..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Özgür Hatem




7 Aralýk 2002
Ayrýk Otu  
Özgür Hatem
Nasýl baþlarsýnýz ki bunu anlatmaya? Suskunluðun boyut deðiþtirdiði, bambaþka bir hesaplaþmanýn ürünüdür içsel yalnýzlýðýmýz... Kimsesiz bir çokluk duygusu ile birlikte, yokluk benzeri bir varlýk çeliþkisinin, onmaz yaralarýdýr, dimaðýmýzda açýlan. - En


:BDAA:
Nasýl baþlarsýnýz ki bunu anlatmaya? Suskunluðun boyut deðiþtirdiði, bambaþka bir hesaplaþmanýn ürünüdür içsel yalnýzlýðýmýz... Kimsesiz bir çokluk duygusu ile birlikte, yokluk benzeri bir varlýk çeliþkisinin, onmaz yaralarýdýr, dimaðýmýzda açýlan.
-     En büyüðünden taþlarla bezeli, yer yer derin hendeklerden atlayarak, bazen olmadýk bir dal, bazen en sivrisinden dikenlerle boðuþup, üstüne üstlük yokuþ yukarý ilerlemeye uðraþtýðým yollarda, (bütün bunlar) yetmezmiþ gibi , bir de yalýn ayaðým ben...-
Karma karýþýk, allak bullak ve kýyasýya zorlu bir yaþama savaþý; daha doðrusu, yalnýzca kendimizin kurduðu düþte, varlýk gösterebilme uðraþý. Bitmek bilmez bir eziyet bu, ne yana baksak... Her taraf yangýn, her taraf karanlýk ve her taraf marazi bir þaþkýnlýk içerisinde.
-     Ne zaman içime bir göz atsam, ne zaman hayatýn içinde durup, her þeyim yanýmda mý diye yoklamaya kalksam ruhumu, kanayan parmaklarýma ve yollarda býraktýðým ayak izlerime raðmen, dehþetle fark ederim ki nafile bir yolculuðun, inatçý bir Don kiþotuyum ben...-
Bir sürü çeliþkinin anlamsýz kavgasýnýn orta yerinde barýþ elçisi gibi, hiçbir þey üretmeyen ve doðanýn-insan oðlu ne yaparsa yapsýn baþ edemediði- devinimiyle görece mana kazanan bir mücadelenin hikayesidir, “ayrýk otu “ olmak. Öðrenme aþkýnýn kasýp kavurduðu ve bilginin, çölde su misali serinlettiði ruhumuzun, aldýklarý için ödediði bedeldir yalnýzlýðý... Kimsenin galibi olamadýðý bu kavgada, kazandýkça tükenir ve her soru yanýtlandýkça, yaralanýrýz.
-     Ellerimi uzatýrým bazen gökyüzüne... Ayak parmaklarýmýn ucunda olabildiðince yükselir, bedenimi mümkün olduðunca kasarak germeye çalýþýr ve kolumu zorlayabildiðim son noktaya kadar uzatarak, parmak uçlarýmla bulutlara deðmeye çalýþýrým. Kimi zaman þeker pembesi, kimi zaman düþ beyazý bulutlar, eðer deðmeyi baþarabilirsem, beni yakalayýp, içlerinde ki mutlu arýlýðýn lezzetiyle, tamamlayacaklarmýþ gibi gelir.
Bilgi doðasý gereði bütünler insaný, oldurur ve sýnar. Ama ne yazýk ki sihirli deðneði yoktur ve kendi içinde devinimsiz duruþu ile size varmak için, sizin ona ulaþmanýzý bekler. Bilgi, otobüs duraðý gibidir, hangisinde bekleyip, gelen otobüsle nereye gideceðinize ve gittiðiniz yerde nasýl yaþayacaðýnýza siz karar verirsiniz. Ve deðiþmez bir gerçektir ki, her otobüs duraðý biraz daha aykýrý ve duyarlý kýlar sizi. Ýlkel insana has tüm kavgacý, künt ve özensiz ifadeniz, hýzla nahif, farkýnda ve özlemli varlýða dönüþtürür kendini. Bildikçe zayýflar bedeniniz. Güçlenen dimaðýnýzýn verdiði destekle “ayrýk otu” gibi yalnýz ama dibine kadar hissederek yaþarsýnýz bundan böyle.
