..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > sedat Yalçýn




4 Mart 2012
Nüfus ve Çevre  
sedat Yalçýn
Yedi milyara yaklaþan dünya nüfusunun çok büyük bir kýsmý açlýk ve safalet içerisinde acý çekmektedir Bunun nedeni de kendini düþünen, deðerli, ve insani hasletlere sahip olduðunu ileri süren insanoðludur( açgözlü, doymak bilmeyen hýrsa sahip olan insan).


:AGGG:


Yerküremizi, diðer gezegenlerden ayýran en önemli özelliði, üzerinde yaþamýn mevcudiyetidir. Bu yaþam türleri arasýnda, insan türünün var olmasý, belki de onu ayrýcalýklý yapan en önemli olgudur. Ancak, bu türün (Ýnsan) yerküre üzerinde insana yakýþýr tarzda yaþamasý, sanýrým herkesin üzerinde hemfikir olduðu bir konudur. Günümüzde, tüm yeryüzünde yaþayan insanlarýn, ne kadarýnn insanca yaþadýðý da hepimizce malumdur. Bu konuda yapýlan yayýnlar sayýlamayacak kadar çoktur. Ýþte bu yayýnlardan biri olan “B’nin öyküsü “ kitabýnýn yazarý Daniel Quinn’ in (*), çarpýcý yaklaþýmýndan alýntý yaparak baþladýðým yazýma, bende baþka bir açýdan bakmak istedim.


Adem ve Havva’nýn dünyaya teþriflerinden bugüne kadar geçen süredeki nüfus artýþý aþagýdaki gibidir.

200,000 yýl önce Homo Sapiens ler dünyada yaklaþýk 10 bin kadar olduðunu varsayarsak
10,000 yýl önce (Tarým devrimi) nüfus 10 milyon tahmin ediliyor.
------------------------------------------------------------------------------------
190,000 yýl 10 kat (10 bin den 10 milyona)
5,000yýl 2 kat 20 milyon
2,000yýl 2kat 50 milyon
1,600yýl 2kat 100milyon
1,400yýl 2kat 200milyon
1,200yýl 2kat 400milyon(Ý,S,1200yýlý)
500yýl 2kat 800milyon(1700 )
200yýl 2kat 1,5milyar(1900)
60yýl 2kat 3milyar (1960)
37yýl 2kat 6milyar(1997)
20 yýl 2 kat 12milyar(2020)

Ekoloji nin temel prensibi

1,Yaþam yeþilliklerle baþlar. Yeþillikleri yiyen otcullar, otcullardan beslenen yýrtýcýlar, yýrtýcýlardan beslenen diðer yýrtýcýlar, oradan onlarýn ölümüyle leþ yiyenler, oradan toprak ve tekrar yeþillikler. Bu döngü kesilmeksizin devam eder. O halde yaþam eþittir beslenme diyebiliriz.

2,Topluluklarýn sayýsý beslenme ile denge halindedir. Besin artarsa nüfus artar. Nüfus artýnca besin yetmez, azalýr. Besin azalýnca nüfus azalýr. Beslenen nüfus azalýnca besin artar. O halde insan nüfusundaki bu artýþ, besinlerin artasýndan dolayýdýr. Bu da 10 bin yýl önce yapýlan tarým devrimi ile baþlamýþtýr..

Örnekleme :
1,Geniþleme özelliði olan bir kafese, 2 fare ve her gün 2 kilo besin koyalým. Tabiki , 2 kilo bu fareler için fazla. Ertesi gün artan besinleri alýyoruz ve tekrar 2 kilo besin koyuyoruz. Bunu hergün yapýyoruz. Kýsa sürede fareler çoðalýyor 2-4-8-16-32...Sonunda kafese konulan 2 kilo besinin tamamen bitirildiði gün geliyor. Biz gene, hergün 2 kilo besin koymaya devam ediyoruz. Fare nufusundaki artýþ duruyor. Nufus 280-320 arasýnda deðiþiyor.Yani ortalama 300 cývarýnda nüfus sabitleniyor.

2,Bu sefer kafes gene 2 fare ve 2 farenin doyabileceði bollukta yiyecek koyuyoruz. Ertesi gün ,2 fare ne yerse onun %50 fazlasýný koyuyoruz. Kýsa sürede fare sayýsý 4 -8-16-32-64.... olarak çoðalmaya devam ediyor. Biz gene hergün tüketilen yiyeceklerin % 50 fazlasýný koymaya devam ediyoruz. Sayý inanýlmaz rakamlara eriþiyor. 2000-4000-8000-16000-32000-64000...gibi tam bir nüfus patlamasý yaþandý.

