..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþýk olmayan âdem / Benzer yemiþsiz aðaca. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > sedat Yalçýn




30 Haziran 2012
Belleðimiz Kimliðimizdir  
sedat Yalçýn
Korkuyorum! Belleðimi, kimliðimi kaybetmekten korkuyorum. Evde hergün babamý ziyaret ederken, sen kimlerdensin söyle bakayým diyen babam olmaktan korkuyorum. Hâlâ kendini lise son sýnýfta zanneden annem olmaktan korkuyorum.


:ADFH:


Hayat bir öyküye benzer, önemli yaný eserin uzun olmasý deðil iyi olmasýdýr. Seneca


Yeryüzünde doðan her çocuða bir kimlik verir. Ýlkel toplumlarda gayet tabidir ki yazýlý kimlik sözkonusu deðildir. Onlarda da her çocuðun bir ismi vardýr ve bu isim onun kimliðidir. Günümüzde kimliksiz kalmanýn ne denli problrmler yarattýðý hepimizce bilinmektedir. En basitinde kimliðinizi kaybettiðiniz zaman, kim olduðunuzu kanýtlamak oldukça zordur. Acaba kimliðimiz sadece bize verilen isim ve nüfus kaðýdýndan mý ibarettit ?
Belleðimiz kimliðimizdir ya da kimliðimiz belleðimizdir. Doðduðumuz andan itibaren, belleðimize herþey kaydedilmeye baþlar. Ýstesek te istemesek te belleðimize girdiler, girer de girer. Muhteþem bir depolama sistemine sahip olan belleðimiz, zamaný geldiðinde, gereksinim duyduðu anda, bu bilgileri ya olduðu gib,i ya da üzerinde deðiþimler yaparak daha baþka bilgiler üreterek kullanýr. Bu kullanma sonucu çeþitli davranýþlar gösteririz. Bir süre sonra, davranýþlarýmýýz belli bir tarzda sergilenmeye baþlanýr. Nasýl düþünüyorsak, o þekilde davranýrýz. Bizler yaptýðýmýz þeylerizdir. Yaptýðýmýz buþeyler – herne olursa olsun- artýk biz tanýmlar. Biz yaptýðýmýz þeylerizdir artýk, yaptýðýmýz þeyler belleðimizin ürünüdür. Düþünceler ve davranýþlarýmýz bizim kimliðimizi yansýtýr. Hatýrladýðýmýz þeyler ise bizim kim olduðumuzu bize anýmsatýr, bizi adeta tanýmlar.

Belleðimizdekilerin silindiðini veya karýþtýðýný, zaman ve mekân kavramýný yitirdiði zaman ne olur dersiniz ? Biyolojik olarak yaþarsýnýz, ama artýk size ait bir belleðiniz yoktur. Bellek karman çormandýr! Kim olduðunuzu bilemezsiniz. Bu durumda, varlýðýnýz ölümünüzden önce sona ermiþ olmuyor mu ? Bellek yitim durumunda, yakýnlarýmýz tarafýndan hâlâ o kiþiye ait anýlarýmýzla ona kimlik saðlama gayreti içerisine giriyoruz. Böylelikle o kiþinin hâlâ aramýzda olduðu yanýlgýsý ile sanal bir reddediþ sergilemeye çalýþýyoruz. Ancak hep kendimizi aldatmadayýzdýr..

Korkuyorum! Belleðimi, kimliðimi kaybetmekten korkuyorum. Evde hergün babamý ziyaret ederken, sen kimlerdensin söyle bakayým diyen babam olmaktan korkuyorum. Hâlâ kendini lise son sýnýfta zanneden annem olmaktan korkuyorum. Bunamanýn çelik kýskaçlarý arasýna düþünce, karýsýna aðza alýnmayacak cinsel fantazileri döküp saçmaya baþlayan, aslýnda son derece kibar meslektaþým olmaktan korkuyorum. Bir kanepenin ardýna geçip, pantolunun indirerek tuvaletini yapan amcam olmaktan kokuyorum. Saðlýðýnda çok kibar, titiz bir beyefendi olan, kaldýðý bakýmevinde hastabakýcýnýn ziyaretçilerin önünde, bezinin deðiþtirilme vaktinin geldiðini söylediði zaman, gözlerindeki o utanç ve korku karýþýmý beliren iþ arkadaþým olmaktan korkuyorum. Kim olduðumu ve ne yaptýðýmý bilememenin kaderinden korkuyorum. Kendi varaoluþumdan emin olmak istiyorum. Ancak, belleksiz, varoluþumun bir anlamý da kalmýyor ne yazýk ki. Bizler öyle bir yaþam istiyoruz ki, konuþamazsak ta, iþitemezsek te, göremezsek te sonuna kadar hep kendimiz olarak kalmak istiyoruz.

