..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paranýz varsa toprak alýn. Artýk üretmiyorlar. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Vildan Sevil




24 Eylül 2012
Ýleridemokrasi Getirmeyi Amaçlayan Balyoz Vb. Davalar Üzerine  
Davalarýn içine sýkýþtýrýlmýþ, iyice ipliði pazara çýkmýþ, birkaç tane fail meçhul düzenleyici ve uygulayýcýsýnýn varlýðý, bu büyük oyundaki gerçeði örtemez.

Vildan Sevil


Demokratik güçlerin bir bölümü, özellikle Ergenekon tutuklamalarýyla baþlayýp referandumla ilerleyen süreçte, bilerek ya da bilmeyerek, “Ýnsan haklarý” aldatmacasýna kanarak, bu güçlerden demokrasi bekleme yanýlgýsýna düþtüler. “Yetmez ama evet” diyerek utangaç bir iktidar yandaþlýðý sergilediler. Ya da boykot çaðrýsýyla güçlü bir tepkiyi önlediler. Bu büyük bir yanýlgýydý. Bu yanlýþlardan geri dönüþ, kimseyi küçültmez. O günden bu yana, anti-demokratik, totaliter, baskýcý yapý iyice yüzünü gösterdi. Dinsel baský iyice arttý ve kurumlaþtý.


:ACHB:
Dünyaya tamamen egemen olan anamalcý küresel güçlerin, dünya egemenliðini iyice pekiþtirme amacý doðrultusunda, Yeþil Kuþak ve BOP planý gereðince, Ortadoðu, Yakýndoðu ve ülkemizde, yýllardýr süregiden çalýþmalarýný izliyoruz; o amaçlar doðrultusunda toplumsal bir yoðrulmaya maruz kalýyoruz. Her geçen gün, daha hýzla, ekonomik, askersel, politik, sosyolojik, psikolojik alanda amaçlarýna ulaþýyorlar ve biz, neler olup bittiðini þaþkýnlýkla kavramaya çalýþýrken yeni dünya düzeninin deðerleri ve insan tipine göre biçimlendiriliyoruz. Sessiz soluksuz, severek aþýný, ekmeðini, saðlýðýný, eðitimini, canýný armaðan eden gönüllü köleler haline getiriliyoruz.

Yýllardýr süren, yüzlerce insanýn hapisaneleri doldurduðu Ergenekon, Devrimci Karargâh, Balyoz, KCK, OdaTV gibi davalarý, yukardaki tablonun dýþýnda tutarak deðerlendirirsek yanýlgýya düþeceðimizi düþünüyorum.

Sovyetlerin yýkýlýþýndan sonra,1990’lý yýllarda, ABD ve Avrupalý ortaklarý, dünya servetine ve pazarlarýna tek baþlarýna sahip olmak, paranýn engelsiz dolaþýmýný saðlamak amacýyla, Ortadoðu’da operasyonlarý arttýrdý. Art arda çýkartýlan yerel savaþlarla günümüzde Arap Baharý diye sunulan savaþlara kadar iþ, geldi dayandý, sürmekte...

Diktatörlükler ve baskýcý rejimlerle bunalmýþ halklarýn demokratik istemleri, “Ýnsan haklarý savunuculuðu” adý altýnda kýþkýrtýlýp emperyal amaçlar için kullanýldý.

Diktatörlüklerin yerine, geri Ýslam toplumlarýnda, dinsel ideoloji tepe tepe kullanýlarak, yýkýlan diktatörlükler yerine, gerici Ýslami rejimler kuruldu. Diktatörlüklere rahmet okutacak biçimde, emperyal soygun, daha da arttýrýldý; bu ülkeler tamamen teslim alýndý. Irak, Mýsýr, Libya, Afganistan, Yemen... Harekât; Suriye, Ýran, Türkiye üzerinde sürmekte. Biz de elimizden gelen yardýmý esirgemedik, büyüklerimiz sayesinde.