Þimdi þu iþlemi yapalým. 64000 fare, günde, diyelim 500 kilo yiyecek tüketti. Ertesi gün %50 fazlasýný yani 750 kg yiyecek koymamýz gerekirdi. Biz bu iþlemi durduruyoruz ve gene kafese 500 kg yiyecek koyuyoruz. Dün 64000 fareye 500 kilo yettiðine göre, bugün de yetmesi gerek. Biz artýk hep 500 kg yiyecek veriyoruz. Açlýk çeken fare yok. Ýsyan çýkmýyor. Tabii, doðumlar vede ölümler devam ediyor. Ama fare nüfusu artmýyor. Adeta sabitleniyor. Nüfus artýþý besin artýþý ile deteklenmek zorundadýr. Ekolojinin baþýnda kabul ettiðimiz temel prensibe göre; þimdi labaratuvarda 64000 fare çok, bizim ihtiyacýmýzdan fazla. Masraflarý çok fazla . Aile planlamasý da fareler için yok herhalde. Doðum kontrolüne ihtiyacýmýz yok. Ekolojinin temel ikinci kuralýný hatýrlýyalým. Besin ile nüfus doðru orantýlý. Yani besin kontrolüne ihtiyacýmýz var.

Birde, þöyle bir iþlem yapalým. 64000 fare için 500 kilo yiyecek koyuyorduk. Bu miktarý, ertesi gün 250 gram azaltalým yani, 499 kilo 750 gram yiyecek verelim. 64000 farenin herbiri için, bu azalma, onlarýn diþinin kovuðuna bile gitmeyecek kadar az bir fark. Açlýk yok, isyan yok. Bu iþlem, hergün 250 gram azalma iþlemi, devam ediyor. 1000 gün sonunda besin miktarý 250 kg’ a iniyor. Besindeki azalma nüfusun da azalmasýna neden oluyor hepsi bu. Kafeste ise 64000 fare yerine 32000 fare yaþýyor. Ekolojik kural çalýþýyor. Beslenen nüfusun, besin miktarýna gösterdiði tepki sadece.

Daniel Quinn’in nüfus hakkýndaki bu ekolojik yaklaþýmý oldukça ilginç. Bu yaklaþým göz önünde tutularak dünyamýzýn geleceði hakkýnda biraz düþünce pratiði yapmak kehanet sayýlmaz sanýrým.

Doðanýn kuralý gereðince her varlýk doðar, büyür ve ölür. Her canlý türü de varolur geliþir vede yokolur. Er veya geç. Bundan kaçýþ olanaksýzdýr; belki geciktirebilirsiniz, ama, asla durduramazsýnýz. Ýnsanoðlu çok bencil. Kendi neslinin yok olma fikrini dahi kabullenemiyor. Ne yaparsak yapalým insan nesli yok olma zorunda, zamaný geldiðinde. Þimdi hemen itiraz edeceksiniz. Ne yapalým yani doðayý , çevreyi korumayalým mý ? Ýster koruyun, ister korumayýn olacaðý engelliyemezsiniz. Sadece geciktirirsiniz. Jeolojik devirlerde, dünyamýz, insan nesli yok iken, bir çok defa küresel ýsýnma , soðumaya maruz kaldý ( Birinci ve dördüncü zaman jeolojik devirlerde) . Bir çok canlý türü yok oldu. O zaman insanoðlu “Küresel ýsýnmanýn” nedeni deðildi? Þimdi belki süreci hýzlandýrdý, o kadar. Doðayý korumamýz sadece kirliliði önlemekle mümkün görünmüyor. Aþýrý nüfus artýþýný da önlemek gerek. Nasýl ? Yukarýdaki örneklerde açýkça gözleniyor. Nüfusu sabitlemek. Çok acýmasýz geliyor bu yöntem. Bunu ya doðum kontrolü ile yapacaksýnýz ; ya da beslenmeyi kýsma yöntemi ile. Nüfusu sabitlemek te yetmez azaltmamýz gerek. Azaltmak ta acý bir reçete. Þu anda, eðer adil bir paylaþým olsa, dünyamýz bugünkü nufusunu rahatlýkla besliyebilecek kapasitede. Ancak bu hiçbir zaman gerçekleþmesi mümkün olmayan bir ütopya. Dünyamýzda hersene birçok canlý türü yaþam alanlarý gittikçe daraldýðýndan dolayý yok olmaktadýr. Belli bir süre sonra sýra insan nesline gelecektir. Ýster kabul edelim , ister etmeyelim.

