..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Ömer Faruk Hüsmüllü




23 Ekim 2012
Soner Yalçýn’a Cevap: Evet Var  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Soner Yalçýn suçlu mudur, deðil midir? Bunu ben bilemem, çünkü bu konuda bir yargýda bulunabilecek hukuk bilgisine sahip deðilim. Ama zihnimin köþesinde beni rahatsýz eden bir soru var:Ya suçlu deðilse? Ne olacak o zaman? Onca çektikleri, ömründen giden günleri yanýna kâr(!) mý kalacak?Son sözler Oruç Baba’dan: *Masumun özgürlüðünü, adalet adýna kýsýtlayan, adaleti katletme suçu iþlemiþtir. *Haksýzlýklarýn artmasý, cesur insan sayýsýnýn azaldýðýný gösterir.


:AAHI:

Düþüncelerimdeki fay hatlarýnda bulunan sessizliði yýrtan bir depremle irkildim, “Kimse var mý orada?” diye seslenen, bir çýðlýk duydum. Belki de çoðunuz duymadý, ama benim zihnimde o çýðlýk hâlâ yankýlanýyor.
O nedenle cevap veriyorum: Evet var, Sayýn Soner Yalçýn. Hem de sesinizi duyan çok sayýda kulak olduðuna eminim, ama ne yazýk ki çoðu duymuyormuþ gibi yapýyor.
Soner Yalçýn’ýn çýðlýðý þu cümlelerle sonlanýyor:
“Sevgili dostlar, evet siz benim 'suç' ortaðýmsýnýz! Sizi harekete geçirmeye çaðýrýyorum. Yalnýz olmadýðýmý gösterin.
Sessizliðe mahkum ediliþime son verin. Sesim olun, kalemim olun.
Yýkýn yalanlarla örtülü þu zindanýn dört duvarýný.
Yoksa...
Bu yine; topraða, çiçeðe, aðaca ve en dayanýlmazý 12 yaþýndaki oðlumun kokusuna hasret; insani niteliklerimi kaybetmem için yoðun tecrit uygulanan cezaevindeki koðuþumda kendimle konuþmaya devam edeceðim:
'Kimse var mý orada?.. “
**
Tarih, kendilerine haksýzlýk yapýlan, zindanlarda çürütülen, hatta öldürülen yazarlarla, bilim adamlarýyla, filozoflarda, toplum önderleriyle, siyasetçilerle dolu. Ýþte bunlardan birkaç örnek:
Bruno(1548-1600), evrenin sonsuz olduðunu ve evrende dünyadan baþka gezegenler bulunduðunu söylediði için 1600 yýlýnda Roma Katolik Kilisesi'nin Engizisyon mahkemesinde yargýlanýp sapkýn ilan edildi ve Roma'da diri diri yakýlarak idam edildi? Oysa, Bruno’ya düþüncelerinden vazgeçmesi ve sonsuz evren görüþünün din sapkýnlýðý olduðunu kabul etmesi durumunda kilise tarafýndan affedileceði söylenmiþti. Ama o, gördüðü bütün iþkencelere karþýn, görüþlerinden taviz vermedi.
Thomas More(1478-1535), Ýngiliz devlet adamý ve ayný zamanda bir hukukçu. Ütopya’nýn yazarý. Lordlar Kamarasý Baþkanlýðý’na kadar yükseldi. Önce kralýn boþanýp yeniden evlenmesine karþý çýktýðý için hapsedildi, sonra da Ýngiliz Kralý VIII. Henry’yi kilisenin baþý olarak kabul etmediði için ölüm cezasýna çarptýrýlarak 1535 yýlýnda kafasý giyotinle kesilerek idam edildi. Giyotine baþýný koyarken celladýn heyecanlandýðýný görüp ona dedi ki: “Senin bir suçun yok, sen sadece görevini yapýyorsun. Yalnýz, þu sakalýmý düzelt de baþým kesilirken o da kesilmesin. Çünkü suçlu olan benim, sakalým deðil.”
Galileo(1564-1642), kendisinden önce Copernicus'un öne sürdüðü güneþ merkezli evren kuramýný benimsemiþ ve bu nedenle Vatikan kilisesi tarafýndan iki defa yargýlanmýþtýr. Kilise dünya merkezli bir evren anlayýþýný savunuyordu ve Copernicus teorisini dine aykýrý buluyordu. 1614'te ilk mahkemesinde görüþlerini yaymasý ve öðretmesi yasaklanmýþ, 1632'de yazdýðý bir kitap nedeniyle yargýlanmasý sonucu ömür boyu ev hapsine mahkum edilmiþtir. Aslýnda Galileo’ya verilen ceza idamdý, ama “Dünyanýn güneþ etrafýnda dönmediðini” beyan etmesi üzerine hayatý baðýþlanmýþtý.
Sokrates (MÖ 469-MÖ 399) Platon(Eflatun) ve daha birçok öðrencisi olan bir filozoftur. Felsefeden baþka bir uðraþýsý yok. Yalýn ayak gezer ve gençleri aydýnlatmaya çalýþýr. Yaþadýðý dönemde çok tanrýlý dinler hakimdir, ama o tek tanrýya inanýr ve bu görüþünü de her yerde dile getirir. Tanrý heykelcikleri yaparak satan ve bu yolla geçinen esnaf, iþlerini kaybedecekleri korkusuyla onu gençleri zehirlemekle suçlar. Yakalanýr, yargýlanýr, ölüm cezasýna mahkum edilerek hapse konulur. Sokrates’in hapisten kaçma imkaný olmasýna ve bunu kendisine teklif etmelerine raðmen “yaþadýðý toplumdaki kanunlara uymasý gerektiðini, uymadýðý takdirde suç iþlemiþ olacaðýný” söyleyerek reddeder. Düþünce ve idealleri uðruna kendisine verilen bir kase baldýran zehrini içerek yaþamýna son verir.
Onlar tarihteki saygýn yerlerini aldýlar, ama bu haksýzlýklarý yapanlarý hatýrlayan var mý?
Yok. Aslýnda burada önemli olan kiþiler de deðildir; zihniyettir.
Tarihin her döneminde dogmatik zihniyet, aydýnlýðý boðmak istemiþtir. Çünkü dogmatik düþünce, eleþtiriyi sevmez. O nedenle de sorgulayan kafalarý ya kopartýr ya da hapishane ve zindanlarda çürütür.
**
Soner Yalçýn suçlu mudur, deðil midir? Bunu ben bilemem, çünkü bu konuda bir yargýda bulunabilecek hukuk bilgisine sahip deðilim. Ama zihnimin köþesinde beni rahatsýz eden bir soru var:
Ya suçlu deðilse?
Ne olacak o zaman?
Onca çektikleri, ömründen giden günleri yanýna kâr(!) mý kalacak?
Son sözler Oruç Baba’dan:
*Masumun özgürlüðünü, adalet adýna kýsýtlayan, adaleti katletme suçu iþlemiþtir.
*Haksýzlýklarýn artmasý, cesur insan sayýsýnýn azaldýðýný gösterir.
Ömer Faruk Hüsmüllü

