..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > sedat Yalçýn




12 Mayýs 2012
Siyasý Bir Dünya Haritasý"nýn Bize Anlattýklarý...  
sedat Yalçýn
Þimdi tekrar soruyorum ! Bu kadar devlete gerek var mý ? Havada, suda, karada kýsaca doðada asla sýnýr denilen bir þeye rastlayamazsýnýz. Ama akla sahip olmakla övünen insan, dünyayý yapay sýnýrlarla parçaladý. Her parça kendi içinde de parçalý bir yapýya bürünmeye baþladý. Her parça diðer parçayý düþman olarak kabul edip, elinden geldiði an onu yoketmek için fýrsat kollar hale geldi. Bumu aklý ile övünen insan ( ! ).


:AFJH:

Ýnsanlarý inandýklarý bir þeyden vazgeçirmek, bir þeye inandýrmaktan daha zordur. R. Renan

Hiç bir siyasi dünya haritasýna baktýnýz mý ? Okul çaðlarýmýzdayken coðrafya derslerinde karþýmýzda devamlý asýlan, her ülkenin farklý renklerde gösterildiði harita. Ne kadar hoþ görünürdü o harita bize deðil mi ? O zamanlar isim-þehir adlý oyun oynardýk . Baþkentleri ve þehirleri bu harita üzerinde öðrenirdik. Sanýrým artýk çocuklar ve gençler bu oyunu oynamýyorlar. Ne kadar yazýk !

Bugün yaklaþýk 200 cývarýnda siyasi ünite var. Her sene yeni yeni devletler ortaya çýkmakta ve bu sayý giderek artmaktadýr. Bu durumda siyasý haritalar da giderek daha renklenmekte tabiki. Ýnsanlýýk bir araya gelip, bütünleþeceðine, gittikçe parçalanýyor, birbirinden uzaklaþýyor. Ýþte bu yazýda bir siyasi dünya haritasýný karþýmýza alýp, onun hakkýnda biraz düþünce üretmeye ne dersiniz ?

Ýnsan fiziksel, zihinsel, duygusal bakýmýndan birbirine benzeyen bir canlý türüdür. Homo Sapiens de denilen bu canlý türü, akla sahip olmasý ile övünür. Övünür ama, aklýn yolu birdir deyiþini daima gözardý eder. Bir, yani bütün olma fikrinden gittikçe uzaklaþýr. Ýnsanlar bütünü gözardý etti, sadece parçaya odaklandý. Bütün, parçalanýr, küçülür, ufalýr ve darmadaðýn olur. Ama o bunu farkýnda deðildir. Her parça kendini daha üstün kabul eder. Bu üstünlüðünü kabul ettirmek için , güç kullanmaya bayýlýr. Güç , karþý gücü doðurur. Güç demek ordu demek. Yani silahlý bir güç. Profesyonel öldürme yetkisi verdiðimiz kiþiler grubu. Diðer bir deyiþle yasal katiller grubu. Ve tüm ülkeler bu güçleri ekonomilerinin büyük bir kýsmý ile desteklemek mecburiyetindedirler. Tüm teknoloji ve bilim sanki öldürme gücünü artýrmakla meþgul. Nükleer silahlar býrakýn ülkeleri, dünyayý birkaç defa yokedebilecek kapasitede. Olaya tüm dünya çapýnda baktýðýmýz zaman, konunun korkunç boyutunu görebiliriz sanýrým. Tüm bu silahlý güçlere harcanan paralar, insanlýk için kullanýlmýþ olsa, açlýktan ölen milyonlarca insan, sefalet, hastalýktan acý çeken milyonlarca insan, kurtulmaz mý ?

Þimdi tekrar soruyorum ! Bu kadar devlete gerek var mý ? Havada, suda, karada kýsaca doðada asla sýnýr denilen bir þeye rastlayamazsýnýz. Ama akla sahip olmakla övünen insan, dünyayý yapay sýnýrlarla parçaladý. Her parça kendi içinde de parçalý bir yapýya bürünmeye baþladý. Her parça diðer parçayý düþman olarak kabul edip, elinden geldiði an onu yoketmek için fýrsat kollar hale geldi. Bumu aklý ile övünen insan ( ! ). Bitki, hayvan olarak küçümsediðimiz diðer canlýlardan ne farkýmýz var. Bu durumda onlar insanoðlu yanýnda çok daha saf , masum olarak kalmýyorlar mý ?

