..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Fantastik > Kazim Bayar




3 Temmuz 2012
Ötzi'yi Kim Öldürdü?  
Tarihte Mülkiyet Savaþý-1

Kazim Bayar


Ötzi’yi Kim, Neden Öldürdü? Bu isim, Türk dili ve Müslüman belleðine yabancý olmasýna raðmen insanlýk tarihine ve bilim literatürüne çok yakýndýr Ötzi. Günümüz insaný onunla 1991 yýlýnda Avusturya Alplerinde yolunu kaybeden iki Alman turist aracýlýðýyla tanýþtý. Ýsmini de bilim insanlarý verdi bu yaþlý Avrupalýya. Batýlý için önemli bir bilimsel veri olan Ötzi; aslýnda bizim için de, peygamberler tarihi bakýmýndan ayrý bir deðeri olan Mýsýr Piramitleri ve Firavun cesedi kadar dikkat çekiciydi. Fakat bu orta yaþlý erkek cesedinin, dinler tarihini insanlýða öðreten coðrafya dýþýnda ortaya çýkmasý onu Müslüman dünyanýn ilgisi dýþýnda býraktý... Peki, 5300 yaþýnda ve bir doðal mumya olan Buz Adam Ötzi’nin Müslüman düþünüþle ne tür bir ilgisi olabilir ki? Biraz iddialý olmakla birlikte bu mumyayla elde edilmiþ verileri; dini düþüncemize göre, antropolojik ve sosyolojik tarihi kökenimizin temel dayanaðý olan “Âdem’in Ýki Oðlu” kýssasýnýn anlaþýlmasýnda ve “tarihte neler olduðu” sorusuna cevap aranmasýnda bir ipucu olarak görebiliriz…


:AHCG:
Ötzi’yi Kim, Neden Öldürdü?

