..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlar, tersine çevrilmiþ anýlardýr. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Yûþa Irmak




24 Temmuz 2012
Tok Karnýna  
Yûþa Irmak
Hiçbir güç, büyümeyi önlemeyi mümkün kýlamaz ve büyüyen yalnýzlýklarýmýzý… Zira, büyüdükçe yalnýzlaþýyor insan. Kendine dönüyor, aynaya bakmaksýzýn kendini görmeye yöneliyor. Yoðun bir arayýþ bu. Yaratýldýðý çamuru, yaþamanýn gerçeðini arama senfonisi. Adem’e ulaþmak istercesine zorluyor insan kendini, bunalýyor, gerginleþiyor, asabileþiyor.


:AFEF:
Hiçbir güç, büyümeyi önlemeyi mümkün kýlamaz ve büyüyen yalnýzlýklarýmýzý… Zira, büyüdükçe yalnýzlaþýyor insan. Kendine dönüyor, aynaya bakmaksýzýn kendini görmeye yöneliyor. Yoðun bir arayýþ bu. Yaratýldýðý çamuru, yaþamanýn gerçeðini arama senfonisi. Adem’e ulaþmak istercesine zorluyor insan kendini, bunalýyor, gerginleþiyor, asabileþiyor.

Uzay boþluðunda uzak bir köþe buluyor insan kendine yalnýzken. Çevresine özgün bir kabuk örüp, diðerlerinden soyut bir dünyanýn içine kapatýveriyor kendini. Týpký ipek böcekleri gibi geçmiþ unutuluyor hemen. Ya da unutulmuþ gibi yapýlýyor. Aslýnda hiç bir þey unutulmuyor. Bilakis belki muhasebe yapýlýyor. Arkadaþlýklar, oyun günleri, zorluk günleri, darlýk günleri, portakal aðaçlarý, limon bahçeleri, kýrgýnlýklar bir bir hesaba çekiliyor temiz zihinlerde. Yine týpký ipek böceði gibi insan, bir süre sonra bambaþka bir þey olarak çýkmaya hazýrlanýyor ördüðü kabuðun içinden göründüðü kadarýyla…

Yalnýzlýk olgunlaþtýrýyor insaný, kâmilleþtiriyor kýsaca. Sýnayarak, acý vererek, düþündürerek olgunlaþýyor insan. Yalnýzlýðý yaþayan kendisiyle kucaklaþýveriyor. Ne ateþli sevgililerin albeniliði, ne kalabalýk coþkularýn yüzeyselliði, ne de arkadaþlarýn, dostlarýn gevezeliði… Yalnýzlýkta kendisine her zamankinden bir adým daha yakýn, daha aþina, daha kuþatýcý hissediyor. Ýçte ben patlamalarý yaþanýyor yalnýzlýk anlarýnda. Ýnsan baþta kendi derinliðini keþfediyor. Baþkalarýndan esinlenmediði, yanlýca kendisinin ürettiði bir güzeli koyuyor karþýsýna. Benliði de bunu fark ediyor. Güçlenmiþ, korkusuz, ileriki yýllara hazýr bir insan olarak yeniden kalabalýðýn, tüm galaksinin ve diðer gezegenlerinin arasýna katýlmayý düþünüyor. Bu kez farklý bir anlam kazanýyor çevresindeki kalabalýk. Kendi ismini coþkuyla haykýrýyor cüretkâr bir þekilde…

Biraz öylesine þeylerle, biraz tasavvufla, biraz zamanýn zorunlu çilesiyle, çokça da gerçeklerle baþbaþalýk ikliminde en güzel, en serin gölgelikler, coþkulu akarsu oluveriyor. Yalnýzlýktaki gerçek muhasebeleri aklýn kapýlarýný her daim zorluyor. Dünyanýn, þehirlerin, çaðýn, çaðýn insanýnýn ikiyüzlü veya çokyüzlü gerçekleri deðil, aklýn gerçeði hükmediyor insana. Ýnsan, o gerçek içinde bir yer buluyor kendine. Yaþamayý anlýyor ve sonra, anlayarak yaþamaya çalýþýyor insan… Yalnýzlýk, dünyanýn ve yaþamanýn bir baþka kapýsýný aralýyor.

Yalnýzlýk, bir hedef deðildir elbette. Bir tür gerçeði bulma yolu o, bir tür fýrsat yani. Çaðýn insaný zorunlu olarak yalnýz zaten. Ama yalnýzlýk, bir kalabalýðýn, birçokluðun yolu ayný zamanda. Aklýn kapýsýndan geçilip ulaþýlan bir çokluk, bir bereket, bir gerçek, bir nimet… Yalnýzlýk bir ümit, ýþýklý kalabalýklara doðru…

Evet, yalnýzlýk yalnýz kalamamaktýr aslýnda. Yalnýzlýkta ellerin kahrýný çekmektense kendini düþünebilmek, muhasebeye çekebilmek bin kere daha güzel deðil mi?




http://twitter.com/yusairmak
https://www.facebook.com/yusairmak
yusairmak@hotmail.com

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Sadece bir kuruntudur
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
6 Aðustos 2012
15 sene bir hücrede yattýðým yýllarda kendimi hiç yalnýz hissetmedi. 25 sene, 30 sene hatta 43 sene hücrede yalnýz yatanlarla tanýþtým. Bu dünyada yaþýyor iseniz yalnýzlýk diye bir kavram yoktur. Hatta, hatta bu "yalnýzlýk" sözcüðünü lugatlardan kaldýrmak gerekir. Zira bir kuruntu sonucu bu sözcük herkesin aðzýnda persenk olmuþtur adeta. Daha buluð çaðýný yeni geçmiþ gençler bile bu sözcüðü her fýrsatta kullanýrlar. Ne ister bu millet bilmem ki? Hergün bir disco, hergün bir davul zurna mý? Ancak, - yalnýzlýðýn demeyeyim de - daha sakin bir hayatýn neler doðurduðu üzerine getirdiðiniz tezlere aynen katýlýyorum. Bunu daha geniþ kaleme alabilirdiniz diye düþünüyorum. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
"Güzel"in Anadilini Konuþursak Ne Olur?
Yürek Evinde Oturmak
Dünyaya Açýlan Yol
Güzelliðin Evine Kurulmak
Kendini Çimdiklemek!
Zamaný Tende Durdurmak, Ruhu Cumada Diriltmek
Ýnsanlara Bakmaya Alýþtým
Kendini Anlatma Þekli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Aðaç Deyip Geçme!
Anýlarýn da Meskeni Var
Duanýn Gizemli Yolculuðu
Çekyataltý Romanlar II
Yabancý Gözüyle Türkler
Çýlbýr (Yoðurtlu Yumurta)
High – Rise (Gökdelen)
"Ýyi", "Kurt", "Ceberrut", "Sosyal" Deðil "Kerim Devlet"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.