..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




4 Ekim 2012
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Zam Yaðmuru  
Kâmuran Esen
Doðalgaza, elekdiriðe yüzde 9,8 zam gelmiþ. Memura % 4 zam, doðalgaza % 9,8 zam. Benzin zammýný söylemiyom bile. Ne gadar demokratik(!). Ýleri demokrasi dedikleri bu galiba. Zamlar ileride, mayiþler geride.


:ABDA:
Sevgili Günlüðüm;

Ah benim inci çiçeðim, gabak çekirdeðim, çitlembiðim, ateþ böceðim. Nasýlsýn, iyi misin? Beni hiç sorma. Ben ne vakit iyi oldum ki þinci iyi olayým. Allah beni çile çeksin diye yaratmýþ. Ihhh! Felek, bütün numaralarýný bizde deniyo. Parasýzlýk dersen bizde, hasdalýk dersen bizde, vefasýzlýk görmek dersen o da bizde. Senin anlayacaðýn, ahdobot gibi dört goldan geliyo her türlü dert. Allah sonumuzu hayýr etsin. Zamlar böyle yaðmur gibi yaðýp dururken, sonumuzun hiç de hayýrlý olmayacaðý besbelli de, gene de Allah’dan ümit kesilmez. Zaten baþý derde düþen, Allah’a havale ediyo iþi. Ýyi de Allah’ýn bizden baþka kulu yok mu? Bize yardým etmekten, baþkalarýna sýra gelmeyecek.

Memet Amcan’ý hiç sorma. Sabahdan beri homurdanýp duruyo, gapýlarý yüzüme yüzüme çarpýyo. Hani bi gabahatim olsa, neyse. Doðal gaz ve elekdrikden sonra ciðaraya bi sürü zam gelecekmiþ de; bunun ardý sýra baþka zamlar Çin ordusu gibi akýn edecekmiþ de. Sanki ben yaptým zamlarý. Sanki bunlara ben oy verdim. Bana niye afra tafra ediyorsun? Memura bi gýdým zam veriyorla, öteberiye habire zam bindiriyorla diye söyleniyo. Suriyeli sýðýnmacýlar gadar gýymatýmýz yok diyo. Hatay’a mülteci gampýna gidecem; ekmek elden, su gölden gül gibi yaþar giderim diyo. Söyledikleri doðru da söylenmek yetmiyo sevgili günlüðüm. Evet,söylen; ama yetmez. “Helva demekle aðýz datlanmaz.” demiþler. Söylenip söylenip gene bunlarýn guyruðundan ayrýlmazsan iþde böyle olur. Kaz gibi yolunursun habire. Yoluna yoluna bir hal olduk. ”Durmak yok, yol’a devam.” diye boþuna demiyorla demek ki. Ihhh !

Doðalgaza, elekdiriðe yüzde 9,8 zam gelmiþ. Memura % 4 zam, doðalgaza % 9,8 zam. Benzin zammýný söylemiyom bile. Ne gadar demokratik(!). Ýleri demokrasi dedikleri bu galiba. Zamlar ileride, mayiþler geride.

Biz dertliyiz ama baþbakanýn umurunda deðil. Milletin bi eli yaðda bi eli balda sanýyo besbelli. “Ölenler, sað galanlarý her gün helva yiyor sanýr.” derler ya, ayný o hesap. Erdoðan partisinin gongresinde gonuþmuþ, partisinden kimsenin gonuþmasýna izin vermemiþ. Türkiye’deki çamaþýr makinesi, bulaþýk makinesi, buzdolabý sayýsýna kadar götürmüþ iþi. Söylediklerine yanýt verecek muhalif kimse olmayýnca, mangalda kül býrakmamýþ.

Gerçi sadece gongrede deðil, tv’ye çýktýðýnda da karþýsýnda muhalif kimse olmuyo. Seçilmiþ gazeteciler ile çýkýyor ekrana. Hiç kimse, sorulmasý gereken sorularý baþbakana soramýyo. Ýçlerinden bi Allah’ýn gulu, “ Böyle söylüyorsunuz ama sayýn baþbakaným, aslýnda iþin aslý þöyle þöyle.” diyemiyo. Bütçe açýðýnýn sebeplerinden birinin de, Suriyeli sýðýnmacýlara harcanan paralar mý olduðunu soramýyo. Soramazlar.Çünkü baþbakan o gazetecilere ve patronlarýna tv’de barmak sallar. Adamlar dertsiz baþlarýný derde mi soksunlar.

Baþbakana sorsa ya bir gazeteci: Gongrede ve tv’deki gonuþmalarýnýzda, tutuklu gazeteci sayýsýndan neden bahsetmiyorsunuz? Dünyada en pahalý benzin gullanmada Norveç’i geçerek 1. sýraya yükseldiðimiz doðru mu? Her güne ortalama kaç þehit düþüyo? Okula baþlayan 66 aylýk çocuklarýn beslenme çantalarýndan mama ve emzik çýktýðýndan bilginiz var mý ? Muhalif haber yapan Aydýnlýk, Yeniçað, Sözcü gibi gazeteleri gongrenize neden almadýnýz ? Ama, bir zamanlar adeta düþman ilân ettiðiniz Barzani’yi gongreye neden davet etdiniz ?

Elekdriðe gene zam geldi ya sevgili günlüðüm; artýk öyle zýrt pýrt ne televizyon açmalý, ne de akþamlarý lâmba yakmalý. Hava garardý mý, cup yataða. Elekdrikli batdaniyeyi de gullanmayacam artýk. Napim, Memet Amcana sýkýca sarýlýr, öyle yatarým, üþümeyim diye.Hadi geceyi böyle halletdik diyelim; ama akþamlarý elekdrik yakmayýp garanlýkta nasýl oturacaz, onu düþünüyom.

Öðretmenleri; birilerinin, önüne yem atmasýný bekleyen güvercinlere benzeten Milli Eðitim Bakanýna teessüf etmiyom- çünkü teessüf etmek yetmez- da, inþallah sen de bir gün o güvercinlerden beter olursun diyom da baþka bi þey demiyom sevgili günlüðüm.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Enflasyon Düþüyor (Muþ)
Sinir Olduðum Tipler - 5
Perþembenin Geleceði Çarþambadan Belli Olur
Fatma Nine'nin Günlüðü - 6
Fatma Nine'nin Günlüðü - 7
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 16
Sinir Olduðum Tipler - 4
Sinir Olduðum Tipler - 5
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Yine Paralel Bir Ürya Gördüm
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - Diþ Aðrýsý Deðil Kabir Azabý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.