..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




26 Aðustos 2012
Yýllar Ne de Çabuk Geçiyor  
Fuat Türker
Bu yaþýna kadar neler yaþadýðýný anlatmasý istense, anýlarý muhtemelen birkaç saatte bitecektir. Ýþte o uzun yýllarýn tamamý yalnýzca bu kadardýr.


:ACDH:
Yýllar Ne De Çabuk Geçiyor

Dönüp arkanýza baktýðýnýzda-ki yaþýnýz kaç olursa olsun- "yýllar ne de çabuk geçti" dersiniz. Gerçekten de çabuk geçer. Ancak gelecek de kuþkusuz çabuk geçecektir. Zaman ölüme doðru akar ve her insan ölüme ayný uzaklýkta/yakýnlýktadýr. Dünyada geçirilecek 60-70 yýllýk bir yaþam ve anlýk dünyevi zevkler için, sonsuz yaþamý feda etmek ise ne büyük hatadýr.

Yaþlý bir insan düþünelim. Gençlik döneminde yaþlanacaðýný aklýna dahi getirmemiþtir ama þimdi, o kendisinden çok uzak gördüðü yaþlýlýðý yaþamakta ve kendisinden uzak görmekle ne denli yanýldýðýný düþünmektedir. Bu yaþýna kadar neler yaþadýðýný anlatmasý istense, anýlarý muhtemelen birkaç saatte bitecektir. Ýþte o uzun yýllarýn tamamý yalnýzca bu kadardýr.

Yaþlýlýk dönemini yaþayan insan, kendine "Göz açýp kapayýncaya kadar geçip giden bu yaþamýn amacý nedir?" "Bu kadar yýlý ne için yaþadým?" ve "Bundan sonra neler olacak?.." gibi sorular sorar. Bu sorulara bulduklarý yanýtlar da, iman etmeyenlerle, iman eden ve Allah’ýn sýnýrlarýný koruyarak yaþamýþ olan insanlar arasýndaki farký gösterecektir.

Allah’tan yüz çevirerek yaþamýþ olan kimselerin yanýtý þöyle olacaktýr: "Bunca yýl yaþadým ama hiçbir þey anlayamadým. Ailem ve çocuklarým için, para kazanmak, mal mülk edinmek amacýyla yýllarca çalýþtým. Ancak artýk bir ayaðým çukurda, ölüp gideceðim. Sonra… sanýrým her þey bitecek…”

Bu kiþinin büyük yanýlgýda olduðu açýktýr. Düþündüðü gibi ölüm hiçbir þeyi bitirmeyecektir. "Keþke o (ölüm her þeyi) kesip bitirseydi.” (Hakka Suresi, 27) ayetiyle de bildirildiði gibi, kiþinin bu isteði gerçekleþmeyecek, aksine ölüm her þeyin baþlangýcý olacaktýr.

Ýnanan insan ise evrenin, canlýlarýn ve insanlarýn bir yaratýlýþ amacý olduðunun þuurundadýr. Evrende ve canlýlardaki üstün akla ve ilme iþaret eden planý, düzeni, dengeyi görmüþ ve hepsinin üstün güç sahibi bir Yaratýcý tarafýndan yaratýldýðýný anlamýþtýr. Etrafýndaki muhteþem tasarýmlar ve sistemler rastlantýsal bir süreçle ortaya çýkmadýklarýna göre, mutlaka bir amaca sahip olmalýdýr.

“Mal ve çocuklar, dünya hayatýnýn çekici-süsüdür; sürekli olan 'salih davranýþlar' ise, Rabbinin katýnda sevap bakýmýndan daha hayýrlýdýr, umut etmek bakýmýndan da daha hayýrlýdýr.” (Kehf Suresi, 46) ayetiyle bildirilen bu gerçekleri görebilen insanýn ayný soruya yanýtý ise þöyle olacaktýr: "Beni üstün Yaratýcý Allah yarattý ve Kendisine kulluk ve ibadet etmem için dünyaya gönderdi. Dünya hayatý da Allah’ýn kullarýný sýnamak için yarattýðý kusursuz bir imtihan ortamýdýr. Ýþte ben de yaþamým boyunca denendim. Þimdi yaþlýlýk geldi ve yaþamým boyunca hiç unutmadýðým ve hazýrlýk yaptýðým ölümü artýk daha yakýn hissediyorum. Her iþimde Allah’ýn hoþnutluðunu gözettiðim için de O’nun izniyle sonsuz kurtuluþu ve cenneti umut ediyorum…”

Dünyada bulunma nedeninin þuurunda olmayanlar, yaþamlarýnýn ‘rastlantýlarla ve kendiliðinden’ meydana geldiðini zannettikleri gibi, ölümün de ‘kendi kendine’ oluþtuðuna inanýrlar. Oysa yaþamý da ölümü de yaratan alemlerin Rabbi olan Allah'týr. Ölüm, rastlantýlarla ya da kaza ile meydana gelen bir olay deðil, Allah'ýn özel olarak yarattýðý, kaderde zamaný, yeri ve þekli belirlenmiþ bir olaydýr.

Ýnsanýn her an bir kýsýrdöngü içinde yaþamasý ve dünyevi arzularýn peþinde koþturmanýn kendisine hiçbir yarar saðlamayacaðýný kavramamasý, akýlsýzcadýr. Ömrü boyunca bu þekilde yaþamýþ bir insanýn, gerçekleri gördüðünde, þimdiye kadarki yaþamýnda bir sorun olduðunu düþünerek kendisini düzeltmesi en akýllýca davranýþ olacaktýr. Henüz vakit varken…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr
Af Yolunu Benimsemek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.