..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kiþinin içinde aþýk, gökte yýldýzlar arasýnda parýldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Kâmuran Esen




12 Kasým 2012
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Baþbakanýn 10 Kasým Ayýbý  
Kâmuran Esen
“Çaðrýlmayan yere, çörekciynen börekçi gider.” demiþle.


:ACGB:


Sevgili Günlüðüm;
Ah benim çörek otum, çitlembiðim, çýtýr çerezim! Nasýlsýn baka’m, iyi min? Beni hiç iyi deyilim. Adým gibi biliyom ki, bi gün bile “ iyiyim ” diyemeden ölüp gidecem. Perþembenin nasýl olacaðý, çarþambadan belli çünkü.Yalýnýz, hayatýmda ufacýk bi deniþiklik olacak. Ýsdanbul’a gidecem. Gezmek uçun deðil, hatýr almak uçun. Gardaþým; “ Hep ben sana geliyom, sen hiç gelmiyon.” diyo. Davet ede ede bi hal oldu. Çaðrýlan yere gidilir, di mi? Yoksa, çaðrýlmayan yere gitmem. “Çaðrýlmayan yere, çörekciynen börekçi gider.” demiþle. Hele hele kendimi zorla hiç davet etdirtmem.

Velhasýl, önümüzdeki bigaç gün Ýsdanbul’dayým. Aslýnda son bi aydýr gitmek isdiyodum; her gün bi engel çýkdý, gidemedim. Bi gün gomþunun düðünü, bi gün arkadaþýmýn mevlidi, baþga bi gün yakýn bi dost cenazesi, daha sonra dezemin gýzýnýn hasdalýðý derken, bi türlü gýsmet olmadý. Ben gitmeyince ne düðün geri galýr, ne mevlit, ne sünnet. Ben gitmedim diye hiçbi hasda ölmez, hiç bi cenaze yerde galmaz ama, gelenek- görenek diye bi þey va sevgili günlüðüm. Hatýr, vefa, usül, erkân diye bir gavram va. Temsil misal baþbakan, 10 Kasým törenlerine gatýlmadý da n’oldu? Tören olmayý verdi? Oldu. Onbinlerce kiþi Anýtgabir’e goþmadý mý? Goþdu. Çelenk goyma törenleri, her yýldan daha galabalýk olmadý mý? Oldu. Ancak; baþbakana, o törene gatýlmak yakýþýrdý.

Hadi törene gatýlmadý, hiç olmazsa þöyle akýl alýr bi mazaret bulsaydý. Býrak mazeret bulmayý; açýk açýk söylemiþ, Brunei sultanýnýn kendisini davet bile etmediðini. Yani,” Ben 10 Kasým törenine gatýlmamak için, ta Brunei’ye gitmek zorunda galdým.” demek isdemiþ. Gastelerde okudum. Baþbakan’a “ Sultan mý sizi davet etti?” diye sormuþla. Baþbakan “ Yoo, kendisini görünce ne zaman döneceðini sordum. Cuma deyince, ayný gün geleyim mi dedim.” demiþ. Ýnsan, bi gomþusunun özel gününe gidemeyince bile, mantýklý bi mazeret söyler. Hasdaydým, ya da misefirim vardý falan der. Ama baþbakan açýk açýk söylüyo, davetli olmadýðý halde Brunei’ye gitdiðini. Bu neye benziyor biliyo mun sevgili günlüðüm? Gomþusunun cenazesine gatýlmayacak birinin, cenaze yakýnýna; ” Cenazeye gelemeyecem. Düðüne giden arkadaþlarý görünce, benim de caným çekdi. Çaðýran falan da olmadý ama,gidecem.” demesine benziyo.

