..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




19 Aðustos 2012
Çocukluðumun Kadirli'sindeki Bayramlar  
Hakan Yozcu
Belki de o günlerin unutulmamasý bu güzel insanlarýn o sýcacýk dostluklarýndan, karþýlýksýz sevgilerini paylaþmalarýndan ileri geliyordu. O çocuk yüreðimle bu insanlara karþý gerçekten büyük saygý ve minnet duymuþtum


:BBJG:

Arefe kelimesi Arapçada belirli günün, olayýn, bir gün öncesi anlamýna geliyor. Ve daha ziyade Türkçe’de arife olarak kullanýlýyor. Anlam olarak ön gün demektir.
Arife ayný zamanda Arapçada kadýn ismidir. Bilgi sahibi kadýn anlamýna gelmektedir.
Arife Ýslam dininin önem verdiði günlerden biridir. Peygamber Efendimiz Arefe günü için þöyle buyurmuþtur: “Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü Teala’nýn kýymet verdiði bir gündür.”
Bu gün arife. Arifenin sihirli gücünü, büyülü havasýný çok iyi bilenlerdenim. Daha 4 yaþýnda küçük bir çocukken öðrenmiþtim arifenin insana ne kadar mutluluk verdiðini. Ömrüm boyunca da hiç unutmadým o aný.
Daha geçenlerde Hakk'a yürüyen rahmetli babam, kahverengi, çizgili bir gömlek almýþtý. “Bayramlýk” veya “ bayramcalýk” diyordu. “Çocuklara bayramlýk aldým. Bayramda giydir. Sevinsinler. Boynu bükük kalmasýnlar ele güne karþý” diyordu anama.
Bende bir sevinç, tarif edilemez bir mutluluk belirmiþti. Kelimenin ne anlama geldiðini anlamamýþtým ama hediye olduðunu ve bayram için bana alýnan giysi olduðunu çok iyi biliyordum. Sevincimin sebebi, bu tür hediyelere hiç alýþýk olmamamdan ileri geliyordu. Öyle elbiseyi, ayakkabýyý, oyuncaðý kolay kolay göremiyorduk. Ancak bayramdan bayrama o da durumumuz çok iyi olursa görebiliyorduk.
Oyuncak mý? O da neydi ki? Tek oyuncaðýmýz tahtadan kendimizin yaptýðý basit bir tüfekti. Araba, tabanca, tren gibi oyuncaklar çok çok uzakta bize. Bisiklet zaten ömrüm boyunca hayal oldu nedense… Yokluðun gözü kör olsun derdim hep…
Arife günü bir heyecanla beklerdim bayramýn ilk gününü. Çünkü yeni elbiseme kavuþacaktým. Onu giyip diðer çocuklara hava atacaktým. O elbiseler içinde çýkýp el öperek þeker ve harçlýk toplayacaktým. Belki de sabaha kadar uymayacaktým gece…
Bayram sabah, dünyalar güzeli, melekler meleði, iyi yürekli anam, gömleðimi giydirmiþti. Siyah pantolonu ayaðýmdan geçirmiþti. Kemerli falan deðildi. Lastikli idi. Don lastiði derdi anam buna hep. Daha rahat, daha bol olurdu. Hareket etmesi çok daha kolaydý.
Ayaðýmda yine o dönemin meþhur kilteli patik dediðimiz, lastikten yapýlmýþ, basit, ucuz ama güzel ayakkabý vardý. Belki de o dönemin en pahalý ayakkabýlarýndan biriydi. Oysa her yerde bulunuyordu lastik olduðu için.
O gün kendimi ne kadar zengin hissetmiþtim. Öyle ya babam bana bayram için gömlek almýþ, lastikli pantalon ve kilteli ayakkabýyý da cabasý olarak yanýnda vermiþti... Bu kadar da deðil... O günün parasý ile de 25 kuruþ harçlýk vermiþti. Büyük paraydý bu. Öyle ki bu para ile neler neler yapmýþtým… Bisiklete ve atlý karýncaya binmiþtim. Kalan parayla sinemaya gitmiþtim... Üstelik sinemada gazoz bile içmiþtim. O zaman Ankara gazozu meþhurdu. Nefis bir tadý vardý. Yýllardýr hala özlerim o tadý. Bir de Elvan vardý. Aromalý meþrubat. Portakal ve mandalina ile yapýlaný çok lezzetliydi. Unutulmaz bir tadý vardý doðrusu…
Bayramlarda en çok sevdiðimiz þeydi komþu ziyaretlerine gitmek. El öpmek. Þeker ve para toplamak…
Yine o gün tanýdýðým bütün komþulara gitmiþ el öperek þeker toplamýþtým. Harçlýk biriktirmiþtim.
Yaþamým boyunca asla unutamadýðým, dost bildiðimiz komþularýmýz -þimdi onlarýn da birçoðu Hakkýn rahmetine kavuþmuþlardýr- Elif Bacý, Mehmet Topuz Amca, Sevgili Sefi Abla, Mehmet Dandýl ve Hanýmý Sultan Abla, yine hiç unutmadýðým, bal sinilerine büyük bir maharetle döndürerek yaptýðý tatlýlarýndan sürekli yediðim Tatlýcý Veysel Cinkara Amca ile eþi Rahma Teyze, o yaþlarda beraber olduðumuz, sürekli görüþtüðümüz, sonra Ýstanbul'a göçen Rukiye Teyze, ve yine hayal mayal hatýrladýðým Antepli dediðimiz hepimizin aðzýnda “Hanik” lakaplý dul kadýn, azar azar da olsa harçlýk verip beni çok sevindirirlerdi...
O dönemlerde unutamadýðým çocukluk arkadaþlarým Cengiz Aydýn, Murtaza Cinkara, Cahit Çildir – Ona hep Cavidi Tirko derdik- Aydýn Püsküllü, Tayfur Püsküllü yýllardýr görmediðim ve fakat asla unutamadýðým isimlerdi…
Belki de o günlerin unutulmamasý bu güzel insanlarýn o sýcacýk dostluklarýndan, karþýlýksýz sevgilerini paylaþmalarýndan ileri geliyordu. O çocuk yüreðimle bu insanlara karþý gerçekten büyük saygý ve minnet duymuþtum. Tam 47 sene sonra yine gözlerimin önündeler. Her halleriyle her tavýrlarýyla hatýrlýyorum onlarý. Daha dün gibi sanki… Dostluklarý, sevgileri, içtenlikleri hala yüreðimde duruyor… Geçmiþe baktýkça anýyorum onlarý…
Yaþayanlarýn ellerinden öpüyor, Hakk'a yürüyenlere Allah'tan rahmet diliyor, önlerinde saygýyla eðiliyorum.
Sizler de çocuklarýnýzý bayramda sevindirin. Onlara bayramlýklar alýn, harçlýklar verin; ve en önemlisi sevginizi onlardan esirgemeyin. Öpün sevin, okþayýn onlarý..
Çünkü onlar, bu aný asla unutmayacaklardýr.
Hepinize iyi bayramlar diliyorum…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.