..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýyi bir aþk mektubu yazmak için, neler yazacaðýný bilmeden oturman, kalktýðýnda da ne yazdýðýný bilmemen gerekir. -Rouesseua
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Baran Yurdakul




25 Kasým 2002
Kimim Ben?  
"Kiþisel Denemeler II"

Baran Yurdakul


Ýdealler peþinden koþmak için vardýr. Yakalamak için deðil. Ýdealine ulaþtýðýný düþünen bir insan dünyadaki en þanssýz insandýr bana göre. Çünkü ölmekten baþka yapacaðý birþey kalmamýþtýr yeryüzünde.


:AIDF:
Serüvene baþlamak adýna güzel bir baþlýk sanýrým.. Gerçi otobiyografilerin samimiyetine hiçbir zaman inanmamýþýmdýr.. Hiçkimse kendisi konusunda tam olarak objektif olamaz. -En azýndan ben böyle düþünüyorum- Kendimden bile kendi hakkýmda tam bir objektiflik beklemiyorum. Her insanýn kendine bile söyliyemediði, kendisini hiçkimsenin duymadýðýna emin dahi olsa telafuz edemiyeceði, yalnýz bir odada aklýna geldiðinde bile kendini utandýran yada çekindiren gizemli duygu ve düþünceleri vardýr. Kendime bile itiraf etmeye çekindiðim bu düþünceleri kaðýda dökmem beklenemezdi herhalde. Öte yandan insan, kendini diðer insanlara saf benliðiyle sunmak istemez. Hayallerinden alýntý yapar kimi zaman. Arada bir yaptýðýný deðil de yapmak istediklerini, olduðunu deðil de olmak istediklerini kaçýrýr aðzýndan. Ama elimden geleni yapacaðým.
Cümleleri çok mu uzatýyorum, bana mý öyle geliyor...
Yazdýðým her yazý, yazým aþamasýnda gözüme mükemmel gözüküyor. Ýçten içe 'iþte' diyorum, 'bundan daha iyisi olamaz' diye seviniyorum gizliden... Bir kaç kere okuduktan sonra 'eh iþte, idare eder' diye düþünüyorum... Bu gidiþatýn en son aldýðý nokta ise 'Aman Allahým... Bunu ben mi yazdým...' gibi bir cümle oluyor. Birçok konuda düþüncelerimin yerli yerine yerleþmediðini düþünüyorum. Okuduðum her kitap, dinlediðim her söyleþi aklýmda yer edinmeye çalýþan düþünceleri parçalýyor, yerine yenilerini getiriyor. Ta ki baþka bir kitap okuyana, ya da bir söyleþi dinleyene kadar. Bir çok konuda kendi düþüncelerimle kesin yargýlara varmak istiyorum... Sanýrým, emeklemeden koþmak istiyorum. En kötüsü de bul olsa gerek, sürekli düþüyorum...
Þu anda içimden bütün bu yazýyý silmek geçiyor... Ama hayýr!! Ne kadar kötü olduðunu bilsem de devam edeceðim...
Baþlýða geri dönecek olursak, kendimi incelemeye devam etmeliyim... Dokuz Eylül Üniversitesi, týp fakültesi örencisiyim... "Niye Týp?.... " Kafamý bu aralar en çok kurcalayan sorulardan biri... Doktor olmak benim için bir ideal mi? Toplum içinde bir doktor olarak mý yer edinmeye çalýþýyorum. Bana bu soruyu soranlara ise uzun okumak istediðimi söylüyorum... Böylelikle hobilerimi yaþamak için uzun bir zamaným olacaðýný dile getiriyorum. "Hobilerinden birini meslek olarak seçsene" dedikleri zaman kendimi düþünmekten alamýyorum. Ama bana göre hobilerden meslek olmaz. En azýndan ben hobilerimden birini meslek olarak seçemem. Bunun hobimi öldüreceðini düþünüyorum. Hobileri kurallara baðlamak, onlarý belli sýnýrlar içerisinde tutmak, onlarý hobi olmaktan çýkarýr. Gizemini kaybederler. Artýk onlar size zevk veren bir olgu deðil de, para kazandýran birer araç olur. Bu yaþamý yaþanýr kýlan onlar, onlarý böyle harcýyamazdým, harcamadým da..
Benim hobiler konusunda bir baþka garip huyumda, onlarý en iyi yaptýðým, en yoðun yaþadýðým zamanlar, en çok iþim olduðu zamanlar olmasý. En sevdiðim þiirleri genellikle en zor sýnavlardan önceki akþamlar yazarým. Ertesi güne yetiþecek önemli ödevim olduðu zamanlar, bilgisayar baþýnda en keyifli vakitlerimi geçirdiðim zamanlardýr. Týp öðreniminin beni sürekli meþgul edeceðine inandýðým için seçtiðim söylenebilir.
Peki ya bir ideal! Hayatta ulaþmak istediðim bir idealim yok mu? Tabi ki var... Ama "doktor olmak" gibi sonu olan basit birþey deðil. Ýdealler peþinden koþmak için vardýr. Yakalamak için deðil. Ýdealine ulaþtýðýný düþünen bir insan dünyadaki en þanssýz insandýr bana göre. Çünkü ölmekten baþka yapacaðý birþey kalmamýþtýr yeryüzünde. Ýdealine ulaþtýðý anda hissettiði bir anlýk haz ve sonrasý sonsuz uçurum, büyük karanlýk. En kötü son ; yapacak birþeyinin kalmamasý...
Ýnsanoðlu bu ideal - ya da peþinde koþtuðu her ne ise - konusunda pekte samimi olmasaa gerek... Ulaþmak için elinden geleni yapsa da, içten içe ulaþmak istemediðini de biliyor aslýnda. Onun istediði uðraþmak, koþmak, aramak... Asla baþarmak, bitirmek deðil... Her konuda olduðu gibi "AÞK" adýný verdiðimiz en karmaþýk konuda da bu çok açýk bir þekilde gözler önünde... Efsaneleþen aþk hikayelerinin hiçbirinde sevenlerin kavuþtuðu görülmemiþtir. Çünkü kavuþsalar, efsane olmazlar. Bu konuda birebir örnek bir olayý yaþadýðým için böyle olduðuna daha çok inanýyorum. Olaya gelince, hani, insanýn kendine bile söyliyemediði konular var demiþtim ya, bu onlardan biriydi... ( belki daha ilerde)
Ümit Yaþar'ýn da dediði gibi ; " Bir yýl, beþ yýl, on yýl deðil ; beþikten mezara kadar aramalý insan, ama ne aradýðýný bilmeli. Yaklaþýp uzaklaþmalý aradýðýndan. Yalýnayak koþmalý yollarda, ayaklarýný sivri taþlar parçalamalý... ... Bir gün bulacaksam bile seni, parça parça bulmalýyým... .... Yine de bir yerin eksik kalmalý. Yine yollara düþüp, onu aramalýyým. Ve tam seni tamamladýðým anda ölmeliyim."

