..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydý, umutlar dünde kalýrdý. - Dolmuþ atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




15 Nisan 2012
Peygamber (Asm) Ýle Dirilmek  
Fuat Türker
O’nun tebliði kýyamete dek geçerlidir. O’nun tebliði bizim de tebliðimiz, O’nun tevhid mücadelesi bizim de tevhid mücadelemizdir.


:ACBD:
Peygamberimiz (asm)’ýn sünneti, onun gibi Kur’an’ý yaþamak, ona itaat etmektir. Onun gibi yaþamak, O’nun gösterdiði çabanýn bir benzeri ile Kur’an’ý dünyaya yaymaya çalýþmak, ahlâk olarak gücümüzün yettiðinin en fazlasýyla O’na benzemek için gayret etmektir.


Resûlullah (asm), “Andolsun, sizin için, Allah’ý ve ahiret gününü umanlar ve Allah’ý çokça zikredenler için Allah’ýn Resûlü’nde güzel bir örnek vardýr.” (Ahzab Suresi, 21) ayetiyle bildirildiði üzere bizim için en güzel örnektir.


Peygamberimiz (asm), devlet yönetiminden ticarete, eðitimden sosyal dayanýþmaya kadar birçok konuda bizi bilgilendirir. O’nun sünnetinin en belirgin özelliði, kolaylýðýdýr. "Kolaylaþtýrýnýz, zorlaþtýrmayýnýz. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz" (Buhari) buyurarak bu gerçeði ifade eder. Peki kolay olduðu halde neden zor görüyoruz? O’nun sünnetini gereði gibi yaþadýðýmýzý söyleyebilir miyiz?


"Kim sünnetimi ihya ederse, beni ihya etmiþ olur. Kim beni ihya ederse Cennette benimle beraberdir" buyurur Peygamberimiz(asm) ve sonsuza kadar O’nunla birlikte olma müjdesi verir. Peki bizler, sünnetini gereði gibi ihya edebiliyor muyuz?


Resûlullah (asm), Allah’ýn kendisine indirdiðinden baþkasýna uymayacaðýnýn kararlýlýðý içindedir. Bu kararlýlýkla hak dini, en güzel ve en doðru þekliyle insanlara bildirir. Bizler ise zaaflara, hýrslara, tutku dolu isteklere sahibiz. Dini kabul etmemize raðmen bu zayýflýklarýmýza zaman zaman yeniliyoruz. Zaaf ve tutkularýmýzý terk edeceðimiz yerde dinin hükümlerini terk ediyoruz.


Eþimizin-dostumuzun, akrabalarýmýzýn nasýl karþýlayacaðýndan emin olamadýðýmýzdan, dinin bazý hükümlerini yerine getirmekten çekiniyoruz. Dine uygun olmayan kimi alýþkanlýklarýmýzdan vazgeçemiyoruz.


O, Kur’an’ýn ifadesiyle, ... ’Kör olanla, gören bir olur mu? Yine de düþünmeyecek misiniz?" (Enam Suresi, 50) buyururken, bizler birçok sorumluluðumuzu görmezden geliyoruz.


Allah’ýn buyruðu olan yardýmseverliði hayatýmýzýn her anýnda sergileyebiliyor muyuz? Esirlere, yolda kalmýþlara, zorluk içindeki yoksullara, yetimlere ne kadar yardým ediyoruz? Ýhtiyacýmýzdan artakalanýný infak etmemiz gerekirken, bu sorumluluðumuzu gereði gibi yerine getiriyor muyuz? Peygamberimiz (asm), "infak et, arþýn Rabb’i eksiltir diye korkma" buyururken biz vicdanýmýzý devreye sokarak gerçekten ihtiyacýmýz olaný mý ayýrýyoruz, yoksa eksileceðinden korkarak yýðýp biriktiriyor muyuz?