Düþüncelerimiz duygularýmýzýn da yaratýcýsýdýr. Düþünce sisteminin bozulmasý, yani bellek yitimi, duygularýn da yitimi demekse, duygusuz bir canlý haline gelen insaný, ne kadar insan olarak tanýmlayabiliriz ? Düþüncelerine hâkim olmayanlar, davranýþlarýna da hâkim olamazlar. Bunun sonucunda akla hayale gelmeyen davranýþlar yapmanýn dayanýlmaz acýsý. Ancak bu acý, belleksiz olan kiþi için bir anlam taþýmaz, onu tanýyan yakýnlarý, dostlarý tarafýndan hissedilir.

Ýþin garibi, bu þekilde bir bellek kaybýna her yaþta yakalanabiliriz. Ve maalesef bir tedavisi de, geri dönüþü de yok. Korkmakta haksýzmýyým ? Herkesin hepimiz korkuyoruz dediðinden eminim. Bu þekilde bir yaþamýn, yani belleksiz, yani kimliksiz bir yaþamýn sürdürülmesi gereklimidir ? Ýnanýþlar ne derse desin, ne kadar karþý çýkarsa çýksýn, belleksiz bir yaþam, yaþam deðildir. Sonlandýrýlmasý gerekir. Ýnsanlar düþünceleri ile insandýrlar. Düþünce yani bellek yitimi, ayný zamanda kimlik yitimidir. Sadece biyolojik iþlevlerini yerine getiren bir robottur. Dünyaya isteðimiz dýþýnda geliyoruz. Hiçbirimiz dünya yaþamý için dilekçe vermedik. Bari, belleksiz ve kimliksiz olarak kaldýðýmýz zaman, bu dünyadan ayrýlma zamaný hakkýnda izin verin, saðlýðýmýzda verdiðimiz kararlar, uygulansýn. Bu dünyada, düþüncesi ile tüm canlýlardan üstün olduðunu iddia eden insanoðlundan, düþünme , bellek yetisinin kaybolduðu, dolayýsý ile insani özelliklerinin geri dönülmez bir biçimde yokolduðu zaman, bu özgürlüðü ona tanýyalým. Yukarýdaki Seneca’ya ait veciz cümleyi tekrarlamakta yarar var ; “Hayat bir öyküye benzer, önemli yaný eserin uzun olmasý deðil iyi olmasýdýr”.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alýþýlmýþýn Dýþýna Çýkmak
Kutlamalar Hakkýnda
Din ve Ahlâk Üzerine (Japon
Aðlamak
Altýn Diþ
Mektubu Bitirmek
Saygý
Karþýlaþtýrma/kýyaslama
Yoksula Yardým Etmek Mi, Yoksulluðu Ortadan Kaldýrmak mý?
Kendi Hapishanemiz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söz Gümüþse, Sükut Altýndýr.
Kamera ve Yönetim!
Sevgi Karþýlýksýzmýdýr?
Yapay Hayatlar
Bayram Ziyaretleri
Aynalar
Neden Saçmalarýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beyaz Yalanlar,siyah Yalanlar,pembe Yalanlar... [Eleþtiri]


sedat Yalçýn kimdir?

Yazýlarýmda çevremizdeki insan manzaralarýný yansýtmaya çalýþtým. Aslýnda tüm amacým belki de kendi kendimi yeniden yaratabilmek,zihinsel de olsa dinginliðe eriþebilmek. Belki de hiç bir amacý yok. Sadece vakit geçirmek için belkide. Belki de yapmak isteyipte yapamadýðým yaþanmamýþ hayatýmý dile getiriyorum kimbilir. Bilemiyorum inanýn.

Etkilendiði Yazarlar:
J.Kriþhnamurti,A.schopenhauer,I.Yalom,H.Cibran,D.M.Ruiz.Ý.Arabi.Y.N.Öztürk


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sedat Yalçýn, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.