..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Yeraltý > Þenol Durmuþ




4 Temmuz 2012
Þüpheli Þahýs  
Þenol Durmuþ
“Lan dur þüpheli þahýs. Kimsin, necisin nereden geldin, nereye gidiyorsun. Çýkar lan kimliðini…Ne iþ yapýyorsun hemþerim. Antep’ten niye geldin Ýstanbul’a. Gardiyan mýsýn? Demek ablaný ziyarete geldin. Al lan kimliðini. Bak oðlum bura Antep’e hiç benzemez. Burasý Ýstanbul oðlum. Fazla kalma buralarda baþýn belaya girer. Adamý yerler, bitirirler oðlum. Ablaný hemen çabuk gör, akþama da terk et lan Ýstanbul’u.”


:AEAF:
“Ýþte yine ayný insanlar, yine o þüpheli fotoðraflar ortalýkta dolaþýyor. Yeni bir gün ama ya bu suratlar, allah’ýn belasý hýrpani adamlar, þüpheli þahýslar, yamuk yumuk insanlar nereden gelir nereye gider hala anlamýþ deðilim. Hangi birisini alsam, sonra merkeze götürsem, onu sorguya alsam, ona soru sorsam, sonrada onun …na goysam bana ne anlatacak ki?”


Varoþlarýn ana caddesinde bir köþeye park eden eski model, beyaz renk bir aracýn içinde oturan iki adamdan birsi bu sorularý þoför olana soruyordu. “Ne bileyim abi bende artýk þaþýrdým hangisini alsak” dese de o hala ýsrarla soruyordu. “Bunlarýn hepsi þerefsiz lan…Bunlarý merkeze taþýmaktan arabanýn ön takýmý helak oldu gitti ama yinede bitmiyor lan bunlar” derken az da olsa sinirliydi. Ama öyle veya böyle bu sivil ekip otosunun günlük istikak olarak en azýndan on tane vatandaþý þüpheli þahýs moduna sokarak merkeze teslim etmesi gerekiyordu. Eðer bu sayýda aksaklýklar söz konusu olursa o ekip otosu altlarýndan çekilirdi. Sonrada bir köprüde ya da bir müzede bekçilik görevi sýrasý gelebilirdi.

Ama þu minibüsten inen adam acaba kimdi? Uzun boylu kara suratlý üstelik atletik yapýlý çaký gibi bir adamdý ve bu adamýn azýlý bir hýrsýz olma ihtimali çok yüksekti. Bir kurtarýcý onlara doðru geliyordu. Þoförün ona bakmasýna üstelik uyarmasýna da hiç gerek yoktu. Ýki senelik memuriyet hayatýnýn vermiþ olduðu o çömez tecrübeyle yýllarýn ekip otosu þefi kýdemli memur Metin abisini uyarmaya da hiç gerek yoktu. O zaten onu görmüþtü.

“Lan dur þüpheli þahýs. Kimsin, necisin nereden geldin, nereye gidiyorsun. Çýkar lan kimliðini…Ne iþ yapýyorsun hemþerim. Antep’ten niye geldin Ýstanbul’a. Gardiyan mýsýn? Demek ablaný ziyarete geldin. Al lan kimliðini. Bak oðlum bura Antep’e hiç benzemez. Burasý Ýstanbul oðlum. Fazla kalma buralarda baþýn belaya girer. Adamý yerler, bitirirler oðlum. Ablaný hemen çabuk gör, akþama da terk et lan Ýstanbul’u.”

“Pezevenk nasýlda korktu. Arkasýna bile bakmadan nasýl kaçýyor. Bunlarý kim gardiyan yapmýþ lan Hasan. Tövbe, tövbe…Oðlum Hasan ben berbere kadar gidiyorum. Saðý, solu iyi gözle, ortalýk þüpheli þahýs kaynýyor. Anonslara dikkat et. Acil durumda berber Alinin oraya gelirsin. Oðlum öbür berbere gitmiyorum. Deyyus geçenlerde makasý burnuma soktu. Hadi saðlýcakla aman dikkat et. Amir beye çok dikkat et. O da gerçi az þerefsiz deðil ama neyse sonra konuþuruz”


Konuþmakta haklýydý. Öfkeyle küfür etmekte de çok haklýydý. Bu ilçenin tamý tamýna on küsur yýldýr güvenliðini o saðlýyordu. Ýnfaz memuru “ Süslü Metin” bu insanlara huzur saðlamak için yýllardýr mücadele ediyordu ve edecekti de. Peki bu þüpheli þahýslara ne demeli? Þu pastane sahibi köylü daha dün beþ parasýz ayaðýnda kundura ile bu semtte gelmemiþ miydi? Kýsa bir sürede bu trilyonluk binaya nasýl sahip olmuþtu? Þu marketi çalýþtýrana ne demeli…Yanýnda ki inþaatý yapan çulsuz mütehaite ne demeli. O taksi sahibine, bu maðaza sahibine þu telefon ana bayisine ne demeli. Ne demeli bu þerefsizlere?

Çarþý içinde dolaþýrken o insanlarý binalarý sorgularken düþünüyordu. Bunlarýn hepsi daha düne kadar açlýktan sürünmüyor muydu? Bunlarýn birçoðunun sabýka kaydý yok muydu? Dolandýrýcýlar, çekler, senetler, kelekler, tokatlar, sahtekarlar, suistimaller yetmezmiþ gibi ýrza geçmeler yok muydu?

