..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




29 Mayýs 2012
Kalplerin Yumuþadýðý Aylar  
Fuat Türker
Nefis tembelliðe yönlendirir; insanýn Kur’an’ý yaþama konusunda kararlý ve iradeli olmasýný istemez. Kiþi nefsini eðittikçe daha þefkatli ve merhametli olur. Nimetlerin deðerini daha iyi anlar, þükrü artar


:ABCJ:
"Allah Teala buyurdu: “ ... Ey Ademoðlu! Günahlarýn gök bulutlarýna ulaþsa bile af dilediðinde günahlarýný baðýþlarým. Ey Ademoðlu, Bana þirk koþmaksýzýn yer dolusu hatalarla gelip huzuruma çýksan, sana yer dolusu, maðfiretle gelirim." (Tirmizî)


Ýçinde bulunduðumuz üç aylar Allah’a yakýnlaþma vesilesidir. Ýnsan daha iyilikseverdir, sevgi, saygý, þefkat doludur. Daha sabýrlý ve hoþgörülüdür insan; öfkesini yener, yoksullara karþý daha duyarlýdýr. Bu aylarda -Allah’ýn bir lütfudur- diðer aylardan daha yoðun bir yardýmlaþma ve bereket artýþý vardýr. Özellikle Ramazan ayý ile birlikte topluma bir düzen ve huzur gelir.


Kur’an ahlâký toplumun genelinde daha güzel yaþanýr; bu aylarda kalpler yumuþar. Samimi insan vicdan muhasebesi yapar, kendisini gözden geçirir, hata ve eksiklerini düzeltmeye gayret eder. Kulluk ve ibadetlerinde daha dikkatli olur, sorumluluklarýný daha özenle yerine getirmeye çalýþýr.


Kimi insanlar için üç aylar yeni bir baþlangýç, bir dönüm noktasý olur. Dini yaþamýna hakim kýlmak için kiþi, samimi ve kesin bir niyetle yeni bir sayfa açabilir. O güne dek "bir ucundan" yaptýðý ibadetlerinden dolayý Rabb’ine kesin bir tevbeyle tevbe edip, daha kararlý olmaya niyet edebilir. Allah baðýþlayýcý ve merhamet sahibidir; kullarýna sayýsýz fýrsatlar tanýr, imkanlar sunar.


"Bediüzzaman Hazretleri þuhur-u selase (üç aylar) girdiðinde mutlaka lâhika neþreder, talebelerinin mübarek ay ve günlerini tebrik ederdi" der Son Þahitler’den Bayram Yüksel. Ve bu mektuplardan þöyle örnek verir:


“Evvela; sizin mübarek þuhur-u selase ve içindeki kýymettar leyali-i mübarekelerinizi tebrik ediyoruz. Cenab-ý Hak her bir geceyi sizin hakkýnýzda birer Leyle-i Regaib, Leyle-i Kadir kýymetinde size sevap versin… Hem Leyle-i Beratýnýzý ve gelecek Ramazanýnýzý ve hem gelecek Leyle-i Kadri, hakkýnýzda bin aydan daha hayýrlý olmasýný ve defter-i âmalinize böyle geçmesini Cenab-ý Haktan niyaz ediyoruz.”


Mübarek aylarýn önemli hikmetlerinden biri nefsin eðitilmesidir. Nefis tembelliðe yönlendirir; insanýn Kur’an’ý yaþama konusunda kararlý ve iradeli olmasýný istemez. Kiþi nefsini eðittikçe daha þefkatli ve merhametli olur. Nimetlerin deðerini daha iyi anlar, þükrü artar. Zorluklara karþý daha sabýrlý ve tevekküllü olur; ahlâký güzelleþir, ruhu ve imaný derinleþir.


Bu özel terbiye insanýn tüm hayatýna yansýr. Böylece insan, Allah’a ve nimetlerine ne denli muhtaç olduðunu, Rabb’inin sonsuz gücü karþýsýnda ne denli acz içinde olduðunu daha iyi kavrar. Ýnsanýn, insanî yönü daha ön plana çýkar, kiþi karþýlaþtýðý olaylara zahiri bir bakýþ açýsýyla bakmaz, batýnýný görmeye çalýþýr


Solunan manevi hava tefekkürü artýrýr. Allah’ý ve dini anlatmaya, Kur’an ayetlerini hatýrlatýp öðüt vermeye, iyiliði emredip kötülükten sakýndýrmaya vesile olur. Bunlar birer çaðrýdýr ve söylenebilecek en hayýrlý, en güzel sözlerdir. "Allah’a çaðýran, salih amelde bulunan ve: ’Gerçekten ben Müslümanlardaným’ diyenden daha güzel sözlü kimdir?" (Fussilet Suresi, 33) buyurur Allah. Unutulmamalý ki, ”… Güzel söz O’na yükselir, salih amel de onu yükseltir…” (Fatýr Suresi, 10)


Sözlerin en güzelini ise Allah, Ramazan ayýnda indirdi. O; Kur’an, O; Allah’ýn kelâmý. Rabb’lerine karþý içleri titreyerek korkanlarýn derileri ve kalpleri Allah’ýn zikrine karþý yumuþar-yatýþýr. Ramazan, kalplerin saygý ve korku ile yumuþamasý zamanýdýr.


Müslümanlar tesanüdü artýrmalý, fikir ve görüþ ayrýlýklarýný, kýrgýnlýklarý bir yana býrakmalý. Tek bir beden gibi birlik olmalý. Dünyaya acý ve zulüm yaþatan küfrün karþýsýnda bir binanýn taþlarý gibi saðlam, yýkýlmaz bir duvar oluþturmalý.


Mübarek aylar, hepimize bu yönleriyle yarar saðlasýn. Kur’an ahlâkýný eksiksiz yaþamaya, birlik, beraberlik ve barýþ içinde olmaya baþlangýç fýrsatý olsun.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýlk Öðretmenimiz
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.