..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




4 Haziran 2012
Korkularla Yaþamak  
Fuat Türker
Yaþlýlýk nedeniyle meydana gelebilecek bu olasýlýklarýn bir tanesi dahi, ciddi korkulara neden oluyor. Ýyice yaþlandýðýmýzda ise, ciddi bir hastalýkta ya da bakýma muhtaç olma durumunda, çocuklarýmýzýn bizimle ilgilenmeyeceðinin endiþesini taþýyoruz. Ayrýca ölümümüzün þekli ve yeri konusunda da kaygýlanýyoruz. En ciddi korkularýmýzdan biri de eþimizi


:ACBJ:
Hayatýmýz boyunca yoðun olarak hissettiðimiz, sýkýntý veren ve hayatýmýzý kâbusa çeviren kavramlardan biri korku. Yalnýz kalma, yoksullaþma, mallarýmýzý, iþlerimizi, sevdiklerimizi kaybetme, toplumda küçük görülme, amaçlarýmýza ulaþamama, çirkinleþme, yaþlanma, hastalanma, ölme gibi korkularla mücadele ederek ömür sürdürüyoruz.



Korkuyu çok küçük yaþlarda ailemiz ve çevrenin telkinleriyle öðreniyoruz. Küçükken genellikle “öcü” kavramýyla korkutuluyor, büyüdükçe korkunun diðer çeþitleriyle tanýþýyoruz. Korkularýmýz da yaþýmýzla orantýlý olarak sürekli büyüyor. Hemen hepimizin yaþadýðý karanlýk korkusu, yerini üniversite sýnavý korkusuna, daha sonra meslek, kariyer, evlilik gibi geleceðe dair korkulara býrakýyor.



Çok cesur olduðumuz, hiçbir þeyden korkmadýðýmýz iddiasýnda olsak bile, hayatýmýzýn bir döneminde korkunun bir çeþidini yaþýyoruz. Ýþimizi yitirmekten korkmuyorsak, hastalanmaktan korkuyor, belki maddi kayba uðrama deðil de ailemizi yitirme korkusunu içimizde taþýyoruz. Hepimiz hayatýmýz boyunca az ya da çok bir þeylerden korkuyoruz.



Ýlerleyen yaþlarýmýzda ise en büyük korkumuz, ölüm korkusu. Kendimizi ölüme yakýn hissettiðimizde, “ölmekten korkmuyorum” desek bile, hangi þekilde öleceðimizin korkusunu yaþýyor, hayatýmýzý kâbusa çeviriyoruz.



Kaderi bilmiyor, bizi nelerin beklediðini merak ediyor, özellikle olumsuz olaylar yaþayacaðýmýz olasýlýðýný düþünüp, sýkýntý duyuyoruz. Bu düþünceler ciddi þekilde huzurumuzu kaçýrýyor, strese sokuyor.



Ayrýca yaþadýðýmýz günlük korkularý unutmayalým. Bu korkular ise yaþ gruplarýmýza göre deðiþkenlik gösteriyor.



Küçük yaþlardaki endiþelerimiz genellikle arkadaþlýk iliþkilerimiz, anne babalarýmýzýn her isteðimizi yerine getirmemeleri, okulda yaþadýklarýmýz, derslerimiz, ödevlerimiz gibi konularda basit, ancak o yaþlarda bizim için çok önemli sorunlar. Yaþýmýz ilerledikçe sorun haline getirip, endiþe duyduðumuz konular da artýyor.



Ergenlik döneminde ve ardýndan lise çaðlarýnda arkadaþlarýmýzla aramýzdaki sorunlar, grup içindeki popülerliðimiz, giyeceðimiz giysi, derslerimizdeki baþarýmýz ve aile iliþkilerimiz en büyük ve en önemli sorunlar oluyor. Bu konularda olumsuz bir durumla karþýlaþtýðýmýzda derinden etkileniyor, bunalýma giriyoruz.



O dönemde tüm sorunlarýn ve korkularýn doruk noktasý ise üniversite sýnavý. Bu sýnavýn kazanýlmasý kesinlikle zorunlu; çünkü kazanýlmadýðýnda, ardýndan gelen sorunlar daha da büyüktür. Serde bizi o yaþa kadar getirmiþ, yedirmiþ içirmiþ, dersaneye yollamýþ olan anne-babamýza hesap vermek var çünkü. Hem sonra bu durum akrabalara, eþe dosta, çevremizdeki insanlara nasýl açýklanýr? Tüm bu ortak kaygýlar oldukça yersizdir, ancak o yaþlarda insaný derinden yýpratýr.



Kimi zaman yalnýzca gelecekle ilgili konularda deðil, gün içinde yapacaðýmýz iþlerdeki detaylarý da düþünüp bunalýma giriyoruz. Bir dönem ise en önemli endiþemiz iþimizde terfi edip edemeyeceðimiz, yeni bir otomobil alýp alamayacaðýmýz, çocuklarýmýzý özel okula gönderip gönderemeyeceðimiz, tatile gidip gidemeyeceðimiz gibi konularda oluyor.