“Ulan bunlarý sanki süslü Metin yaptý. Ýyi yapýn oðlum yapýn. Her türlü yolunuzu bulun. Bulunda alt tarafý üç kuruþ istiyor diye Metin abinize ne diye surat yapýyorsunuz? Size kaç kez demedim mi sizi defalarca kez ikaz etmedim mi oðlum? Burasý Ýstanbul... Gözümüzün önünde her türlü yolunuzu buluyorsunuz. Ara sýrada Metin abinizi görün kollayýn demedim mi? Haftanýn bir günü size uðruyorum diye alt tarafý verdiðiniz iki onluk parayý verirken elleriniz ne diye titriyor he? Mal mý baðýþlýyorsunuz lan. Ulan yaptýðým insanlýklardan bir utanýn be…Hýrsýzýný kollarýz, esrarkeþe yol veririz, arananý görmemezlikten geliriz. Orospuya bile yardýmcý oluruz. Daha ne yapalým hemþerim. Utanmadan birde arkamdan dedikodu yapmalarý yok mu? Berberden çýkmazmýþým. Durmadan artist gibi takým elbise giyermiþim. Parfüm sýkarmýþým. Çiçekli kravat takarmýþým. Avantayý severmiþim. Para için babamý bile satarmýþým. Önüme gelen orospuyu becerirmiþim. Ben sizin gibi el alemin karýsýný, kýzýný becermiyorum ya…Biz delikanlý adamýz hemþerim. Ama bir yakalarsam sizi fena yapmazsam anam avradým olsun. Yeterki bir merkeze düþün. Ulan bu ilçeyi size zindan etmezsem bana da Metin demesinler."


“Berber sana demiyorum oðlum. Kendi kendime diyorum. Sen makasa dikkat et yeter. Burun kýllarýma dikkat et. Býyýklarý da az kýsalt. Kulaðýmda da biraz kýl var. Nöbetteyiz oðlum acele et. Ekip beni bekliyor. Hasana da bir bardak çay yollayýn. Koltukta rahat geldi bari az bir þey kestireyim. Þüpheli bir þahýs gördüðünde uyandýrýn lan beni…”



-1990’lý yýllar Ýstanbul varoþlarý….




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :(
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
7 Temmuz 2012
Dilden deðil, yazým ve noktalama hatalarýndan söz etmiþtim sevgili Þenol. Elbette yazar, anlattýðý olaylarýn, çizdiði karekterlerin dilini yansýtacaktýr.Baþka türlü biz o ortamý ve kiþileri nasýl tanýrýz? Yazýnýn gereði olmayanlardan söz etmiþtim. Çünkü genç yazarlar için genellikle gereksiz bir ayrýntý olarak görülen kurallar ve iþaretler, okuyucunun anlamasýný kolaþtýrmak gibi bir iþlev görüyor, okuru yormuyor, anlamý açýða kavuþturuyor. Milblog'un yaklaþýmýna üzüldüm. Orada da zamana(!) uyum yaþanýyor gibi. Selamlar...

:: :)
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
7 Temmuz 2012
2012 yýllarýnýn son durumlarýný ara da bir yansýtmaya çalýþýyorum. Son durumlar gerçekten çok vahim boyutlara geldi gibi:) Son sahneyi de bir yazýda ele almak üzereyim. Noktalama hatalarý elbette olabiliyor ama anlatým tarzý ve dilbilgisi gibi kurallardan biraz farklý olmasý konu ile alakalý bir durum. Yeraltý edebiyatý olduðu için diyaloglar biraz devrik cümleler, argo, küfür gibi unsurlar söz konusu. Haliyle bu tarz tamamen dilbilgisi kurallarýna aykýrý gelebiliyor. Bu yüzden birçok yazým özellikle Milblog, da red ediliyor. Eleþtiri sýnýrýný aþmak, topluma ve kurumlarýna hakaret etmek gibi beni çok güldüren nedenlerle yayýnlamýyorlar. Memleket ne hale geldi bizim edebiyat dünyasý hala Peyami Safa'lar döneminde...Yeraltý edebiyatý zaten çýktýðý yer olan batýda bile uzun yýllar boyunca ayný bizde olduðu gibi dýþlanmýþtýr ve yasaklara uðramýþtýr...Kaderimiz ne yazýk ki:))

:: :)
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
6 Temmuz 2012
2012 yýlýnda Ýstanbul varoþlarýný merak etmekteyiz, sevgili Durmuþ. Ne arttý, ne eksildi, o yýllardan sonra, böylesine dine ve imana bürünmüþken? Ah, bir de þu yazý üzerinde, yazým ve noktalama hatalarýný düzeltebilsem... Sevgiler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yeraltý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hýrsýzlar Kralý
Köpeklerin Aþký
Topal Hayri
Pavlovun Köpekleri
Cafer Kalfanýn Ýsyaný
Pavlovun Köpekleri 2
Cafer Kalfa
Cafer Kalfa Konstantinopoliste
Gerzekler
Ýþsiz ve Öfkeli

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtarýn Beni
Güzel Ýstanbul
Sarýgöl Roman Mahallesi 2
Ýdam Ýsteriz
Pavyon Sokaklarý
Dilenciler Köyü
Gel Abi...
Emret Baþkaným
Cafer Kalfanýn Ýsyaný 2
Düttürü Düüüttt

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurtlar Sürüsü [Þiir]
Ego - [Þiir]
Çingeneler Zamaný [Þiir]
Açým Ben [Þiir]
Olmalý [Þiir]
Zaman Geçsin [Þiir]
Hani [Þiir]
Konstantin Aðlýyor... [Þiir]
Kuyu [Þiir]
Sen Gidersen [Þiir]


Þenol Durmuþ kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
CERVANTES


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þenol Durmuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.