..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




27 Temmuz 2012
Ramazan Bereket Sofrasýdýr  
Fuat Türker
Allah’ýn Katýndan sunduðu bu sofranýn asýl misafiri insandýr; o yüzden þükür içinde olmalýdýr. Ýnsan kendisi için hazýrlanmýþ bir yemek masasý gördüðünde hazýrlayana teþekkür etmez mi?. Nasýl bir gaflet halidir ki hazýrlayaný görmeden karnýný doyurmaya bakar insan.


:ABEC:
Ramazan ayý kardeþliðin, tesanüdün, sevgi þefkat ve merhametin, birlik ruhunun pekiþtiði, kalpleri yumuþayan Müslümanlarýn imanlarýný artýrdýklarý mübarek ay. Samimi her Müslüman, Ramazan’ýn son günlerine ulaþtýðýnda vicdanýnýn dirildiðine, ruhunun derinleþtiðine ve nefsinin tutkularýndan kendisini biraz daha temizlediðine þahit olur. Mü’minlerin ruh eðitimini öðrendikleri kutlu ay bu sebeple de þükre vesiledir. Ýmtihan mekâný olarak yaratýlmýþ dünyada, ahirete hazýrlýk kursunun en verimli geçen ayýdýr.

Bediüzzaman, Ramazan’ýn manevi eðitim üzerindeki olumlu etkilerini ve nefsin terbiye edilmesine vesile olan bu ayýn hikmetlerle dolu olduðunu þöyle ifade ediyor:

“Ramazan-ý Þerifteki oruç, nefsin terbiyesine baktýðý cihetindeki çok hikmetlerinden bir hikmeti þudur ki: Nefis, kendini hür ve serbest ister ve öyle telâkki eder (sanýr). Hattâ, mevhum bir rububiyet (aslý olmayan bir sahiplenme duygusu) ve keyfemâyeþâ (dilediði gibi) hareketi, fýtrî olarak arzu eder. Hadsiz nimetlerle terbiye olunduðunu düþünmek istemiyor…

Ýþte, Ramazan-ý Þerif’te, en zenginden en fakire kadar herkesin nefsi anlar ki, kendisi mâlik (sahip) deðil, memlûktür (hizmetkar); hür deðil, abddir (kuldur). Emrolunmazsa, en âdi ve en rahat þeyi de yapamaz, elini suya uzatamaz diye, mevhum rububiyeti (aslý olmayan sahiplenmesi) kýrýlýr, ubudiyeti (kulluðu) takýnýr, hakikî vazifesi olan þükre girer.”

Ýnsan dünya hayatýnda amacýna ulaþabilmek için zaman ve emek harcar. Amaç, emek ister. Ancak birçok insan boþ amaçlar için çaba içindedir. O takdirde çabasý da boþa çýkacaktýr. Asýl olan, insanýn yaratýlýþ amacýna uygun olarak Rabb’ine gereði gibi kulluk edebilmek için gösterdiði çabadýr. Allah’ýn verdiði en büyük nimetlerden olan akýl ve beden yine O’nun yolunda kullanýlmalýdýr. Dünya hayatý nefis terbiyesi için verilmiþ fýrsattýr; güzel ahlâka ulaþma yolunda bu fýrsat deðerlendirilmelidir.

Ýnsan zayýf yaratýlmýþtýr; acýkýr, susar, yorulur, uyku ihtiyacý hisseder. Ramazan, birçok insan için bu zayýflýklarý yenme ve ruh olgunluðuna eriþme vesilesidir. Allah, kullarýnýn kararlý ve iradeli olmalarýný ister. Bu mübarek ayda tutulan oruç, inanan insana güç verir, Rabb’ine yakýnlaþtýrýr, imanda derinleþme sebebi olur.

Her gün istediði zaman ve istediði kadar yediði þeylerin yasak olmasý ve yemek için zamanýný beklemek zorunda kalmasý insana, Allah’ýn kâinattaki kontrolünü ve gücünü gösterir. Ramazan bu yönüyle enaniyeti ve gafleti kýrma vesilesidir.

Bediüzzaman bir hadisten rivayetle anlatýr; Rabb’inin “Ben neyim sen nesin?” sorusuna "Ben benim, Sen sensin" þeklinde cevap veren nefis aç býrakýldýðýnda þöyle der: "Ente Rabbiye’r-Rahîm., Ve ene abdüke’l-âciz. Yani, "Sen benim Rabb-i Rahîmimsin. Ben senin âciz bir abdinim(kulunum). (Yirmi Dokuzuncu Mektup)

Oruç ibadeti Müslümanlar için Allah’ýn sonsuz rahmetini ve kudretini takdir etme vesilesidir. Allah göklere ve yere, yarattýðý her yere rýzkýný ve rahmetini yayar. Sayýlamayacak kadar nimeti içinde barýndýran ve insanýn maddi manevi olabilecek tüm lezzetleri tadabileceði büyük bir sofra gibidir kâinat. Her santimetrekare onun bereket dolu sofrasýdýr. O sofrada yok yoktur. O sofradan herkes nasibini alýr. O sofradan rýzýklanamayacak tek bir canlý yoktur.

Allah’ýn Katýndan sunduðu bu sofranýn asýl misafiri insandýr; o yüzden þükür içinde olmalýdýr. Ýnsan kendisi için hazýrlanmýþ bir yemek masasý gördüðünde hazýrlayana teþekkür etmez mi?. Nasýl bir gaflet halidir ki hazýrlayaný görmeden karnýný doyurmaya bakar insan.

Ramazan’ýn bereketli sofrasýndan her insanýn hissesine bir þeyler düþer, heybesine bir þeyler dolar. Ancak önemli olan o heybeyi doldurmaya devam etmek için bir yýl daha beklememektir. O heybeler açýlýp boþaltýldýðý gün, deðerli taþlar yerine içinden çakýl taþlarý dökülmesi ihtimalini göz ardý etmemektir.

Ramazan günlerinin, Allah dilemediði takdirde hiçbir þeye malik olamayacaðýmýzý, tüm nimetler için O’nun lütfuna muhtaç olduðumuzu daha iyi kavrayacak ahlâka ulaþmamýza vesile olmasýný diliyorum...

Fuat Türker



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.