..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Geçmiþ ölmedi. Henüz geçmedi bile. -William Faulkner
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




28 Nisan 2012
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim  
Kâmuran Esen
Ben iyiyim. Guþlar gibiyim. Hani ganadým olsa, sanki uçuverecem.


:BBCJ:
Sevgili Günlüðüm;
Ah benim al yazmalým, selvi boylum; salýncakda urganým, döþeðimde yorganým. Nasýlsýn bakalým, iyi min? Ben iyiyim. Guþlar gibiyim. Hani ganadým olsa, sanki uçuverecem. Ýyiyim deyince þaþýrdýn mý yoksa, hý ?Þinci kötüyüm deyim de yalan mý söyleyim? E yani arada bir de biz iyi olalým Gerçi bizim üsdümüzde iyilik pek oyalanmaz, yaz yaðmuru gibi hemen gidiverir ya, neyse.Gökyüzünde beliren yedi renk ebem guþaðý gibi görünür bu iyilik dediðin þey, sen daha “Ay ne güzel!” demeye galmadan, gayboluverir. Ihhh!

Neden iyi olduðumu sorsana bi. Ýsdanbul’daki gardaþýmla, âbam geldi sað olsunla. Amanin bi gucaklaþýverdik, bi sarýlýþýverdik; az daha gaburgalarýmýz gýrýlacakdý. Sevelim derken, nerdeyse öldüregoyacakdýk birbirimizi. Kih Kih kih ! Bi özleþmiþiz sevgili günlüðüm, bi özleþmiþiz. Geçdiðimiz ýramazan bayramýndan beri gördüðümüz yokdu birbirimizi. Muhabbet edive bakalým, çaylarý gayfeleri içive bakalým, esgi günlerden gonuþuve bakalým. Senin anlayacaðýn, felekden bigaç gün çaldýk.

Havala da bi güzel gitdi bi güzel gitdi. Haziran gibi ýccakdý.. Depelere mi çýkmadýk topal bacaðýnan, ara sokaklarda mý gezmedik, gýra mý gitmedik. Ýþi gücü býrakýp, keyfimize bakdýk anasýný satim. Memet Amca’ný evde goyduk, yallah dýþarý.

Yolda kime rastladýysak, ayaküsdü sohbet etdik. Gomþular hoþ geldin’e geldiler. Kimi börek etmiþ, kimi kelem dolmasý. Yiyiver bakalým, yiyiver bakalým. Birimizin þekeri va, ötekimizin tansiyonu. Ama bilmezden geldik. Ýçimden bi ses “Az yiyin, tansiyonunuz çýkacak, þekeriniz yükselecek.” dedi ama dinleyen kim! “Amaaan!” dedim.”Aç öleceðime, tok öleyim.” Artýk býkýverdim tansiyonda da, þekerden de. Þekerci dükgânýnýn önünden geçesim gelmiyo.

Gardaþým dedi ki: “Çok özledim buralarý. Ýsdanbul’da yolda düþüp ölsen, kimse umur etmez. Ölüne basar da geçerler. Ne gomþuluk va, ne insanlýk. Gökyüzündeki yýldýz gibi yalnýz hissediyo insan kendini oralarda. Gomþu gomþunun ölüsünden de habersiz, dirisinden de. Hele hele þehrin gürültüsü, galabalýðý, hiç ekilmiyo.”

Evimizin çiçekli baçcasýnda toplaþdýk gomþular. Guþlar ötüp duruyo. Esgi günlerden söz etdik. Çocukluk, gençlik anýlarýmýzý anlatdýk. Senin anlayacaðýn, gülüþ çýðrýþ üç- beþ gün geçirdik sevgili günlüðüm.

Ondan sonra ne mi oldu? Ne olacak; bu sabah evli evine gitdi, köylü köyüne. Biz gene Memet Amca’nla baþ baþa galdýk. Misafir olunca, kendini ihmal etdim diye aycýk surat murat etdi de anlamazdan geldim. Bizi gýsgandý galiba. Ayol her vakýt onunla beraberim. Aycýk da gardaþlarýmla vakýt geçirmek benim de hakgým. Suratýný sarkýtdý, ekþimik gibi ekþidi bugün akþama gadar. Hiç ses etmedim. Keyfim yerindeyken neden keyfime turp sýkayým ? Neymiþ efendim; biz üç gardaþ dýþarýdayken beyefendinin garný acýkmýþmýþ. Yemeði kendisi mi ýsýdýp yiyecekmiþ? Evin erkeði deðil de, bosdan gorkuluðu muymuþ? Bak bak bak! Ocaðý yakmayý bilmediði için, yemeði ýsýdamamýþmýþ, aç galmýþmýþ. Yemek ýsýtmak bu gadar mý zor?

Bi de caný ikindi çay istemiþmiþ. Çay içemeyince; göðsüne hapýrtý, ellerine parýltý gelmiþmiþ. Ýnsan bi çayýný kendi demleyemez mi ? Çayý Rize’den, þekeri Gayseri Þeker Pavlikasýndan alacak deðilsin, çay suyunu çeþmeden taþýyacak deðilsin. Ýki gaþýk çayý demliðe goyacan, altýna da su. Gaynayýnca demleyip, içecen. Sanki bi atla bi deve mi çay demlemek? Bu gadar mý tembel olunur? Ama gabahat bende. Genciken her þeyi ayaðýna getirdim, alýþtýrdým tembelliðe. O gençlik öylece duracak sandým besbelli. Þinci, yaþ oldu yetmiþ. Genciken yapdýklarýmý artýk yapamýyom, Çerkez gelini gibi ayaðýnda dönemiyom. Sýfýr arabanýn çekiþiyle, on – on beþ yýllýk arabanýn çekiþi bir olur mu? Olmaz. Ama, Memet Amca’n bunu bi türlü anlayamýyo sevgili günlüðüm. Neyse, sabaha gadar hýrsý geçer. Asýk suratý düzelir, ütülenmiþ çamaþýr gibi. Odasýna girmeyiveririm. Haber bile dinlemedim keyfim gaçmasýn diye. Bugün keyfimi bozmaya hiç niyetim yok Þinci de açacan tv’yi, Galatasaray’ýn maçýný seyredecem. Oh! Sefam olsun.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm
Fatma Nine'nin Günlüðü - 4

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.