-     Tüm hýrpalanmýþlýðýna raðmen, yüreðim, ilginç ve þaþkýnlýk verici bir dirençle yeniden yeniden baþlar, her deniz daða ulaþtýðýnda ve her orman denize gümrah saçlarýyla gölge yaptýkça... Ellerimde ki, (acýsý yüreðime vuran) keskin kayalarýn açtýðý derin yaralara ve yalýn ayak yürünmüþ yollarýn kanattýðý ayaklarýma raðmen duruveririm deniz görünce. Ýçimi kaplayan kesif korku hala yamacýmda oynaþýrken, gecikmiþ olmanýn telaþlý tedirginliði paçalarýmdan çekiþtirirken ve yalnýzlýðýmýn dehþetli dehlizlerinde kaybolmuþ varlýðýmýn bütün hüznüyle durup, seyrederim gözlerime nazire rengini... Þöyle bir aðaç bulurum önce, gövdesi yýllara meydan okuyan azamette... Sonra iliþiveririm yamacýnda bulunduðum daðýn gölgesine... Ve yaslandýðým aðaç, direncini bana aktarabilsin diye, gözlerimi yumup beklerim...-
Hiçbir yalnýzlýk bilgeninkine benzemez... Bazen, yürüdüðümüz yollarda tanýdýk yüzler görürüz (veya gördüðümüzü sanýrýz). Ýþte, bu zalimane güzergahýn, en acý yanýlgýsýdýr bu hallüsünasyon. Aslýnda çýrýlçýplak duruþumuz ve ayna gibi içimizi yansýtan kelimelerimize raðmen, genellikle yanýldýðýmýz istasyonlardýr bunlar. Bir süre durup beklediðimiz, terkedilmiþ görüntüsüyle kendimizden tanýdýðýmýza inandýðýmýz ama aslýnda kendi çölümüzde serabýný gördüðümüz düþ insanlarýdýr bunlar. Bir zaman, yüreðimizin bütün donanýmlarý ile, yürüdüðümüz yola teþne bir yolda biz oluruz, dostumuz ayaðýnýn altýna... Kendi yaralarýmýzýn acýsý öyle bildiktir ki, onda gördüðümüz benzer yaralarýn acýsýný paylaþmak için bilgeyizdir artýk. Oysa, yalnýzlýk, kaderidir bilgenin. Bu da, görece bilgi daðarcýðýmýza koþut, hayal kýrýklýklarý ile bezeli, yeni deneyimler ve yeni kanamalarý yol arkadaþý kýlar bize.
-     Bütün cesaretimle üzerine gittiðim masal devi kývamýnda korkularýma raðmen, bir daha yanýlmaktan hiç çekinmeden yürürüm yollarý. Kimi zaman yanýldýðým ve eþiðinde sabahladýðým halde, yüz geri, eli boþ döndüðüm kapýlarda, her parçasý canýmýn özünden umutlar býrakarak, yeni yaralar ve yanýlgýlarýma dost büyümüþ yalnýzlýklar edinerek, yalýn ayak yürümeye devam ederim yollarý. Bir dað, bir deniz ve bir orman umarak... Bir gün, kendimi adayacaðým bir sevda arayarak...-



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gör(ebil)mek
Sahte Mutluluklar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk Hariç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýsimsiz [Þiir]
Yalan [Þiir]
Kim(sesiz)lik [Þiir]
Çizgi [Þiir]


Özgür Hatem kimdir?

1969 Ýskenderun doðumlu. Memur çocuðu olmasý dolayýsýyla, çok kentte yaþadý ve öðrenim gördü. En son durak üniversite ile Adana oldu. Þimdilik Mersin\'de yaþýyor ve malzemesi doða olan bir iþle uðraþýyor. En çok insana ve doðaya aþýk. . . Hayatýn, tekdüze hareketine kafa tutmayý maðrifet sayýyor. Kendisine sorsanýz, okur-yazar olduðu günden beri yazýp durur; ama, yazdýklarý okunmaya deðer mi, en çok bunu anlamaya uðraþýyor.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özgür Hatem, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.