..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Fuat Türker




27 Mayýs 2012
Toplumun Gençlere Telkinleri  
Fuat Türker
Ýnsan, derin akla ve derin imana derin bir tutkuyla baðlanýr. Bunlar olmadýðýnda eþlerin birbirlerine sevgileri kýsa sürede biter. Genç kýz evliliðe, toplumdaki "mantýk evliliði" kýstasýyla deðil akýlcý yaklaþmalýdýr.


:ADAI:
Ýnsanlara çocukluklarýndan baþlayarak yapýlan yüzlerce telkin var. Çoðu din dýþý olan bu telkinler, ailede baþlayýp yaþam boyu devam eder. Ancak din ahlakýný yaþayan anne babalar, dinin özünün güzel ahlak olduðunun bilincindedirler ve çocuklarýnýn hayýrlý insanlar olmalarý için çaba harcarlar.

Allah katýnda beðenilen üstün ahlak özellikleri, çocukluk döneminde þekillenmeye baþlar. Allah sevgisini bilmeyen, o sevgiyle büyümeyen çocuklar huzursuz, mutsuz, kýrýcý ve saldýrgan olurlar. Çocuklar henüz 4-5 yaþlarýnda iken onlara Allah ve Allah sevgisi anlatýlmalýdýr. Böyle yetiþtirilen çocuk akýllý olur; mutlu ve huzurlu olur. Allah sevgisini taþýyan, huzurlu ve akýllý olan çocuðun yüzüne güzellik gelir, kalbi ferahlar, üzerine bir nur ve rahmaniyet iner. Hem ruhsal olarak olgun, hem bedensel açýdan saðlýklý hem de üslubu güzel olur.

Genç Kýzlara Telkinler

Aldýklarý telkinler nedeniyle genç kýzlar, yaþamýn tek amacýnýn evlenip yuva kurmak ve çocuk yetiþtirmek olduðunu zannederler. En önemli yanýlgýlarý evlilik konusundadýr. Parasý olan, eli ayaðý düzgün bir erkeðin karþýsýnda birçok genç kýz, adeta hipnotize olup evlilik hayalleri kurar. Kiþinin ne karakteri ne dini, ne imaný, ne ahlak özellikleri, hiçbiri önemsenmez.

Evlendikten sonra çirkin davranýþlarýna tanýk olduðunda, örneðin hakaret ettiðinde ya da þiddet kullandýðýnda ise mazeret hazýrdýr: Dünya böyledir ve herkes ayný þeyleri yapmaktadýr. Çoðunluk böyle yapýyor olabilir ama neden insan böyle yaþamak zorunda olsun? Ýnsan yalnýz baþýna da yaþayabilir; evlenmiþ olmak için evlenmeye mecbur mudur? Karþýsýna gerçekten sevmeyi bilen, Allah’a gönülden baðlý, Allah’tan korkan, doðru sözlü, güvenilir biri çýkmadýðý takdirde insan gerekirse ömür boyu evlenmez.

Ýnsan, derin akla ve derin imana derin bir tutkuyla baðlanýr. Bunlar olmadýðýnda eþlerin birbirlerine sevgileri kýsa sürede biter. Genç kýz evliliðe, toplumdaki "mantýk evliliði" kýstasýyla deðil akýlcý yaklaþmalýdýr.

Genç kýzýn aradýðýný iyi bilmesi gereklidir. Aradýðý þey Allah aþký olmalýdýr. Yanlýþ arayýþlara girip, yanlýþ evlilik yaptýðýnda ise insanlardan çekinerek, sevgiden ümidini keserek, karanlýk bir dünyada adeta ölü gibi yaþar ve o karanlýk dünyada yaþamýný tüketir. Yaþamý kabusa döner. Allah aþkýný yaþayan insan ise herþeye o aþkla baktýðý için dünyasý da ahireti de Allah’ýn dilemesiyle cennet olur.

Genç Erkeklere Telkinler

Günümüzde gençler garip bir özenti içerisindedirler. Ýlginçtir birçoðu inancýný saklamak için yapmacýk davranýr. Oysa inanmak onur vesilesidir, güzelliktir. Ýnancýný yaþayan insan komplekslere kapýlmaz. Aðýrbaþlý, mazlum, terbiyeli ve saygýlý olmaktan çekinmek Kur’an ahlakýna uygun deðildir.

Bu, bir anlamda kiþinin inancýnda samimi olmadýðýný da gösterir. Bugün birçok genç, yaþanan sistemin etkisiyle hürmet ve merhamet duygularýný yitirmiþ durumdadýr. Giyimiyle aþýrý bir görüntü, düþünce ve sözleriyle yapmacýk ve küstah davranýþlar sergiler. Hürmet ve merhametten uzak, saygýsýz bir üslup adeta moda haline gelmiþtir.

Bu çirkin davranýþlarý sergilemek ,söz ettiðim modayý takip edenlerin aksine, inanan gençlerin asla içinden gelmez. Onlar güzel bir üslup kullanýr, güzel söz söyler, insanlarý onore eder, gönül alýrlar. Kur’an’a uygun olan saygýlý, þefkatli, merhametli ve dürüst olmaktýr. Genç erkekler derin düþünmeli, insanlarý rencide etmekten kaçýnmalý, büyüklerini, çocuk ve kadýnlarý kollamalýdýrlar.

Gençliðin Deðerini Bilmek

"Gençlik çaðýnýn kýymetini biliniz! Bu kýymetli günlerinizde, Ýslamiyet bilgilerini öðreniniz ve bu bilgilere uygun yaþayýnýz! Kýymetli ömrünüzü faydasýz, boþ þeyler arkasýnda, oyun ve eðlence ile geçirmemek için uyanýk olunuz. " der Ýmam Rabbani. Gençlik, erkek ya da kadýn inanan insan için en deðerli zaman dilimidir. Kur’an ahlakýnýn doruðunda yaþanacaðý ve diðer insanlarýn da yaþamasý için çaba gösterilebileceði en güzel çaðlardýr. Hayatý, "oyun ve oyalanma" ile geçirmek insana en büyük zararý verecek, sonsuz yaþamý tehlikeye atacaktýr.

"... kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayýn. Ýyilik edin. Þüphesiz Allah, iyilik edenleri sever. (Bakara Suresi, 195)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Kur'an'da Arkadaþlýk
Yýkýma Götüren Duygu Kýskançlýk

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Korkma Ebedi Varsýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.