..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Fuat Türker




28 Mayýs 2012
Sevgi Allah'a Yakýnlaþtýkça Artar  
Fuat Türker
Sürekli nefsinin isteklerini tatmine çalýþan insan, hýrs yaþar, sýkýntý duyar, yýpranýr. Güven ve huzur yerine, her an endiþe, korku ve tedirginlik içinde bir hayat sürdürür. Sahip olduklarý kendi elde ettiði þeyler deðil, Allah’ýn lütfudur; ancak o bunun bilincinde deðildir. Bu nedenle tevekkülsüzdür, her an maddi ya da manevi kayba uðramaktan duyduðu korku ruhsal dengesini alt üst eder.


:AEED:
Yaratýcýsýndan uzak yaþayan kiþiler genellikle bencil, sevgisiz, kibirlidirler ve en çok kendilerini severler. Yakýnlarýný, dostlarýný veya ailelerini sevdiklerini iddia etseler de, bu sevgi anlayýþýnýn da onlarýn nefislerine uygun olmasý gerekir. Yani sevgilerinde Allah’ýn hoþnutluðunu ve rahmetini gözetmez, dünyevi çýkarlarýna göre hareket ederler.


Bütün bunlar, öncelikle kiþinin kendisine zarar verir. Sürekli nefsinin isteklerini tatmine çalýþan insan, hýrs yaþar, sýkýntý duyar, yýpranýr. Güven ve huzur yerine, her an endiþe, korku ve tedirginlik içinde bir hayat sürdürür. Sahip olduklarý kendi elde ettiði þeyler deðil, Allah’ýn lütfudur; ancak o bunun bilincinde deðildir. Bu nedenle tevekkülsüzdür, her an maddi ya da manevi kayba uðramaktan duyduðu korku ruhsal dengesini alt üst eder.


Nefsinin tutkularýný gözeten insanlarýn sevgileri çok yüzeyseldir. Çünkü sevgileri bazý deðerlere göre deðiþkenlik gösterir. Bu deðerler azaldýðýnda, örneðin beklenti ve çýkarlarýna ters bir durum oluþtuðunda, sevgileri de bir anda yok olabilir.


Sevgilerinde sadýk deðildirler; kendilerine sevgi gösterilse karþýlýk vermez, deðerini de bilmezler. Samimi inanan insanlar gibi vefa göstermezler; doðru sözlü, dürüst, güvenilir deðildirler. Sorumluluklarýný yüklenmekten kaçýnýken, hayatlarý boyunca küçük dünyevi çýkarlar ardýnda koþarlar.


Ýnsanýn sevilebilmesi için karþýsýndaki kiþinin ona güven duymasý gerekir. Ancak iman etmeyen bir insan, içinde Allah aþký ve korkusu taþýmadýðý için ona güven de duyulamaz. Birine güven duymak ve hep yanýnda olacaðýný ümit etmek insana heyecan verir.. Ancak bugün birçok insan bu duygularý tadamamaktadýr.


Derin bir saygýyla Allah’tan korkmak insaný güzel ahlaka yönlendirir. Ýnsana aczini ve kulluðunu hatýrlatýr. Ýçindeki Allah korkusu, insaný, Allah’ýn sevgisini kaybettirecek kötü davranýþlardan sakýndýrýr. Allah aþkýndan ve korkusundan kaynaklanan güzel ahlaký yaþamayan kiþiye sevgi beslemek için bir sebep de kalmaz.


Ýman sahibi olmayan kimseler ailelerinden, çocuklarýndan, yakýnlarýndan ve etraflarýndaki insanlardan yeterince sevgi ve ilgi görmezler. Kuþkusuz bu, yaþanabilecek en büyük manevi belalardandýr. Çünkü sevgi çok güzel bir nimettir. Ýnsan, fýtratý gereði, sürekli sevgi, merhamet, anlayýþ arar. Her koþulda, yaþamý boyunca güvenip sevebileceði dostlarý ve yakýnlarýnýn olmasýný ister. Nefsinin bencil tutkularýnýn peþinde, Kur’an ahlakýndan uzak yaþayan kiþiler ise bu nimetten yoksundurlar. Yaþadýklarý, dünyevi çýkar kaygýsýyla bozulmuþ, geçici, sonlu ve sahte sevgilerdir.

Sonuç olarak gerçek sevgi; temeli Allah sevgisi ve hoþnutluðu üzerine kurulmuþ bir sevgidir; iman ve Allah’a olan yakýnlýkla artar. Ýnsanýn yaþamasý gereken, Kur’an’ýn tarif edip tanýttýðý samimi Allah sevgisidir. Allah göðüs boþluðumuzda iki kalp kýlmadýðýný haber verir. Kalbimiz bir tanedir ve Allah sevgisiyle dolu olduðunda, ancak O’nu andýðýnda tatmin bulur, huzura kavuþur.

“… Haberiniz olsun; kalpler yalnýzca Allah’ýn zikriyle mutmain olur. (Ra’d Suresi, 28)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gerçek Sevgili
Bir Bilselerdi!..
Aþk ve Korku
Sonsuza Kadar Allah Aþký
Sevgiye Sarýlalým
Evlilik "Müessese" Midir?
Hata Sevgiyi Azaltýr mý?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Çocuklar Gibi...
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Korkma Ebedi Varsýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.