“Soluk soluða kalmýþtý…
Bir saatten fazladýr hiç durmadan kaçýyordu. Sivri ve keskin kayalar ellerini parçalamýþ, yer yer kar dolu çukurlara batýp çýkmaktan, kayadan kayaya atlamaktan artýk gücü kalmamýþtý. Sol omuz altýndaki acý gittikçe artýyor; boynundan ve belinden yayýlarak bütün bedenini sarýyordu. Sol bacaðýndan ayaðýna, oradan da yere sýzan kan bir türlü durmuyor; beyaz karlar üzerindeki kýrmýzý damlalar onu, býrakmaksýzýn takip ediyordu…
Büyükçe bir kayanýn dibinde, biraz dinlenmek için sað yaný üstüne uzanýp omzuyla da kayadan destek aldý. Korkuyla ve güçlükle dönüp arkasýna baktý, kimseler yoktu. Daðýn sarp yamacýnýn bitmesine ramak kalmýþtý. Az ileride, elli aðaç boyu ya da iki ok menzili kadar mesafe vardý kendi topraklarýna. Ah bir ulaþsaydý þu ormanýna...
Hâlbuki daha henüz sonbaharda, rakip kabile Hirþeleri bu yamaçlardan kovup av arazilerini geniþletmiþlerdi. Bu yamaçlar için, kabilesinden on beþ kadar erkek avcý yaþamýný yitirmiþti; tabi düþmanlarýndan daha fazlasýný öldürmüþlerdi. Bu çarpýþma ve ölümlerden sonra Hirþeler; kayalýk yamaçlarýn öteki tarafýna çekilmiþlerdi, þimdilik. Toparlanýp tekrar saldýrmak üzere baharý bekliyorlardý. Her iki düþman taraf da, dað keçilerinin bol olduðu bu araziden biraz zor vazgeçerdi. Demek ki, bu av arazisi savaþý hiç bitmeyecekti… Ötzi’nin kabilesi Falkonlar, uzun yýllar önce totemini ‘kýzýl kartal’ olarak deðiþtiren yaþlý büyücü ve ona inananlardan olup, diðerlerinden ayrýlmýþtý. Ötzi’nin çocukluðunda, daðlarda on günlük bir yürümeyle daha güneye taþýnmýþlardý. O tarihten sonra Hirþeler, ‘geyik’ totemini yalnýz baþýna kullanýr olmuþtu. Ötzi ve topluluðu Falkonlar ise yeni totemleri ‘kýzýl kartalý’ vücutlarýnýn farklý yerlerinde dövme yaparak taþýmaya baþladýlar. Bu totem farký onlarý av arazisinde de ikiye ayýrmýþtý…
Ötzi, nehrin yukarý bölümüne dalgýnlýkla çýkmýþ, bir dað keçisi sürüsünü izlerken farkýnda olmadan Hirþelerin av arazilerinde epeyce ilerlemiþti. Takip ettiði keçilerden birini, 4-5 okla güç bela vurup; çakmak taþýndan býçaðýyla henüz parçalamýþtý. Tam dönüþ yoluna koyulurken Hirþe kabilesi avcýlarýnýn keskin gözlerine yakalanmýþtý. Avladýðý keçiyi olduðu gibi býrakmýþ; sadaðýný, yayýný ve çok deðerli bakýr aðýzlý baltasýný kapýp adeta bir dað aslaný gibi fýrlayýp hýzla koþmaya baþlamýþtý. Ensesinden ve baþýnýn üstünden výnlayan oklardan kurtulmak için bütün gücüyle kayalýklara doðru koþmuþtu. Düzlük bitip sarp arazi baþlarken sol omzunda korkunç bir acý hisseti. Keskin bir týslamayla çarpan okun can yakýcý acýsýyla sarsýlmýþtý; ama kaçmaktan da vazgeçmemiþti…
Yaslandýðý kayanýn dibi güneþ almadýðý için zemin buzullaþmýþ haldeydi. Üzerine uzandýðý karlar gittikçe kýzýla boyanýyordu; týpký vurduðu dað keçisinin boyadýðý gibi… Akþam güneþinin cýlýz ýþýklarý, Alplerin yalçýn kayalarýný son kez yalarken; gün boyu eriyen kar sularýnýn bitkin damlalarý da artýk buz tutmaya baþlamýþtý. Ötzi’nin kýmýldayacak hali kalmamýþtý. Artýk sol omuzunun acýsýný, ayaklarýný ve ellerinin üþümesini hissetmiyordu. Fersiz gözleriyle, kýzýllaþan gökyüzüne son bir gayretle baktý. Kýsa bir süre de olsa, belki ‘kýzýl kartalý’ görme umudu vardý, durmaya yakýn kalbinde. Çünkü o kabilesi sayýlýr; onlarý temsil ederdi. Onu göremeyince bu kez vadiye çevirdi bitkin gözlerini. Kabilesine duyduðu sevginin ve baðlýlýðýnýn arzusuyla, onlara bir kez daha seslenmek istedi; av dönüþünü bildiren kabile çýðlýðýyla…
Ve Ötzi’nin son çýðlýðý; Alplerin karlý tepelerinden aþaðýdaki ormana, oradan da vadiye doðru yankýlanarak yayýldý…”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yusuf; Kuyu ve Zindan [Þiir]
Savaþ ve Çocuk [Þiir]
Türkiyeli Ermeniler, Bayraðýmýz ve Ýstiklal Marþý [Deneme]
Hz. Davud ve 99 Diþi Koyun - 1 - [Deneme]
Hz. Davud ve 99 Diþi Koyun - 2 - [Deneme]
Kur’an Ayetiyle Kadýnlarý "Döven" Din Âlimleri - 1 [Eleþtiri]
Allah; Tek Eþlilik Ýstiyor! [Eleþtiri]
Hac ve Kurban [Ýnceleme]
Ötzi'yi Habil Öldürdü [Ýnceleme]
Bu Yazýyý Okuyan Müslüman Oluyor [Bilimsel]


Kazim Bayar kimdir?

Kazým Bayar Biyografi 1964 yýlýnda Malatya’nýn Arapkir ilçesinde doðdu. Ýlk-Ortaokul ve Liseyi Arapkir’de bitirdi. Ýnönü Ünv. MYO Muhasebe ve Anadolu Ünv. Eðitim Fak. Fr. Öðretmenliði Bölümlerini okudu… Ýnsan Yayýnlarý, Haftaya Bakýþ Dergisi, Sýnav Dergisi ve Biliþim Yayýnlarýnda çalýþtý. Aktif Sýnavlara Hazýrlýk, Artýnet Yayýncýlýk ve Kalsiyum Yayýnlarýný kurdu… Ýslam ve tarih konularýnda araþtýrma ve yazarlýk yapmaktadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
M. Akif Ersoy


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kazim Bayar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.