Yaþam kutsaldýr. Politika uðruna, millet adýna, din adýna, ýrk adýna, para uðruna insanlar birbirlerinin gýrtlaðýna sarýlýyorlar. Parçalanma arttýkça kin, nefret, yoketme arzusu da artýþ gösteriyor. Ýþte bu nedenle karþýmýzda duran “Siyasi Dünya Haritasý” ýndaki renkli devletlerin varlýðý en büyük tehlike Homo sapiens ler için. Ýnsanoðlunun, en kýsa zamanda dünya haritasýndaki tüm renkleri ortadan kaldýracak bir yola girmesi tek bir çözüm yolu olarak görünüyor. Þimdi, çok renklilik, çok çeþitlilik bir zenginliktir denecektir. Tek renklilikle kastettiðimiz, sadece siyasi güçlerin ortadan kalkmasý ; bunun sonucunda ordulara gerek duyulmamasýdýr. Böylece silahlanmaya sarfedilen maddi manevi her türlü katkýnýn baþka alanlara kaydýrýlmasýdýr. Siyasi bakýmdan tek renkli bir dünya birliði. Bu dünya birliðinde binlerce kültürel farklýlýklarýn varlýðý, iþte asýl zenginlik ! Açlýktan ölen insanlarýn olmadýðý, hastalýk sefaletin kol gezmediði bir dünya. Ýþte, akla sahip olduðunu savunan insanoðlunun yaþadýðý dünya bu olmalý. Sadece bir örnek þu anki durumu tüm çarpýcýlýðýyla yansýttýðýndan yazmak zorundayým. Hindistan ! Bir milyarý aþan nüfusun büyük çoðunluðu açlýk, sefalet çekerken, nükleer güce ayrýlan çok büyük bütçeler...

Tek renkli bir dünya hayal gibi geliyor bizlere. Ýnsanlar kabul etmekte zorlanýyorlar. Bugünkü düþünce yapýsýndaki insan ile böyle bir huzurlu dünyanýn yaratýlmasý olanaksýz görünüyor. Ýnsanoðlunun teknoloji ve bilimde eriþtiði bu seviyeye karþýlýk, ne yazýk ki zihinsel evrimini geliþtirmede baþarýsýz kaldý. O halde tümden bakýþ açýsýný deðiþtirmek zorunda. Milliyetçilik insanlarý ayýrdý, dinler birleþtirici rolden çok ayrýþtýrýcý rol oynadý. Ayýrým ,parçalanma, kin ve nefreti de beraberinde getiridi. O halde tüm geçmiþ dogmalardan kurtulmak gerek. Siyaset ve ekonomik anlayýþý iflas etti. Yeni bir insan nesli yetiþtirmek zorundayýz : Dünya vatandaþý (!). Sýnýrlarýn, devletlerin, ordularýn olmadýðý bir dünya. Deðiþim önce birey bazýnda, sonra aile, sonra ülke bazýnda olmak zorunda. Her ülkede bu deðiþim gerçekleþtikten sonra, ülke sýnýrlarý ortadan kalkarak, tek dünya yönetimi kurulabilir. Bilim ve teknoloji, silah geliþtirme yerine tüm gücünü daha saðlýklý, daha iyi beslenebilen, eðitilebilen.
, kültürel zenginliklerle dolu bir dünyaya hizmet edebilir.

Altý milyarý aþan nüfusu, bu nüfusu besleyebilmek için, havayý, suyu, topraðý kirletip, kimyasallarla zehirlediðimiz zavallý yerküremizin bu trajedisinin yanýnda, bir de nükleer silahlar, nükleer atýklar
iþin cabasý

Tercihimizi yapmak zorundayýz artýk. Yukarýda veciz cümlede de belirtildiði üzere, insanlarý inandýklarý bir þeyden vazgecirmek, bir þeye inandýrmaktan daha zordur. Ama zoru baþarmak zorundayýz.Ya akýl galip gelecek, Irklar, milletler, dinler yüzünden insanlar ölmeyecek. Dünya cennet dönecek ( Cennet ulaþýlacak bir yer deðil, yaratýlacak bir þeydir: O da bize, insanoðluna baðlýdýr). Ya da dünya yokolacaktýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ::
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
15 Mayýs 2012
Ýnsanlýðýn kadim özlemlerini ve umutlarýný gündeme getiren bir yazý. Teþekkürler, selamlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alýþýlmýþýn Dýþýna Çýkmak
Kutlamalar Hakkýnda
Din ve Ahlâk Üzerine (Japon
Aðlamak
Altýn Diþ
Mektubu Bitirmek
Saygý
Karþýlaþtýrma/kýyaslama
Yoksula Yardým Etmek Mi, Yoksulluðu Ortadan Kaldýrmak mý?
Kendi Hapishanemiz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söz Gümüþse, Sükut Altýndýr.
Kamera ve Yönetim!
Sevgi Karþýlýksýzmýdýr?
Yapay Hayatlar
Bayram Ziyaretleri
Aynalar
Neden Saçmalarýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beyaz Yalanlar,siyah Yalanlar,pembe Yalanlar... [Eleþtiri]


sedat Yalçýn kimdir?

Yazýlarýmda çevremizdeki insan manzaralarýný yansýtmaya çalýþtým. Aslýnda tüm amacým belki de kendi kendimi yeniden yaratabilmek,zihinsel de olsa dinginliðe eriþebilmek. Belki de hiç bir amacý yok. Sadece vakit geçirmek için belkide. Belki de yapmak isteyipte yapamadýðým yaþanmamýþ hayatýmý dile getiriyorum kimbilir. Bilemiyorum inanýn.

Etkilendiði Yazarlar:
J.Kriþhnamurti,A.schopenhauer,I.Yalom,H.Cibran,D.M.Ruiz.Ý.Arabi.Y.N.Öztürk


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sedat Yalçýn, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.