..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Birkan ASKAN




28 Kasým 2002
Yazmam gerektiðinde, gerektiði kadar...  
'Bitti' diyebilmek için..

Birkan ASKAN


Biliyorum dedim ya, bilmezken yazmayý, ya da yazmamaya dair söylediklerimde, açýk kapýlarýn aralýðýnda sýkýþýp kalmýþlýðým gibi, (gibisi fazla, mahsuru var mý) yüzüm kýzarmaz benim...


:BJAI:
Yazmam gerektiðini biliyorum. Gereken yazýnýn, ne için, ya da neden ötürü yazýlmasý gerektiðini bilmiyorum. Böyle birþey olabilir mi demeyin, bende olur. Her yazýnýn içerisinde, anlam aramaya kalkýþmadan, düþünmeyi becerebildiðim hafýza yetilerimle, suya sabuna dokunmadan, aslý astarý olmayan, okunmasý için gereken, daha doðrusu okunabilir bir yazýnýn veya þiirin, nelerden oluþtuðuna kendimi inandýrabilmem için yazmam gerektiðini biliyorum.

Oldukça karýþýk bir ruh hali ile yazmak için, saplantýlarýmý sýraya sokabilmem, her canýmýn sýkýldýðý zamanda, onlarý sorgu odasýna çekip alabilmem, soyut görünümlerindeki asýk ifadelerini görebilmem için, oturup, hemde kendi baþýma, bütün kelimeleri ayýklamadan yazmam gerektiðini biliyorum.

Öncesinde ve sonrasýnda, zamanýn beni bir suçlu gibi kabullenmesini düþünmeden, ne için deðil, kimin için bütün günümü sabahtan alýp, gecesine kattýðým için, az önce yanýmdaydýn, þimdi yoksun diyebilmek için, içinlerle dolu zamansýz ve dipsiz bir kuyudan su çekmek için, her cümlede giyinmek, her virgülde nefeslenmek, her noktada 'Bitti' diyebilmek için, yazmam gerektiðini, ama sonuçta her sonuca baðlanan, her yazý gibi gerekliliðimi bilmiyorum.

Öyle demiþti hani kral, kendi gölgesine yan gözle bakarak, /Sen gerekli misin, /Hayýr efendim, /Gerekli görülen yerdeyim, nokta. Parmak uçlarýma basa basa ilerlemenin, bedenimde verdiði rahatlatýcý etkiyi, hiçbir gecede yaþanýlmayan, kült bir sessizlik içerisinde býrakarak, geriye doðru, çok daha geriye, ortaçað akþamlarýndaki rüzgar ayinlerine uçmak istiyorum.

Çürüyen dallarýný taþýyamayan her aðacýn önünde durup, suskunluðun dekorunu, tuvaline çiviyle çakan kör bir ressamýn düþlerine karýþýp, yazmam gerektiðine dair, kendimi kandýrýyorum. Gerektiðini alýyorum, yazmayý býrakýyorum.

Sonra bir bakýyorum, yazmaktan daha çok okur oluyorum. Neyi, nerede, ne derece, okuduðumu bilmeden, neyi, nasýl, niçin, yazmayý hiç denemeden, olduðum yerde, hiç olmadýðým kadar kalakalýyorum. Kalmaktan çok ötede, kalakalmanýn sözlük anlamýný araþtýrýyorum. Kara'dan ziyade, kapkara'nýn, bembeyaz'ýn.. Gerekli gördüklerimi, bir çýrpýda hafýzama alýyorum. Gördüklerimi alýyorum, gerekli olanlar, denizde kum...

Yine ayný ses çýkýyor merdivenleri gecenin bir yarýsý, gerektiðini anlýyorum sessizliðin, bazen yalnýzlýðýn hunharca parçalanýþý geçip gidiyor gökyüzümden. Yüzüm yýldýz kaydýran gecelerde göðe benziyor.

Benzemek gerekli diyorum çoðu zaman, ama kime, kimden, kimin için, kendi kendimin duyabileceði ses tonunda, çekiyorum aðlarý, aklýmý zorlayan her kelimeden. /Sen gerektiðinde yaz bana, /Her zaman mý, /Hayýr, /Gerektiði zaman.. kapatýyorum gözlerimin kepenklerini, uykularýmda baþýboþ balýklar.

Falakaya yatýrýlmýþ bir gereklilikle çýkýyorum sabaha, aynada görünmeyen yüzüme çið düþmüþ, birazdan gerektiði gibi, ýsýnacaðým zamana, sonra yaðmurlar yaðsýn, görmek istemediðim aynalarýn üstüne. Dans eder gibi yerinde duramazken, gerek þartý, kuþkularýna.

Biliyorum dedim ya, bilmezken yazmayý, ya da yazmamaya dair söylediklerimde, açýk kapýlarýn aralýðýnda sýkýþýp kalmýþlýðým gibi, (gibisi fazla, mahsuru var mý) yüzüm kýzarmaz benim, kullanmaya kýyamadýðým her dolaylý tümleç ekinde. Hayata, yamalý bir bohça nezdinde, cümleler doðurmaya alýþmanýn zamanýndayým. Kendi kendime kurguladýðým bütün kelimeler, yazmamýn gerektiðini deðil, gerekmediði yerde, gerektiði kadar yazabilmemi dile getiriyor.

