..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Fuat Türker




28 Mart 2012
Vakit, ‘öldürmek’ Deðil Kazanmak Ýçindir  
Fuat Türker
Hayat meþgalesi, armudun sapý, üzümün çöpü gibi konularla oyalanmak bizi bir yere vardýrmaz; boþ iþlerdir. Boþ iþler de, insaný kendisiyle birlikte azaba sürükleme çabasýndaki düþmaný þeytandandýr.


:ADCH:
Dünya hayatýndaki her saniye insanlar için çok deðerlidir. Ýmtihan mekaný olan dünyada belli bir süre yaþanacaktýr ve onda yapýp edilenlerden hesap sorulacaktýr. Bu nedenle yaþanan her an Allah’ýn hoþnutluðu aranmalýdýr. Kendimizi bir gözden geçirirsek:

Vaktimizi boþ ve yarar saðlamayacak konularla geçiriyorsak?

Yaptýðýmýz iþin ya da üzerinde düþündüðümüz konunun ahiretimiz için bir yararý yoksa?

Salih bir amelde bulunabileceðiniz fýrsatlarla dolu vaktimizi, saatlerce televizyon karþýsýnda ya da arkadaþlarýmýzla dedikodu yaparak harcýyorsak?

Tam da o boþ geçirdiðimiz anda ölüm meleklerini karþýmýzda görecek olursak?..

Yapmamýz gereken; sýraladýðýmýz bu umursamaz davranýþlardan sakýnmak, karþýlaþabileceðimiz tehlikeli durumun þuurunda olup, þeytanýn hoþ gösterdiði ‘boþ’ iþlerden ve düþüncelerden tamamen uzaklaþmaktýr.

Yüce Allah’a samimi olarak inanan insan, dünya hayatýndaki çekici kýlýnmýþ boþ uðraþlardan tamamen uzak durmalýdýr. Ancak bu þekilde açýk bir þuurla düþünmesi gereken konulara yoðunlaþabilir.

Boþ vakit geçirmeyi güzel görmek, þeytanýn telkinlerinden biridir. Yararsýz iþlerle uðraþmak, dinden uzak cahiliye toplumunda kullanýlan ifadesiyle "zaman öldürmek" insanlarýn çok yaygýn yaptýklarý bir davranýþtýr. Ancak mümin, Allah’ýn lütfettiði vaktini, yine O’nu anarak, yarattýklarý üzerinde derin düþünerek ve O’nun dinine hizmet ederek geçirir. Kuran’da müminlerin, "Onlar, ’tümüyle boþ’ þeylerden yüz çevirenlerdir." (Müminun Suresi, 3) ayetiyle boþ iþlerden yüz çevirdikleri bildirilir.


Zamanýný boþa geçiren kiþi ölümü, ahirette Rabb’i karþýsýnda sorgulanmayý, cenneti, cehennemi derin düþünemez. Oysa dünyadaki her þey imtihan gereði olarak yaratýlmýþtýr ve her insan hýzla ölümüne doðru ilerlemektedir. Ýnsan, Allah’ýn gün içinde kendisine gösterdiði sayýsýz aczini düþünüp, Rabb’ine yakýnlaþmak için vesile aramaya çalýþmalýdýr.
Allah’ýn buyruðu olan Kur’an ahlakýný insanlara anlatma konusunda fikir mücadelesi yapmak varken, þeytanýn çekici gösterdiði yaþamý seçmek çok akýlsýzca olacaktýr. Ahirette hesap anýnda, Allah’ýn verdiði yüzlerce nimeti O’nun rýzasý yönünde kullanmayýp, neden boþ iþlerle vakit geçirdiði elbette sorulacaktýr.

Samimi inananlar, hesap gününde böyle bir durumla karþýlaþma olasýlýðýný asla unutmazlar. Derin düþünür, vicdanlarýný kullanýr, "Size ne oluyor ki, Allah yolunda ve: "Rabbimiz, bizi halký zalim olan bu ülkeden çýkar, bize Katýndan bir veli (koruyucu sahib) gönder, bize Katýndan bir yardým eden yolla" diyen erkekler, kadýnlar ve çocuklardan zayýf býrakýlmýþlar adýna savaþmýyorsunuz?" (Nisa Suresi, 75) ayetinde bildirdiði gibi, yaþamlarýný Kur’an ahlakýný yaymak için çaba göstererek sürdürürler.

Peygamberimiz (sav) bu konuda þöyle buyurur :"Saðlýk ve boþ vakit, insanlardan pek çoðunun bunlardan faydalanmak hususunda aldandýklarý iki büyük nimettir." (Buharî, Rikâk 1)

Allah boþ þeylerden yüz çevirmemizi buyuruyor, bunu yapabiliyor muyuz? Dünyayý mý seçiyoruz yoksa?.. Hayat meþgalesi, armudun sapý, üzümün çöpü gibi konularla oyalanmak bizi bir yere vardýrmaz; boþ iþlerdir. Boþ iþler de, insaný kendisiyle birlikte azaba sürükleme çabasýndaki düþmaný þeytandandýr.

Önemli olan bu gerçeðin bilincinde olabilmek, tek bir anýmýzý bile boþa geçirmemek ve Kur’an’da bu yönde samimi çaba gösteren müminler gibi müjdelenebilmektir.

"Ýman edenler ve salih amellerde bulunanlar -ki biz hiç kimseye güç yetireceðinden fazlasýný yüklemeyiz- onlar da cennetin ashabý (halký)dýrlar. Onda sonsuz olarak kalacaklardýr." (Araf Suresi, 42)

Fuat Türker



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlý Sanatçýnýn Vasiyeti

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler"
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk
Münafýk Matruþka Gibidir...
Yalanýn Rengi
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - II
Birlikte Allah'ýn Ýpine Sarýlma Zamaný Gelmedi mi?
'Allah Baba' ve 'Allah Seni Yakar': Çocuk Eðitiminde Ýki Yanlýþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.