..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




4 Aðustos 2012
Mutluluk Gözyaþlarý  
Mehmet Önder
Annem içerden seslendi: - Buban dýþarý çýktý. Bak bakalým; at damýna mý giriyor, Murat damýna mý?


:ACIH:
MUTLULUK GÖZYAÞLARI


Annem içerden seslendi:
- Buban dýþarý çýktý. Bak bakalým; at damýna mý giriyor, Murat damýna mý?
Þu Murat yokken ne huzurluymuþuz. Ýnsan kimi þeylerin deðerini ancak yitirince anlýyor. Murat eve geldiðinden beri, sanki “Utanç ve korku!” adlý bir film çeviriyoruz.

     …

Ýlkokulun sonlarýndayým. Tüm aile bireyleri köydeyiz. Bir gün kapýnýn önünde iki taksi belirdi. Otomobilin adý o zaman taksiydi. Araba deyince, at arabasý anlaþýlýrdý. Öndeki taksinin yolcu koltuðundan babam indi. Süren adama “Gel gel” yapa yapa taksiyi çift kapýlý saman damýna yerleþtirtti.
Murat taksiyi arka arkaya dama yerleþtiren adam, babama “Haydi kazasýz belasýz” dedi; anahtarýný babamýn avucuna býraktý, öteki arabaya bindi gitti.
Ýkinci araç tozu dumana katýp gözden yitince doðal olarak sorgu süreci baþladý. Sorgulama iþini evin ikinci büyüðü olarak annem üstlendi. Ýlk birkaç sorunun yanýtýndan çýkan acý gerçek þuydu: Babam taksi almýþ! Sorgucubaþý annem, gerçeði iyice anlayýp bizim de anladýðýmýzý tespit ettikten sonra sorgunun ayrýntýlarýna geçti:
- Sürmesini biliyor muydun? Askerden filan.
- Yok. Kýsmet olmadý, ama öðrenilir gider.
- Ehliyet?
- O da yok, ama alýnýr gider.
- Para?
- Neler ödenmiyor, o da ödenir gider.
- Beygirlerin suyu mu çýktýydý?
- !...
Sorgu bu aþamada kilitlendi kaldý. Çaresiz, o güne kadar hiç kimsenin þöför koltuðuna iliþmediði evimizde, bir taksimiz vardý.
Annem, saman alýrken komþular görüp rezil olmayalým diye üstünü çuvallarla, kilimlerle sýký sýký örttürdü.

     …

Þimdi köyde hiç kimsede araba yokken bizde var. Ama saklý. Utanç abidesi gibi sarýlýp sarmalanmýþ, saman damýnda duruyor. Evden çýkacaðýmýz zamanlar bakýlýyor, açýlan saçýlan en ufak yeri varsa özenle örtülüyor.
Ata binip bir yere gidecek olanlar, önünden geçerken, þöyle örtünün üstünden bakýp burun kývýrmayý ihmal etmiyor.
Ondan sonraki günlerimiz hep sýkýntý içinde geçmeye baþladý. Biri görür duyar da “Haydi, binin bir görelim” deyiverir, diye.



Ama, bir süre sonra ortalýkta taksiler görülmeye, hatta korna çala çala kapýmýzýn önünden geçmeye baþladýlar.
Kadýnlar, çocuklar neyse de, yaþý yeten erkek nesil tamaht eder oldu. Bu kez de, biri biner, devirir altýnda kalýrsa korkusu baþladý. Özellikle de abim dönüp dolaþýp “Mincen biyo naletlemeye!” diyor, baþka bir þey demiyor. Önceden yalnýzca utanýlýyordu; bu duygu gitgide korkuya dönüþtü. Abim ne zaman “Taksi” hatta “Tak” dese, “Aman etme eyleme!” deyip üstüne çullanýyoruz.
Oysa biri kalkýp ata binecek olsa, annemin yönetmenliðinde “Hah iþte, erkek adam böylü atý mine” diye övgüler yaðdýrýyoruz.
Babam daha atýlýmcý biriydi. Bir gün hepkiþi otururken, baklayý aðzýndan çýkardý. Evde dört tane yetiþkin insan olduðu halde, Murat taksinin saklanmasýndan, binilememesinden iyice rahatsýz olmuþtu:
- Mincen!
Annem sürekli soruyla karþýlýk veriyordu:
- Neye?
- Taksiye.
- Atla durukan?
- Hee.
- Ehliyetin?
- Alcan.
Babam gerçekten kararlýydý. Tek tek herkesin yüzüne baktý:
- Hepiniz öðrenceksiniz.
Bu kez herkesi daha büyük bir korku sarmýþtý ki, rahatlatmak için bir öykü anlattý. Birinci Dünya Savaþý’na katýlan bir amcadan dinlemiþ. Bizimkilerde þöförlük en önemli meziyetmiþ. Bilen yok denecek kadar az. Oysa ecnebi askerlerinin hepsi bilirmiþ þöförlüðü. Saldýrý sýrasýnda askeri aracýn þöförü mü vuruldu, hemen arkadan gelen yaya, geçermiþ direksiyona, savaþa devam…Týpký at biner gibi.
     Savaþýn bittiði yýl doðmuþ babam. Kurtuluþ savaþýný bile çok iyi anýmsamazdý. O yýllardan aklýnda kalan tek olay, büyüklerin isteðiyle “Padiþahým çok yaþa, padiþahým çok yaþa!” diye topluca baðýrmalarýymýþ. Böyle manevi yönden destek verebilmiþ devlete millete ancak.

      …

Bu arada ehliyet almaya da çok heveslenmiþti ama, olaylar istediði gibi geliþmiyordu. Gittiði yerden diplomaný al da gel, demiþler. Yok da diyememiþ; çýktý geldi. Önce diploma almasý gerekiyor. “Neyse ki öðretmenle iyi tanýþýyoruz” dedi. Ama, onun yanýndan daha da üzgün döndü:
- Hiç tanýyamamýþým þu öðretmen olacak herifi. Ne ters, ne uyumsuz adammýþ.
Öðretmenin uyumsuzluðu önce okuma yazma öðrenmesini istemesi.
Babamý en kýzdýran da, kim öðretecek, deyince; beni kastedip “Küçük oðlun sana öðretir, korkma” demesi olmuþ. “Ne korkcamýþým!” dedi durdu.

     …

Bir gün eve geldiðimizde saman damýnýn kapýsý açýktý, Murat yerinde yoktu.
Bakanýn yüzü aydýnlandý. Mutluluk gözyaþlarý döktük uzun süre.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.