..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat doðaya eklenmiþ insandýr. -Bacon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




26 Mart 2012
Toplumun Ýlacý Þefkat ve Merhamet  
Altuð Öztürk
Mutlu ve huzurlu bir toplumun oluþabilmesi için Kuran'da tarif edilen gerçek merhamet anlayýþýnýn, o toplumun insanlarý tarafýndan yaþanmasý gerekir. Merhamet ve þefkat anlayýþý yaþanmadýðý sürece kargaþa ve huzursuzluk o toplumdan eksik olmaz. Çünkü merhametin ve sevginin olmadýðý yerde sevgisizlik ve zulüm vardýr.


:ABDG:
Mutlu ve huzurlu bir toplumun oluþabilmesi için Kuran'da tarif edilen gerçek merhamet anlayýþýnýn, o toplumun insanlarý tarafýndan yaþanmasý gerekir. Merhamet ve þefkat anlayýþý yaþanmadýðý sürece kargaþa ve huzursuzluk o toplumdan eksik olmaz. Çünkü merhametin ve sevginin olmadýðý yerde sevgisizlik ve zulüm vardýr.
Merhamet edenlerin en merhametlisi, sonsuz þefkat sahibi Yüce Rabbimiz, Kuran ahlakýna uyan kullarýnýn üzerinde “Rauf” (pek esirgeyen, çok acýyan) ve “Rahman-Rahim” (Merhamet eden, verdiði nimetleri iyi kullananlarý daha büyük ve ebedi nimetler vermek suretiyle mükafatlandýran, ezelde bütün yaratýlmýþlar hakkýnda hayýr, rahmet ve irade buyuran, sevdiðini sevmediðini ayýrt etmeyerek sayýsýz nimetlere kavuþturan) isimlerini tecelli ettirir. Ýnananlar, "Eðer Allah'ýn sizin üzerinizde fazlý ve rahmeti olmasaydý ve Allah gerçekten Rauf (þefkat eden ve) Rahim olmasaydý (ne yapardýnýz)?" (Nur Suresi, 20) ayetiyle bildirildiði gibi, Allah'ýn kendilerine olan merhametine muhtaçtýrlar.

Ýnanan insanlarýn sahip olduðu Kuran’i merhamet, beraberinde fedakarlýðý, sevgiyi, saygýyý, affediciliði ve ince düþünceliliði getirir. Merhamet sahibi inananlar, insanlara karþý duyduklarý derin þefkat sebebiyle, maddi manevi her konuda onlara yardýmcý olmaya çalýþýrlar. Bu yardýmlarýn karþýlýðýnda da herhangi bir beklenti içine girmezler.
Toplumda huzur ve güven ortamý saðlayan merhamet anlayýþýnýn insanlar arasýnda yayýlmasý, güzel ahlakýn yerleþmesi ve yaygýnlaþmasý ile gerçekleþir. Ýyiliði emreden ve kötülüðe güzel bir tavýrla karþýlýk veren insanlarýn oluþturduðu bir toplumda þiddet, kavga ve kargaþa olmaz. Yüce Allah insanlara, kötülüðe karþý en güzel tavýrla karþýlýk verdikleri takdirde hayýrlý bir sonuç elde edeceklerini vaat etmiþtir.
"Ýyilikle kötülük eþit olmaz. Sen, güzel olan bir tarzda (kötülüðü) uzaklaþtýr; o zaman, (görürsün ki) seninle onun arasýnda düþmanlýk bulunan kimse, sanki sýcak bir dost(un) oluvermiþtir." (Fussilet Suresi, 34)
Toplumda merhamet duygusu yaygýnlaþmadýðý taktirde çocuklarýn ezilmesinin, kadýnlara þiddet uygulanmasýnýn, cinayetlerin, hýrsýzlýklarýn, yolsuzluklarýn çoðalmasýnýn önünde hiçbir engel kalmaz. Böyle bir toplumda merhametten yoksun olan zalim insanlar, zayýf ve güçsüz olanlarý istedikleri gibi ezerler.
Þiddet ve kargaþaya neden olan merhametsiz insanlarýn oluþturduðu bir toplum yerine huzur ve güven ortamýnýn yaþandýðý mutlu bir toplum istiyorsak, Allah korkusunu ve merhameti yüreðimizden çýkarmayalým ve Kuran ahlakýnýn yaygýnlaþmasý için elimizden geleni yapalým. Ýhtiyacýmýz olan huzuru yalnýzca Allah’ýn gösterdiði yolda bulacaðýmýzý unutmayalým.
Deðerli öðütleriyle insanlara yol gösteren büyük Ýslam alimi Abdülkadir Geylani müminlere bu güzel ahlaký þöyle tavsiye etmektedir:

... Birbirinize saygý gösterin. Birbirinize merhamet gösterin, aranýzda þefkatli olun. Birbirinizi kötülemeyin. Birbirinizi azarlamayýn. Birbirinize karþý iyi davranýn, birbirinizin kusur ve ayýplarýný münasip bir lisanla anlatýn, görmemezlikten gelin. Birbirinizin ayýplarýný yaymayýn, birbirinizin hatalarýný affedin. Teftiþ ve tecessüse kaçmadan, birbirinize iyiliði emredin. Kötülükten de alýkoyun. (Abdülkadir Geylani, Kalpleri Aydýnlatan Sözler, sf. 183, Derleyen; Þeyh Muhammed Abdülkerim El-Kesnezâni)
Güzel olan ahlakta beraber olalým ve büyüyelim inþaAllah...

Altuð Öztürk




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.