gibi takdir etmek ve, O’na þükretmektir…


Fuat Türker



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.