Bütün bu geliþmeler karþýsýnda, ikinci bir güç olarak, daha 1996’da, Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Kazakiskan, Tacikistan Þanghay Beþlisi’ni oluþturdular. Türkiye’yi de çaðýrdýlar. Girmedik.

Küresel güçlerin yayýlmasýndan, Nato aracýlýðýyla TSK’nýn, bu amaçlar doðrultusunda oraya buraya gönderilmesinden rahatsýz olan subaylar, bu yeni oluþuma dikkat çekerek, ABD uydusu olmaktan doðan rahatsýzlýklarýný dile getirdiler.
Dýþa yönelik olarak ABD karþýtlýðý ve içe yönelik olarak da geleneksel laikliði sahiplenip demokrasi savaþýmýný onunla sýnýrlandýrsalar bile, patrona ve dinci iktidara karþý çýkmak, defterlerinin dürülmesine yol açtý.

Bu subaylar içinde, Doðu’da, 30 yýldýr sürdürülen savaþýn sonlandýrýlmasý için çabalayanlarýn yanýsýra, sürdürülmesini isteyenler; sol düþünceye yakýnlýk duyanlarýn yanýsýra, düþmanca görenler de vardýr kuþkusuz. Ama bu heterojen yapý, þimdi sadece, AKP ve ABD karþýtlýðý temelinde birleþip de, bu güçlere, kayýtsýz koþulsuz BÝAT ETMEDÝKLERÝ için cezalandýrýlmaktadýr.

Google’da kýsa bir gezintiyle görülebileceði gibi, evrensel hukuk ilkeleriyle baðdaþmayan gizli tanýklýklar, nereden nasýl geldiði belli olmayan bavul dolusu garip belgeler, virüsle bilgisayarlara doldurulmuþ kanýtlar vb... Savunma hakkýnýn ihlali... Ýþte davalar böyle görülmekte ve sonuçlanmaktadýr. Elbette, yine evrensel hukuka aykýrý olarak kurulmuþ özel mahkemeler eliyle. Emir kumanda zinciri içinde iþleyen davalar...

Davalarýn içine sýkýþtýrýlmýþ, iyice ipliði pazara çýkmýþ, birkaç tane fail meçhul düzenleyici ve uygulayýcýsýnýn varlýðý, bu büyük oyundaki gerçeði örtemez. Yine, darbe yapýp binlerce insanýn canýna okuyanlarýn, biat edenlerin özenle korunmasý, göstermelik mahkemelerde, demokratlýk vaatleriyle oynanan oyunlar da gerçeði örtemez. Bu büyük güçlere muhalif her kesim, tehdit altýndadýr. Birkaç göstermelik caninin varlýðýna kanarak bu davalarý alkýþlamak, geleceði daha da ipotek altýna sokmaktýr.

Bu davalar, “Ben hukuk mukuk tanýmam, herkes ayaðýný denk alsýn, fermanlara uysun!” demektedir.
Kürtlerin salt demokratik istemleri nedeniyle tutuklanmalarýný alkýþlamak, milletvekillerinin meclisten atýlmasýný savunmak; subay, yazar çizer ya da diðer muhaliflerin uzayýp giden tutukluluklarýný, cezasýný alkýþlamak çifte standarttýr ve ayný oyunun figüranlýðý rolünü üstlenmemize çaðrýdýr.

Demokratik güçlerin bir bölümü, özellikle Ergenekon tutuklamalarýyla baþlayýp referandumla ilerleyen süreçte, bilerek ya da bilmeyerek, “Ýnsan haklarý” aldatmacasýna kanarak, bu güçlerden demokrasi bekleme yanýlgýsýna düþtüler. “Yetmez ama evet” diyerek utangaç bir iktidar yandaþlýðýna sergilediler. Ya da boykot çaðrýsýyla güçlü bir tepkiyi önlediler. Bu büyük bir yanýlgýydý. Bu yanlýþlardan geri dönüþ, kimseyi küçültmez. O günden bu yana, anti-demokratik, totaliter, baskýcý yapý iyice yüzünü gösterdi. Dinsel baský iyice arttý ve kurumlaþtý.