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler Levent Bey
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
25 Ekim 2012
Sað olun Levent Bey. Haksýzlýklar karþýsýnda susanlar bir gün kendileri de haksýzlýkla karþýlaþýrsa baþka insanlardan boþuna destek bekleyeceklerdir. Nazi döneminde bir papazýn yakýnmasý örneðinde olduðu gibi... Selam ve saygýlarýmla.

:: iyi
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
24 Ekim 2012
Ýyi yazmýþsýnýz Ömer Bey. Elinize saðlýk. Herkesin sustuðu þu dönemde konuþan kaç kiþi kaldýk. Ýnsanlar evlerinde konuþmaktan, eþleriyle telefonda konuþmaktan korkarken yazarak; saðlam delil býrakarak direnenler, çýldýrmýþ olmalý :) Bu dünyaya daha çok çýlgýn lazým, yoksa bu karanlýk aralanmayacak.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kitaplarý Yakýn, Kütüphaneleri Yýkýn!
Ekonomi Uçuyor
Dönme Paradoksu!
"Gibi" Yapmak
Korkuyorum Korkuyorsunuz Korkuyorlar
Bilip de Bilmiyormuþ Gibi Yapma (K) !
Panpiþ Ýle Ýlgili Bu Haberi Hiçbir Gazete Yayýmlamaya Cesaret Edemiyor
Elalemin Uçkuru ve Ortadoðu’da Dökülen Kan
Güncellenmiþ Yaþam Tüyolarý
Hovarda Milletiz Vesselam (!)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk’ün Ordu - Savaþ ve Barýþ Hakkýndaki Sözleri
Ýnsanoðlu Dur ve Dinle!
Türk Devletleri Ne Zaman Kuruldu ve Ne Zaman Yýkýldý?
Kitapsýz Bir Din Doðdu,haberiniz Var mý?
Kýzýlderili Soykýrýmý / American Natives Genocide
Bayraðýn Türklerde Önemi
Facebook’a Bir Önerim Var
Maðaranýn Kamburu Romanýndan Seçmeler…
Eleþtirinin Eleþtirisi - 3
Ýktidara Gelebilmek Ýçin Tüyolar!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.