..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoþlanmam. Önyargýlarý yeðlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Hulki Can Duru




31 Temmuz 2012
Davul ve Din  
Hulki Can Duru
Güneþ ve ay kültüne sahip putperestlerdeki en önemli tapýnma yöntemlerinden biri olan oruç tutma sýrasýnda oruç süresi güneþin doðuþ ve batýþýna göre ayarlanýr, sürelerin baþlangýcý bitiþi davul veya çeþitli vurmalý çalgýlarla ilan edilirdi. Bu gelenek günümüzde de sürdürülmektedir.


:AGCG:
Tarihin baþlangýcýndan beri tüm pagan-putperest dinlerde davul, dümbelek, tef, çan gibi vurmalý çalgýlar dinsel ayinlerde veya haberleþmede kullanýlan müzik enstrümanlarýydý.

Davulun icadýndan önce el veya ayak ile yere vurmak müzik veya tapýnma müziði olarak algýlanýyordu. Bu daha sonra aðaçlara, kütüklere ve tahtalara vurmak þekline dönüþtü. Evrim sürecinde insan ilkellikten kurtuldukça aðaç kütüklerinin yerini yavaþ yavaþ darbuka, tef, tambur, dümbelek, davul gibi vurmalý çalgýlar aldý. Daha sonra bunlarý geliþmiþ çeþitli çalgýlar izlemeye baþladý.
Davul, öðrenmesi ve çalmasý kolay olduðu için, hem kötü ruhlarý kovmak, hem de vahþi hayvanlarý korkutup kaçýrmak için de kullanýlýyordu.

Güneþ ve ay kültüne sahip putperestlerdeki en önemli tapýnma yöntemlerinden biri olan oruç tutma sýrasýnda oruç süresi güneþin doðuþ ve batýþýna göre ayarlanýr, oruç ayýnýn baþlangýcý ise en ilkel takvim olan ay takvimine göre saptanýrdý. Sürelerin baþlangýcý bitiþi davul veya çeþitli vurmalý çalgýlarla ilan edilirdi. Bu gelenek sonralarý tüm dinsel inanýþlara yerleþti. Saatin icadý, güneþ saati, mekanik saat, atom saati, dijital saatler icat edildiði halde davul çalma geleneði sürdü.

Pagan dinlerin de peygamberleri, kahinleri, rahipleri, azizleri, ermiþleri, derviþleri ve din adamlarý vardý. “Semavi dinler” veya “hak din” tanýmý Ýslama özgüdür. Yahudi-Hristiyan ilahiyatýnda ve diðer dinlerde böyle bir taným yoktur. Ýslam dýþýnda hiçbir din kendinden önce gelen kitaplarý ve dinleri onaylamaz.

Eski Çað dinlerinde oruç insanýn tanrýlara yakýnlaþmasýný ve günahlarýn affýný saðlamaya yarayan bir yoldu. Ýnanca göre tanrýlar kutsal öðretileri ancak oruç tutan kiþilere vahiy yoluyla gönderirlerdi. Sibirya Tungu Þamanlarý ruhlarla iliþki kurabilmek için oruç tutarlardý. Buda ve Tibet rahipleri, Hindistan’da Sadhular, eski Çinliler de günahlarýndan arýnmak için oruç tutarlardý.

Ýslamiyet öncesinde Araplar Ramazan ayýnda oruç tutar, Mekke'ye Hacca gidip Kabe'nin etrafýnda yedi kez döner, gökten düþtüðüne inanýlan kara taþ Hacerül Esvet’i kutsal sayar, onu öper, namaz (salat) kýlar, þeytan taþlarlardý. Genelde tüm bu pagan uygulamalar Ýslamiyet geldikten sonra da aynen devam etmiþ ve etmektedir.

Kuþkusuz davul çalmak, oruç tutmak (perhiz), ibadet amacýyla yere yatýp kalkmak, eli yüzü yýkamak gibi eylemler dinsel içerikten ayrý olarak salt eylem olarak icra edildiðinde bunlarýn pagan tapýnma olarak yorumlanmasý mümkün deðildir. Keza duvara tablo asmak veya evde biblo, heykel, büst gibi eþyalar bulundurmak da putperestlik deðildir. Çünkü dinsel veya tapýnma amaçlý bir güdü söz konusu deðildir.

Ancak, davul çalmak, oruç tutmak dinsel veya tapýnma niyetiyle yapýlýyorsa veya tapýnmanýn bir parçasý ise; resim, heykel veya tablolar veya eþyalar tapýnma amaçlý kullanýlýyorsa; iþte o zaman bu eylemlerin putperestlik kapsamýnda deðerlendirilmesi söz konusu olabilir.

Tabi ki herkes istediðine inanmakta ve istediði gibi tapýnmakta özgürdür. Ancak, tapýnmanýn ruhla, gönülle, akýlla, þekilcilikten uzak, pagan adet ve içerikten arýndýrýlmýþ olarak yapýlmasý konusu üzerinde düþünmemiz gerektiði kanýsýndayým.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ritim Tutmak
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
6 Aðustos 2012
Yeri geldiðinde buna benzer düþünceleri yýllardýr açýklamaya çalýþmýþýmdýr. Davul ve benzeri sesler, insan doðasýnda hayata ritim tutan seslerdir. Anne karnýnda hayat bulan bir bebek, doðumuna kadar yaklaþýk 24 milyon kez anne kalbinin bir davul gibi atýþýný duyar. Bundandýr ki eylencelerimizde davul ile, silah sesi ile coþmaya çalýþýrýz. Belkide savaþlarý, patlayan silahlarýn, düþen bombalarýn seslerine hayran kaldýðýmýzdan isteriz. Bummm, bummm, bumm...

:: Davul ve Din
Gönderen: Özlem Salman / /Kuzey Kýbrýs TC
1 Aðustos 2012
Katýlmamak elde deðil...

:: ::
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
1 Aðustos 2012
Zamana uygun bir yazý. Elbette paylaþýyorum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnançlara Saygý Göstermek
Þeker Bayramý Nereden Geliyor?
Gök Tanrý Dininin Yeniden Yükseliþi
Sünnet Olmak veya Olmamak
Din Ýnsanlýðýn Sorunlarýný Çözebilir mi?
Dindar Gençlik Sendromu
Eleþtiri ve Din

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak
Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum?
Dominodaki Son Taþ: Türkiye
Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý...
Kuklalar ve Kuklacýlar
Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk!
Yumurta ve Sevgi
Heykel ve Put

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.