..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlýðý o dereceye vardý ki; yere düþtü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Fuat Türker




15 Temmuz 2012
Dünyanýn Ýmtihan Mekaný Olduðunu Unutmayalým  
Fuat Türker
Kalp atýþý hýzlanýr; acaba enfarktüs mü geçirmektedir? Karnýnýn aðrýyor olmasý acaba apandisit belirtisi midir?... Her an yeni bir endiþe ve yeni bir acý yaþayan kiþi, yalnýzca kendisi için deðil, ailesindeki tüm bireyler için de ayný korkularý tek tek yaþar. Dolayýsýyla sinirleri çok bozuktur, sürekli gergindir. Bu yüzden sigara, alkol hatta uyuþturucu kullanýr; hýrçýn ve saldýrgandýr.


:AFBE:
Yaratýcýsýndan uzak yaþayan insanlarýn mutlu olamamalarýnýn nedenlerinden biri, dünyada varoluþ amaçlarýný unutmuþ olmalarýdýr. Ýnsan imtihan için yaratýlmýþtýr. Yüce Allah’ý, O’nun sonsuz aklýný, eþsiz gücünü ve muhteþem sanatýný gereðince takdir edebilecek mi, yoksa sorumluluklarýný, hatta yaratýlýþ amacýný unutup dünya hayatýna mý yönelecek diye denenir.

Her insan, içinde kendisine her an doðru olaný fýsýldayan vicdanýna uyup uymayacaðýyla imtihan olur. Vicdanýnýn sesini dinlemek yerine nefsinin bencil tutkularýný tatmin için yaþayan kiþi imtihaný kazanamayacaktýr.

Bu imtihan, insan yaþamýnýn her anýnda devam eder. Her insan her sözünü, her davranýþýný ve aklýndan geçen her þeyi ahirette karþýsýnda bulacaktýr. Hayýrdan ya da kötülükten yana yaptýklarýyla karþýlýk görecek, hiç kimse ‘hurma çekirdeðindeki iplikçik’ kadar dahi haksýzlýða uðratýlmayacak, amellerinin aðýrlýðýna göre hak ettiði sonsuz ‘barýnma yurdu’nda yerini alacaktýr.

Dünyada olup biten her olayýn bir deneme olarak yaratýldýðýný unutan kiþi tevekkülsüz davranýþlar gösterir. Ýmtihaný kavrayamayan kiþilerin söyledikleri “keþke böyle yapmasaydým" "iþim hep ters gidiyor", "þunu yapmasaydýn böyle olmazdý" gibi pek çok söz, çarpýk kader anlayýþý sonucu yaþadýklarý tevekkülsüzlüðün göstergesidir.

Ýnsan bu tevekkülsüz ahlâký nedeniyle parasý, yiyeceði, içeceði, serveti de olsa bir türlü mutlu olamaz. Sürekli korku içinde, huzursuz yaþar. Her an evinin yanmasýndan, ekonomik yönden açmaza girip batmaktan, sahip olduðu mallarý yitirmekten korkar. Rahatsýzlandýðýnda en zor hastalýklar aklýna gelir; acaba kanser mi olmuþtur? Kalp atýþý hýzlanýr; acaba enfarktüs mü geçirmektedir? Karnýnýn aðrýyor olmasý acaba apandisit belirtisi midir?... Her an yeni bir endiþe ve yeni bir acý yaþayan kiþi, yalnýzca kendisi için deðil, ailesindeki tüm bireyler için de ayný korkularý tek tek yaþar. Dolayýsýyla sinirleri çok bozuktur, sürekli gergindir. Bu yüzden sigara, alkol hatta uyuþturucu kullanýr; hýrçýn ve saldýrgandýr.

Böyle yaþayan bir insanýn hayatý adeta cehenneme benzer. Kiþi boðulma olasýlýðý nedeniyle su içmekten dahi korkacak hale gelir. Örneðin, insanlarýn bir dönem yaþadýklarý deprem korkusu yaþamý zehir etmiþtir. Ýnsan zayýf yaratýlmýþ bir varlýktýr ve bu kadar korkuyu kaldýramaz, hepsi kiþiye azap olur. Oysa Allah’a tevekkül etse bereket, bolluk, huzur ve mutluluk içinde yaþayacaktýr. Rahman-Rahim olan Allah’ýn korumasý altýnda olduðunu bilmek zaten Allah’a imanýn önemli koþuludur. Kiþi Allah’ý dost edinmiyor ve O’na güvenmiyorsa imanýný tekrar gözden geçirmelidir.

Allah’ýn imtihan amacýyla yarattýðý görüntülerle yüzleþme zamanýnda sabýr ve tevekkül gösterememenin kesin sonucu, sýkýntý ve mutsuzluktur. Allah’a teslim olup, tevekkülü yaþamayan kiþiler, ardýndaki hayýr ve hikmetleri düþünmedikleri için aleyhlerinde gibi görünen her olayda þikayet ederler. Sonucunda da devamlý huzursuz, mutsuz ve sýkýntýlý bir yaþam sürerler. Oysa insan, Rabb’inin kendisi için yarattýðý her andan hoþnut olmalýdýr. Zorluk durumlarýnda da, güzel ahlâkta ve Allah’a sadakatte kararlý olmalýdýr. En önemlisi de yaratýlýþ amacýný ve yaþadýklarý karþýsýndaki tavýrlarýyla imtihan olduðunu unutmamalýdýr. Allah’ýn beðendiði güzel ahlâký yaþayanlar, gösterdikleri sabrýn kendilerine sonsuz güzellik olarak döneceðini bilmenin mutluluðunu yaþarlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinler, Ýnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk
Zulümden Yalnýzca Zulmeden Sorumludur
"Allah Evrimle Yaratmýþ Olabilir" Düþüncesi Neden Yanýlgýdýr?
Neye Sýmsýký Tutunuyorsunuz?
Yazacaklarým Nedeniyle Rabb'imi Tenzih Ederim, Överim, Yüceltirim!
Kalplerinde Hastalýk Olanlar
Ey Alem-i Ýslam, Uyan!
Münafýk Þeytan Benzerliði

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler"
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý
Münafýk Matruþka Gibidir...
Yalanýn Rengi
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - II
Birlikte Allah'ýn Ýpine Sarýlma Zamaný Gelmedi mi?
'Allah Baba' ve 'Allah Seni Yakar': Çocuk Eðitiminde Ýki Yanlýþ
Darwinizm Putunu Kýrmak Neden Önemlidir? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.