..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




12 Temmuz 2012
Var Olan Her Þey Neyi Ýþaret Ediyor  
Fuat Türker
Evrendeki her þeyin belirli bir ölçüyle yaratýldýðýný ve tüm evrende kusursuz bir dengenin olduðunu, düþündünüz mü?... Veya þu an ayaðýnýzý bastýðýnýz yerkürenin, saatte 1670 kilometre hýzla hareket ettiðini... Yeryüzünün süsleri olan çeþit çeþit bitkilerin nasýl yaratýldýðýný... Çamurlu topraktan tadýyla, kokusuyla ve rengiyle insanýn zevkine uygun meyvelerin nasýl olup da çýktýðýný...Meyvelerin kabuklarýnýn aslýnda mükemmel birer ambalaj olduðunu...


:AAGI:
Birçok Kur’an ayetinde Yüce Allah bizleri düþünmeye davet eder. Birçoðumuzun göz ardý ettiði bu önemli sorumluluðumuz üzerinde biraz duralým...

Bir zamanlar gözle görülemeyen küçücük bir hücreydiniz. Bu hücre bölündü, çoðaldý, bir et parçasý oldu. Sonra görebilen, duyabilen bir insan oluþtu. Büyüdünüz... Her yaþýnýzda yeni bir yüzünüz oldu... Bunun ne kadar büyük bir mucize olduðunu düþündünüz mü?

Evrendeki her þeyin belirli bir ölçüyle yaratýldýðýný ve tüm evrende kusursuz bir dengenin olduðunu, düþündünüz mü?... Veya þu an ayaðýnýzý bastýðýnýz yerkürenin, saatte 1670 kilometre hýzla hareket ettiðini... Yeryüzünün süsleri olan çeþit çeþit bitkilerin nasýl yaratýldýðýný... Çamurlu topraktan tadýyla, kokusuyla ve rengiyle insanýn zevkine uygun meyvelerin nasýl olup da çýktýðýný...Meyvelerin kabuklarýnýn aslýnda mükemmel birer ambalaj olduðunu...

Düþündünüz mü hiç; meydana gelebilecek bir doðal afetin bulunduðunuz þehri, evinizi bir anda yerle bir edebileceðini, dünyada sahip olduðunuz her þeyi birkaç saniye içinde yitirebileceðinizi... Hayatýnýzýn büyük bir hýzla gelip geçtiðini, bir gün güçten düþerek yaþlanacaðýnýzý, güzelliðinizi ve saðlýðýnýzý kaybedeceðinizi...

Ve ölümü... Onunla ne zaman karþýlaþacaðýnýzý bilemiyorsunuz ama her insan gibi bir gün mutlaka karþýlaþacaksýnýz...

Allah, insaný düþünme yeteneðiyle yaratmýþtýr. Ve tüm bunlar insanýn, üzerinde düþünmesi gereken gerçeklerden yalnýzca birkaçýdýr....

Her insanýn kimi zaman kendisinin dahi farkýnda olmadýðý bir düþünme kapasitesi vardýr. Ýnsan bu kapasiteyi kullanmaya baþladýðýnda, o zamana kadar fark edemediði gerçekleri ve güzellikleri görmeye baþlar.

Allah, gördüðümüz her þeyi belli bir amaç üzerine yaratýr ve insanlarý bunlar hakkýnda düþünmeye davet eder:

Þüphesiz, göklerin ve yerin yaratýlmasýnda, gece ile gündüzün ard arda geliþinde, insanlara yararlý þeyler ile denizde yüzen gemilerde, Allah’ýn yaðdýrdýðý ve kendisiyle yeryüzünü ölümünden sonra dirilttiði suda, her canlýyý orada üretip-yaymasýnda, rüzgarlarý estirmesinde, gökle yer arasýnda boyun eðdirilmiþ bulutlarý evirip çevirmesinde düþünen bir topluluk için gerçekten ayetler vardýr. (Bakara Suresi, 164)

Allah Kur’an’da herþeyin mülk ve yönetimin kimin elinde olduðu sorusuna "Allah" cevabýný veren kiþilere, "öyleyse nasýl oluyor da böyle büyüleniyorsunuz?" diye sorar. Ayette geçen büyü kelimesi, insanlarý toplu olarak etkileyen zihinsel bir uyuþukluða iþaret olabilir. Düþünmeyen insanýn aklý uyuþmuþtur, görüþü fludur, gözünün önündeki gerçekleri görmemiþ gibi davranýr, muhakemesi zayýftýr. Çok açýk gerçekleri dahi kavramaktan yoksundur. Çevresindeki olaðanüstü olaylarýn bilincine varamaz; olaylarýn girift noktalarýnýn farkýnda deðildir.

Ýnsanlarýn yaþadýklarý gaflet halinin, birbirlerine adeta miras gibi aktardýklarý derin düþünmekten kaçýþýn kaynaðýnda da bu uyuþukluk vardýr.

Oysa insan dýþarýda gördüðü yüzlerce insanýn yüzü üzerinde bile birçok farklý þey düþünebilir. Bütün insanlarýn fiziksel görünümleri birbirinden tamamen farklýdýr ve biri diðerine kesinlikle benzemez. Allah binlerce yýldýr, milyarlarca insaný birbirinden tamamen farklý olarak yaratmýþtýr. Kuþkusuz bu, Allah’ýn apaçýk varlýðýnýn ve üstün yaratmasýnýn delillerinden biridir.

Ancak insanlarýn büyük çoðunluðu bu konularý pek düþünmez. Aniden "þu anda ne düþünüyorsun?" diye sorulsa, son derece gereksiz ve kendilerine pek fayda getirmeyecek þeyler düþündükleri ortaya çýkar. Oysa insan, uyandýðý andan uyuyana kadar geçen zaman içerisinde her an "anlamlý", "hikmetli", "önemli" konularý düþünebilir ve düþündüklerinden sonuçlar çýkarabilir.

Düþünmenin yarar saðlamasý ve insaný doðru sonuca ulaþtýrabilmesi için daima olumlu yönde düþünmek gerekir. Örneðin, çok güzel bir insan karþýsýnda, kendi eksikliklerinden dolayý bir eziklik duymak veya kýskanmak, Allah’ýn hoþnut olmayacaðý bir düþüncedir. Allah’ýn rýzasýný hedefleyen insan, bu güzelliðin Allah’ýn kusursuz yaratýþýnýn bir tecellisi olduðunu düþünür. Bu kiþiye Allah’ýn yarattýðý bir güzellik olarak bakar ve haz alýr. Allah’tan hem kendisi hem de karþýsýndaki kiþi için ahirette gerçek ve sonsuza dek sürecek bir güzellik ister.

Dünyada insanýn hiçbir zaman kusursuz olamayacaðýný, çünkü dünyanýn imtihan gereði eksik yaratýldýðýný düþünen insanýn cennet özlemi artar. Kuþkusuz bu, samimi düþüncenin yalnýzca bir örneðidir. Ýnsan yaþamý boyunca bu tarz pek çok olayla karþýlaþýr. Bu olaylar sýrasýnda Allah’ýn razý olacaðý bir ahlak sergileyip sergilemediðiyle sýnanýr.

Düþünmenin kendisine ahireti için bir hayýr getirmesi, insanýn düþündüðü þeylerden öðüt ve ibret almasýyla doðru orantýlýdýr. Bu yüzden insanýn daima samimi olarak düþünmesi þarttýr.

O, size ayetlerini gösteriyor ve sizin için gökten rýzýk indiriyor. Ýçten (Allah’a) yönelenden baþkasý öðüt alýp-düþünmez. (Mümin Suresi, 13)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.