Ben hep biliyorum, bilenler gibi, oyun oynuyorum aslýnda, hiçbir oyunu, gerektiðince bilmiyorum. Çok gerekli bir yazýnýn, çok gereksiz yerlerinde dolanýp duruyorum. Bitirebilmek ayrý bir konu.

Gerektiðinde onun da birgün olacaðýna, hatta olacaðý anda, bana bile gerek duymadan, aniden, zamansýzca, gerektiðince sonlanacaðýna inanýyorum. Okurken, ya da taþýnýrken, yanlýþ anlaþýlmasýný istemediðim tek þeyin, bütün derdimin kendimle ilgili olmasýna alevlenen düþüncelerim ve hayatýmýn okunmamýþ kýsmýnda kulaç atan, kendime yakýþtýramadýðým cümlelerim olmasý.

Çalýþtýðým kadar korkarým sanýrým, yazdýðým kadar, gerektiði kadar korkarým, daha çok yalnýzlýk, daha çok ölüm, daha çok kendimden, gereksizce. Konuþan deðildi kral, ama gölgesi, /Bende biliyorum, /Sonunda, /Çýplaklýk, daha çok sana yakýþýyor muþ, /Hangi gecede, /Yüzünü gördüðüm kendim, /Hangi kelimede, /Daha çok yalnýzým...

Yüzleþme-den...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yazmak..
Gönderen: pelin / izmir
29 Kasým 2002
gerektiði zaman gerektiði kadar..sanýrým böyle oluyor gerçekten..saplantýlarýn sýraya sokulmasý ve sorgu odasýna geçip kelimelerin ayýklanmasý.. imla kurallarý içinde giyinmek, nefes almak, sonuçlar doðurmak..yazmanýn, yazabilmenin sebeplerini irdelemek, bakýþ açýlarýný süzüp tortularýný incelemek kolay deðil..vücudumuzun her bir parçasý kazýnmýyor mu yazarken o sorgu odalarýnda.? Gözlerimizdeki kepenkleri kapatýrsak, soyutlayabilir miyiz kendimizi her türlü düþünceden..? Ama yazmak, gerektiði zaman, gerektiði kadar..ortada, sahipsiz býrakmadan kelimeleri..o zaman elbette kendinize yakýþýr kurduðunuz cümleler,yanlýþ anlaþýlmazsýnýz.. Yüzleþmek hem de insanýn kendi yazdýklarýyla ne güzel olmuþ..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pablo Neruda kritiði
Kelebek Ýntiharlarý
Klon Kültürü
Alýþýlagelmiþliðin Dünyasý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir aþk'a kaç aþk sýðar..?/
Zahrad"a Bir Ýki...
Geldigim Yerden
Ýsmini unuttuðum bir zamandý
Sarýlmak gelir içinden
Ýstasyon
Öldümse senin için öldüm
Sen hayatýn bir ucundasýn
Assos kýyýlarýnda iki melek
Suçlusun... /otur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðuna adandým [Þiir]
Hüzünde eskiyen bir geceyim [Þiir]
Seni yaþamaktan dönüyorum [Þiir]
Deli Mavi [Þiir]
Çünkü [Þiir]
Yüzü koyun günaha [Þiir]
Ne Diyorsun [Þiir]
Düþdenizim [Þiir]
Vakitsizce [Þiir]
Pencereler [Þiir]


Birkan ASKAN kimdir?

Kim olmadýðýmý biliyorum en azýndan. . /Bir öncesizlik mi desem, bir sonrasýzlýk mý, ya da evvel zaman içinde bir masal. . /kahramanlarýnýn hepsi ölen. . /tarafýndan. . Kuru bir kuyu mu desem, gidemediðim bir uzak mý. . hiçbir an, göremediðim bir sevda mý, manasý olmayan bir bakýþ mý. . /bilemedim. . Ama herþeye raðmen, kim olmadýðýmý biliyorum. . /Artýk kullanýlmayan bir köprüden. . aþk’ý sallandýrýyorum. . Bilmem. . / Kimi anlatmak gerekir kendi yerime. . /ya da kim beni anlayabilir. . /Sadece kim olduðum mu önemlidir, yoksa kimse olamayacaðým mý. . /Bunu da bilmek gerekir. . / Birkan tekilden sakin, çoðuldan delidir. . /Kelimesiz deðildir. . /Kendidir. . /Kýsaca kim ne þekilde düþünürse, öyledir. . /Býrakýn öylece kalsýn. . /Önemsizdir. .

Etkilendiði Yazarlar:
Lorca / O. Auroba / M. Mungan / B. Brecht / E. A. Poe / Gülten Akýn / C. Süreya / E. Batur / H. Hesse / Nietzsche / C. Ersöz / P. Celan..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Birkan ASKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.