Bu kaygýlar sebebiyle, çok kýsa sürecek dünya hayatýnda rahatça yaþamak amacýyla, hýrsla mal yýðýp biriktiriyoruz. Dünya hayatýnýn gerçeðini kavrayamýyor, bencilce tutkularýmýz yüzünden mutsuzluðu yaþýyoruz.



Biriktirdiðimize sahip olduðumuzu zannedip yanýlýyoruz. Gerçekte biz, biriktirdiðimize ait oluyoruz. Mallarýn bizi sonsuz kýlacaðýný zannediyor, malýn mülkün tutsaðý haline geliyoruz.



Geleceðe dönük en büyük korkularýmýzdan biri de yaþlanma. Yaþlýlýk konusu açýldýðýnda korku ve endiþeye kapýlýyor, ancak kýsa bir süre sonra hiçbir þey yokmuþ gibi günlük yaþamýmýza devam ediyoruz. Ölümü hatýrlattýðý içindir ki yaþlýlýk üzerine konuþmuyor, önümüzde uzun yýllar olduðunu, yaþlýlýðýn ve ölümün çok ileride olacaðýný düþünmeye çalýþýyoruz.



Aldýðýmýz hiçbir tedbir bedenimizdeki kýrýþýklýklarý, sarkmalarý, saçýmýzýn dökülmesini, beyazlamasýný, görme ve iþitme kusurlarýný, yaþa baðlý olarak yeni hastalýklarýn ortaya çýkmasýný engellemiyor. Yaþlýlýk nedeniyle meydana gelebilecek bu olasýlýklarýn bir tanesi dahi, ciddi korkulara neden oluyor. Ýyice yaþlandýðýmýzda ise, ciddi bir hastalýkta ya da bakýma muhtaç olma durumunda, çocuklarýmýzýn bizimle ilgilenmeyeceðinin endiþesini taþýyoruz. Ayrýca ölümümüzün þekli ve yeri konusunda da kaygýlanýyoruz. En ciddi korkularýmýzdan biri de eþimizin daha önce ölmesi durumunda yalnýz kalma korkusu.



Gençlik dönemimiz olan en güçlü çaðda kendimizi tüm dünyanýn odak noktasý olarak görüyor, belli bir süre sonra gücümüzün ve güzelliðimizin yaþlanma ile yok olmaya baþladýðýný fark ediyor, ancak acizliklerimiz karþýsýnda bir þey yapamýyoruz.



Baþlangýcýmýz var ancak sonumuz yok. Kaderimizde belirlenen süre dolduðunda, herhangi bir sebeple yaþamýmýz sona erecek. Ölümün sebebi ne kaza, ne de hastalýk; bütün sebepleri Allah yaratýyor. Ne yaparsak yapalým ölüm anýný geri ya da ileri almaya güç yetmiyor.



Allah’ýn tek güç olduðunun, O’nun dilemesi dýþýnda hiçbir þeyin gerçekleþmeyeceðinin bilincinde olmadýðýmýz ve O’na güvenip dayanmadýðýmýz sürece tüm bu korkular kaçýnýlmaz. Korku duyduðumuz þeyler baðýmsýz birer güç deðil oysa. Tümü Allah’ýn kontrolünde.



Yalnýzca Allah'ýn sevgisini, üzerimizdeki rahmetini yitirmekten, hoþnutluðundan mahrum kalmaktan korktuðumuzda tüm bu korkular yerini Allah’a tevekküle býrakýyor. Kendimizde güç görüp, kaygý içinde korkularla tek tek boðuþmak ne kadar anlamsýz. Korku duyulan herkesi ve her þeyi Allah'ýn yarattýðýnýn þuurunda olmak, korkularý yenmenin çözümü iken... Allah'tan gelen her þeyi, sabýr ve tevekkül içinde, O’ndan hoþnut olarak ve en güzel tavýrla karþýlayabilsek, yaþayacaðýmýz baþka korku kalmayacaktýr. Dünyevi korkular gibi içinde acý, ýzdýrap ve dehþet olmayan, aksine insana neþe, akýl, ufuk, haz, þevk ve güzellik veren Allah korkusunu kalpten yaþayana baþka korku mu var?..



“Allah’tan korkandan, her þey korkar. Korkmayan ise, her þeyden korkar.” Hz. Muhammed (sav)





Fuat Türker



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Allah korkusunu doðru anlamak
Gönderen: Fuat Türker / /Türkiye
5 Haziran 2012
Allah korkusu dünyevi korkular gibi bir korku deðildir. Onun sevgisini, rahmetini ve rýzasýný yitirmekten duyulan korkudur. Ve bu korku ne kadar yoðun olursa, mümin Rabb'inin sýnýrlarýný korumada o denli özenli olur. Çünkü Allah'ýn sevgisini yitirmek ürkütür insaný. Ayrýca bu korku insana ýstýrap deðil haz verir. Çok daha detaylý bir bilgiyi aþaðýdaki linkten okuyabilirsiniz arkadaþlar: http://www.izedebiyat.com/yazi.asp?id=105334

:: Yaradanından korkma
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
4 Haziran 2012
Yaradanından korkma; çünkü o bir öcü değil. Yarattığı hiç bir şeyden de korkma; çünkü o bir öcü yaratmadı.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.