Peygamber Efendimiz (asm), "…Þüphesiz sen, pek büyük bir ahlak üzerindesin." (Kalem Suresi 4) ayetinde de belirtildiði üzere çok güzel ahlaklý, þefkatli, anlayýþlý bir insandý. Müminlerin sorunlarý ile ilgilenir, imanlarýný artýrmalarý yönünde onlara hatýrlatmalar yapardý. Onlarýn sýkýntýya düþmesi gücüne giderdi. "Ve müminlerden, sana tabi olanlara (koruyucu) kanatlarýný ger." (Þuara Suresi, 215) ayeti gereði þefkat dolu ve esirgeyiciydi. Bizler ise onun güzel ahlakýný tanýmak, ona benzemek, ahirette O’nunla yakýn olabilmek için ne kadar çaba gösteriyoruz? En güzel örnek yaný baþýmýzda iken bizler kendimize baþkalarýný örnek alýyor, onlarýn davranýþlarýna, konuþmalarýna, giyim tarzlarýna özeniyor, onlar gibi yaþamaya çalýþýyoruz. Ýnsanlarý doðru olana, en güzel ahlâk ve tavra özendirmek önemli bir sorumluluðumuz iken kendimiz bu güzel ahlâký yaþamak için ne kadar çaba içindeyiz?


Rabb’imiz, "Kendilerinden önce o yurdu (Medine’yi) hazýrlayýp imaný (gönüllerine) yerleþtirenler ise, hicret edenleri severler ve onlara verilen þeylerden dolayý içlerinde bir ihtiyaç (arzusu) duymazlar. Kendilerinde bir açýklýk (ihtiyaç) olsa bile (kardeþlerini) öz nefislerine tercih ederler. Kim nefsinin ’cimri ve bencil tutkularýndan’ korunmuþsa, iþte onlar, felah (kurtuluþ) bulanlardýr. (Haþr Suresi, 9) buyurarak Ensar’ý övüyor ve bize örnek gösteriyor. Bizler ise din kardeþlerimiz için ne kadar fedakârlýkta bulunuyoruz?


Peygamber Efendimiz (asm), "Merhamet edin, merhamet olunasýnýz. Af edin, af olunasýnýz. Yazýk laf ebesi olanlara. Yazýk günahlarýna bilerek devam edip, istiðfar etmeyenlere" ve "merhamet etmeyene merhamet edilmez" (G. Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis) buyuruyor. Peki bizler þefkatli ve merhametli olmayý ne kadar önemsiyoruz?


"Allah refikdir (merhametli ve þefkatli), rýfký sever ve rýfka mükabil verdiðini baþka hiçbir þeyle vermez.” (Kütüb-i Sitte, Muhtasarý Tercüme ve Þerhi) sözleriyle bizi uyarýrken Resûlullah, biz O’nun þefkatli ve merhametli kiþiliðini ne kadar örnek alýyoruz? Allah’ýn rýzasýný kazanýp, aramýzdaki kardeþlik baðlarýnýn artmasýna ve güçlü bir birlik olmamýza vesile olacak olan bu duygularý ne kadar yoðun yaþýyoruz?


Bediüzzaman, Muhammed(asm)’ý þöyle anlatýr; "Nasýl kâinat insan için yaratýlmýþ ve kâinattan maksud ve müntehab insandýr; öyle de, insandan dahi en büyük maksud ve en kýymettar müntehap ve en parlak ayine-i Ehad ve Samed, elbette Ahmed-i Muhammed’dir."


Hepimiz ayný peygamberin ümmeti olma bilinci ile ona layýk birer mümin olmaya çalýþýrsak, yeryüzünde barýþýn ve esenliðin kaynaðý olabiliriz. Bu yüzden çýkýþ yolumuz, Allah’ýn Kitabýna ve Peygamberimiz (asm)’ýn sünnetine sýmsýký sarýlmaktýr, asla býrakmamaktýr. O’nun tebliði kýyamete dek geçerlidir. O’nun tebliði bizim de tebliðimiz, O’nun tevhid mücadelesi bizim de tevhid mücadelemizdir.


Hz. Ebu Bekir(ra) þöyle der: "Yüce Allah, Muhammed aleyhisselama dinini ayakta durduracak, buyruðunu açýklayýp hakim kýlacak, teblið görevini yerine getirecek ve Allah yolunda savaþacak kadar ömür yaþattýktan sonra, O’nu vefat ettirdi."


... Ancak O, hâlâ diridir. Bize düþen O’nun gibi, örtümüzden sýyrýlmak, dirilmek, kalkýp uyarmaktýr.



Fuat Türker



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Ýlk Öðretmenimiz
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.