Nüfusu sabitlesek veya azaltsak bile, dünyadaki bu deðiþimi durduramayýz. Jeolojik açýdan ýsýnma dönemindeyiz. Buzullar/buzlar eriyecek, deniz seviyesi yükselecek- Jeolojik devirlerde deniz seviyesi deðiþimi (östatik hareketler) 170 m olarak ölçülmüþ- iklimler kaymaya uðrayacak...vs. yani denge bozulacak. Ýnsanlar göçetmek zorunda kalacak. Daha elveriþli yerlere kitle akýnlarý olacak. Doðada sýnýr yoktur. Devletleri ayýran suni sýnýrlar parçalanacak. Belki geliþmiþ ülkeler sýnýrlarýný korumak için nükleer silah kullanacaklar...vs. Daha bir çok senaryo yazýlabilir ( manyetik kutup noktalarýnýn yer deðiþtirmesi gibi). Yaþam alanlarýnýn daralmasý, kirlenmesi sonucu, insan nüfusu büyük ölçüde azalacak ; ya tedricen veya aniden ortadan kalkacaktýr. Dini açýdan bakarsak, bu görüþümüzü kutsal kitaplar da desteklemektedir. Adem’ in yaratýlýþý sýrasýnda, meleklerin Allah ile konuþmalarý, Adem neslinden önce baþka bir insan neslinin varlýðýný belirtir niteliktedir. O halde bugünkü insan nesli, ne ilk belki de ne de son dur. Zamaný geldiðinde – dini açýdan kýyametin kopmasý- bugünkü insan nesli ortadan kalkacaktýr.

Çevreyi korumakla daha saðlýklý ortamlarda yaþayacaðýz, buna þüphe yok. Her aklý baþýnda insanýn yapmasý gereken bir husus. Ancak, doðanýn dengesinin bozulmasýnýn esas nedeni aþýrý nüfuslanma, bunun sonucu aþýrý kirlenme ( bu artan nüfusu besliyebilmek için endüstri devrimi). Dünyamýzýn besliyebileceði nüfus miktarýnýn bir sýnýrý olmasý gerek. Nüfusu bu sýnýrda tutmanýn reçetesi de, yukarýda anlatýldýðý üzere oldukça acýmasýz görünüyor. Tabii bu acýmasýz tabiri bizim deðerlendirmemiz. Doðada acýma diye bir olgu yoktur. Olmasý gereken ne ise o olur. Þimdi hemen itirazlar yükselecek . Ýnsanlar ile diðer canlýlar arasýndaki fark, insanlarýn düþünmesi ve insani deðerlere sahip olmasýdýr denecek. Unutmayalým ki kendi çýkarý için, kendi zevki için - kendini doyurmak için deðil- hemcinsini yok eden tek varlýk insandýr. Yedi milyara yaklaþan dünya nüfusunun çok büyük bir kýsmý açlýk ve safalet içerisinde acý çekmektedir Bunun nedeni de kendini düþünen, deðerli, ve insani hasletlere sahip olduðunu ileri süren insanoðludur( açgözlü, doymak bilmeyen hýrsa sahip olan insan).

Tüm insanlar çevre bilincine sahip olsalar dahi sonuca etkisi olmayacak ; sadece süreci geciktirecektir. Yanlýþ anlaþýlmak istemem. Ben de doðanýn korunmasý, temiz tutulmasý , hertürlü israfýn karþýsýndayým. Sadece olaya deðiþik bir açýdan yaklaþmak istedim.
¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬__________________________________

*Daniel Quinn ; B’nin Öyküsü, Dharma yayýnlarý







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alýþýlmýþýn Dýþýna Çýkmak
Kutlamalar Hakkýnda
Din ve Ahlâk Üzerine (Japon
Aðlamak
Altýn Diþ
Mektubu Bitirmek
Saygý
Karþýlaþtýrma/kýyaslama
Yoksula Yardým Etmek Mi, Yoksulluðu Ortadan Kaldýrmak mý?
Kendi Hapishanemiz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söz Gümüþse, Sükut Altýndýr.
Kamera ve Yönetim!
Sevgi Karþýlýksýzmýdýr?
Yapay Hayatlar
Bayram Ziyaretleri
Aynalar
Neden Saçmalarýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beyaz Yalanlar,siyah Yalanlar,pembe Yalanlar... [Eleþtiri]


sedat Yalçýn kimdir?

Yazýlarýmda çevremizdeki insan manzaralarýný yansýtmaya çalýþtým. Aslýnda tüm amacým belki de kendi kendimi yeniden yaratabilmek,zihinsel de olsa dinginliðe eriþebilmek. Belki de hiç bir amacý yok. Sadece vakit geçirmek için belkide. Belki de yapmak isteyipte yapamadýðým yaþanmamýþ hayatýmý dile getiriyorum kimbilir. Bilemiyorum inanýn.

Etkilendiði Yazarlar:
J.Kriþhnamurti,A.schopenhauer,I.Yalom,H.Cibran,D.M.Ruiz.Ý.Arabi.Y.N.Öztürk


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sedat Yalçýn, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.