12 Eylül’den en büyük zararý görmek, bizleri kör etmemeli. Sakýn ola “Ýþkencecisine aþýk olma” suçlamasýna kalkýþýlmasýn. Bu yolla, riskten kaçmaya çalýþýlmasýn. Ýyi niyetliysek, bir yerden nemalanmýyorsak, þapkayý öne koyma, sapla samaný ayýrt etmenin zamaný geldi, geçmekte.

Eðer, bugünün dünya koþullarýnda, her türlü etnik, dinsel, mezhepsel ayrýmýn, her türlü milliyetçiliðin ardýndaki büyük patronu ve iþbirlikçilerini göremezsek... Bunlarýn soktuðu kamayý çýkarmayý beceremezsek... Daha pekçok kan dökülecek, daha pekçok can gidecek, pekçok sýnýr onlarýn istediði gibi çizilecek.

Bu yazý, yukardaki saptamalarý doðru kabul eden, tüm sýnýf ve katmanlarýn politik, demokratik örgütlerine, gruplarýna, bu doðrultuda yayýn yapan dergiler ve çevrelerine, umutsuzlukla köþesine sýkýþmýþ, yurdu için sancý çeken tek tek bireylere bir çaðrýdýr. Gelin bunlarý tartýþýp mücadelemizi ortaklaþtýralým.

Ya hepimiz yalnýzlaþýp ötekileþeceðiz , ezileceðiz ya da bir bütün olmanýn yolunu bulup kurtuluþ yolumuza devam edeceðiz.

Vildan Sevil
24.09.2012



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bir eleþtiri
Gönderen: Osman Volkan Þahin / ,
28 Eylül 2012
Hocam ilk kez bir tespitinize katýlamayacaðým. Davanýn hukuksuzluklarla dolu bir tasfiye davasý olduðu ortada. Ancak tasfiye, oligarþi içindeki iktidar mücadelesinin bir sonucu. Taraflardan birinin ya da diðerinin baþarýlý olmasý halkýmýzýn lehine hiç bir ekonomik, siyasal sonuç doðurmayacaktýr. Bize sadece ülkemizin farklý bir bakýþ açýsýyla yeniden dizayn edilmeye çalýþýldýðýný gösterir.>> Sevgili Volkan, taraflardan birini yeðlediðim anlamý çýkýyorsa benim anlatým hatamdýr.Buradan gidermeye çalýþayým: Anlatmak istediðim, büyük patron tarafýndan, taraflarýn birinin neden tasfiye edildiði sorununa kendimce yanýt vermekti. Diðeri ise, tasviye sýrasýnda yargýnýn kullanýmý ve bunun darbe dönemlerini bile geride býrakarak, her türlü muhalefeti yok etmeye yönelik olmasýydý. Kuþkusuz, bu amaç doðrultusunda kullanýlan tek araç da yargý deðil. Eðitim kurumlarý, eðitimin içeriðinin yeniden düzenlenmesi, deðiþime uðrayan sýnýflar, sermayenin de el deðiþtirmesi vb... Ýlgine, katkýna teþekkürler, sevgiler...(V. Sevil)

:: Hepimiz ezileceðiz,
Gönderen: Mustafa Yener / , Türkiye
25 Eylül 2012
Bir yandaþ köþe yazarý bu günkü yazýsýnda balyoz davasý kararlarýný alkýþladýktan sonra þöyle demiþ; "eðer tedbirler hakkýyla alýnmazsa, Türkiye'nin ufkunda yine tam veya eksik darbe teþebbüsleri, hatta darbeler görünüyor". Bu sözlerden de anlaþýlýyor ki; balyoz yeni kurbanlar arýyor, ülkeyi felakete sürükleyen güce dil uzatacak herkes tehdit altýndadýr.// Yazýda da belirtmeye çalýþtýðým gibi, her kim ki, fetva ve fermanlara uymaz ise...Vay haline... teþekkürler, sevgili Yener.(Vildan Sevil)