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ....Ýdealin Kendisi Sonsuz Olursa...
Gönderen: Volkan Çelebi / Ýstanbul/Türkiye
5 Haziran 2004
Öncelikle içtenliðini yazýya elinden geldiðince yansýtma çabaný, bu çabana olan kuþkucu yaklaþýmýna raðmen tebrik ederim...Biz insanlar düþüncenin kendisi üzerine düþünmeyi çoðu zaman beceremiyoruz, ta ki felsefe, sanat, yazýn gibi alanlarla ilgilenene kadar... Yazýnda kendisinden bahseden hiç kimsenin objektif yani nesnel olamayacaðýndan bahsetmiþsin, aslýnda bu analitik olarak A=A olarak iþleyen gündelik bilinç için doðru.Ama iþin aslý orada kalmak deðil, nesnellik asla öznellikten soyutlanamaz, bizim tasarýmsal olarak düþündüðümüz nesnellik olmayan bir soyutlamadýr.Önemli olan öznelin ve nesnelin kendi kavram mantýðýnda bir olduðunu anlatmaktýr, bu birlik karþýtlarýn birbirinden asla baðýmsýz olamayacaðý ile ifadesini bulur.Dile düþen kim olursa olsun, eðer arý nesnel ya da arý öznel cümleler ortaya koyduðunu düþünüyorsa yanýlmaktadýr.Nesnel bir cümle söyleyicisini kapsar, bu bile öznelliði imler.Bilinç biþeyler üzerine düþündüðünde düþündüðü þeyi nesnesi alýr ama eðer kendi üzerine düþünmeye baþlarsa kendisini özne alýr.Bu bize ikisinin birliðinin geldiði þeyi gösterir. Ýdeal olaný kendisini sonsuz olan olarak seçersen, idealine yani sonsuza eriþtiðinde onda kendi yitiþini yaþarsan asla geçici bir haz olmaz duyacaðýn, tam tersine sonsuz sevgiyi yaþarsýn, ve de özgürlüðü...Sonsuz olan sonludan baðýmsýz olan deðildir, onu kapsayýp aþandýr... Umarým düþündürtebilmiþimdir.Senin beni düþündürttüðün gibi. Saygýlar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bencilim, Bencilsin, Bencil!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ölüm Planlarý [Þiir]
Kaçak [Þiir]
Biraz Farklý - Biraz Ayný [Þiir]
Bir Ömür Boyu Yalnýzlýk [Þiir]
Sýra [Þiir]
Yalnýzlýk [Þiir]
Daha ne diyeyim sana [Þiir]
Özgür Aþk [Þiir]
Her Biri - Hiç Biri [Þiir]
Sensizlik [Þiir]


Baran Yurdakul kimdir?

- yazar deðilim ben

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Baran Yurdakul, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.