Daha önce demokrasi gonusunda, lâiklik gonusunda birçoðumuza ters düþen görüþlerini açýklayan; 10 Kasým’larda Ata’nýn huzurunda sap gibi dikilmenin anlamsýzlýðýndan dem vuran baþbakanýn, bu sene törene gatýlmamasý normal aslýnda.” Öpülecek el, dudaða yakýn gelirmiþ.” Ama eðer öpmeye niyeti yoksa kiþinin, “Yanaðýn nerde, diye sorarmýþ.”

Yandaþ gasteler, baþbakanýn bu özel güne gatýlmama ayýbýný yazmak yerine; (kendi tabirleriyle) flaþ haberler vererek, baþbakanýn ayýbýný örtmeye çalýþdýla. Ama nafile! Neymiþ efendim, seneye kiþi baþý milli gelir rekor gýracakmýþmýþ.Yok efendim neymiþ, Obama seçildikten sonra ilk yurt dýþý gezisini Türkiye’ye yapabilirmiþ. (Ama yapmayacaðý belli oldu.) Neymiþ efendim, törenlerde bir ilk gerçekleþmiþ. Atatürk’ün yataðýný bu yýl askerler deðil de, polis beklemiþ. Ne harika bir ilk! Halbuysem, yazýlmasý gereken ilk þu olmalýydý: Atatürk’ün ölümünden bu yana ilk kez baþbakansýz tören yapýldý. Ayrýca; cümlenin baþýna, koskocaman bir AYIP sözcüðü getirilmeliydi.

Baþbakaný övmek varken, ayýbý yazýlýr mý? Yazýlmaz. Þöyle yazýlýr: ” 17 þehidimiz için yapýlan cenaze törenine gatýlan baþbakanýn gözleri doldu.” Þinci bu haber mi? Benim çiçeklerim geçen akþam gecenin ayazýnda donmuþla, yapraklarý büzüþmüþ, çiçekleri pörsümüþ. Onlarý görünce gözlerim doldu.17 þehit için - herkes gibi- baþbakanýn da gözlerinin dolmasýndan daha normal ne olabilir?

Erdoðan’ýn gözlerinin dolmasý haber deðil ama; þu, haber iþde: Ýzmit’te bir derneðin üyeleri, “10 Kasým anma törenleri galdýrýlsýn, putlara tapmak günahdýr.” diye sokaklarda yürümüþle. Sizi törenlere zorla götüren mi va? Gatýlmak istemiyorsanýz, gatýlmayýn.

Ýþde böyle sevgili günlüðüm. Neden iyi olmadýðýmý, olamayacaðýmý anlatabildim mi? Ýsdanbul’a gidincesi, belki gafamý aycýk daðýdýrým. Memet Amca’n benle gelmiyo. Her zaman beni gagalayýp duran adam, þinci melul melul bana bakýyo Garacaoðlan gibi. Bigaç gün yalýnýz galsýn da, aklý baþýna gelsin. Yasdýða sarýlsýn yatsýn soðuk odada, aycýk tirildesin, tirildesin de gýymatýmý öðrensin. Þinci diyeceksin ki; “Atatürk’ün gýymatýnýn bilinmediði bi memlekette, sen kimsin de gýymatýn bilinecek? ”… Haklýsýn sevgili günlüðüm. Benimki, düpedüz saçmalamak. Ama; baþbakanýn yaptýðý ayýbýn yanýnda, benim yaptýðým saçmalýk, ballý börek gibi galýr, pekmezle biþirilmiþ ekmek gadayýfý gibi galýr. Ihhh!



























.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Günlük
Gönderen: Veysel Baþer / , Türkiye
12 Kasým 2012
Ýyi Geceler, Günlük,yöresel aðzýn kullanýlmasý ve içerik yönünden harika. Kutluyorum. Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 14
Chp'nin Tandoðan'daki Grup Toplantýsýný Görmezden Gelen Medya
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 15
Bu Yazýmýn Müsebbibi Ablamdýr
Fatma Nine'nin Günlüðü - 10
Fatma Nine"nin Günlüðü – 11
Fatma Nine'nin Günlüðü - 12

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.