:: Düþünmek mi? O da ne ?
Gönderen: Ýkbal Elvan Angün / , Türkiye
25 Eylül 2012
Günlük hayatýmýza medyanýn ve politikacýnýn bu kadar müdahil olduðu bir dönemi hatýrlamýyorum. Yazýnýz, duyarlý bir davet içermekle birlikte pek çok kiþi tarafýndan politik bulunabilir. Mazallah, politikacýlarýmýzýn, candaþ yayýncýlarýmýzýn bizleri bu kadar düþündüðü göz önüne alýnýrsa, vatandaþýn bu tür þeyler düþünmesi nankörlük olmaz mý, netekim ?// Sormayý sevgili Ýkbal... Neyaptýysak yüce devletimize yaranamadýk ömür boyu. Hep nankör, hep nankör netekim. Sevgiler...(Vildan Sevil)

:: Ülke nasýl parçalanacak?
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
25 Eylül 2012
Sanýrým þöyle bir komplo teorisi kurgulanabilir: Bir punduna getirip baþkanlýk sistemine geçildikten sonra federatif bir yapý kurulacak. Bu federatif yapý 1920 yýlýnda Osmanlý’nýn kabullendiði Sevres antlaþmasý doðrultusunda “Avrasya Birleþik Devletleri” ismiyle konfederatif bir yapý altýnda oluþturulacak. Bu Yugoslavya benzeri konfederasyona Kuzey Irak kukla yönetimi, Ermenistan, Irak, Lübnan, Suriye (?), Azerbaycan (?) ve hatta Ýsrail bile katýlabilir. Ýran yumuþatýldýktan(!) sonra herkes Sevres antlaþmasýnda öngörüldüðü gibi kendi yoluna gidecek. Bu durumda Türkiye diye bir devlet kalýr mý kalmaz mý artýk bilinemez. Ama kaðýttan kaplana dönmüþ, kozmik odasý ve tüm askeri sýrlarý açýða çýkmýþ ve bir çapulcu güruhuyla baþa çýkmakta bu kadar aciz kalan bir orduya sahip bir ülkenin egemen olarak hüküm sürme olasýlýðý çok düþüktür.// Komplo teorilerinin, pekçoðunun gerçekleþtiði de bir gerçektir. yorumunuza teþekkürler üstat.(Vildan Sevil)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!..
Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma
Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?..
Kadýn Sorunlarý, Piyasa ve Üreme Organlarýmýz/ (8 Mart Yazýlarý - IV)
8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Günü"nden, Þapþal Þabalak Konserlere, Cicili Bicili Maðazalara // (8 Mart Yazýlarý – I)
2017’nin 8 Mart’ý Bu Ülkede Çýðlýk Çýðlýða #hayýr’dýr
12 Eylül Vahþeti ve Davasý Üzerine (I)
Savaþ… Savaþ… Savaþ… Ölüm… Ölüm… Ölüm...
12 Eylül Vahþeti ve Davasý Üzerine (Iý)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Referandum Gününden Hoþ Sedalar
30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn)
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…
Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!..
Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup
Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru
Savcý Mehmet Kiraz, Þafak, Bahtiyar, Elif… ve Dün, Bugün, Yarýn…
Sultanahmet"ten Femen Geçti Amma!.. Biz Ne Anladýk Bu Ýþten?
18 Mart 1915. Çanakkale O Gün Geçilmedi. Ya Bugün?
Tahir Elçi ve Kendi Masumumuz, Kendi Mazlumumuz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.