..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




16 Kasým 2012
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Mudurnu'yu Özlemiþim  
Kâmuran Esen
Sevgili günlüðüm, iyi ki sen varsýn. Ýçimi sana dökmesem, ne yaparým bilmem. Kime dertleneyim? Herkes kendi havasýnda.


:ABFF:
Sevgili Günlüðüm;
Nasýlsýn mercimeðim, uðurböceðim, gabak çekirdeðim; iyi min? Ben nasýl mýyým? Nasýl olduðumu bildiðim yok. Hasdayým desem, yalan olur; þincilik ayakdayým, yatmýyom. Ýyiyim desem, o da yalan olur; çünkü aðzýmýn dadý yok. Sanki; bal yiyip, üsdüne sirke içmiþim.Yemek yiyom, duzu yok; datlý yiyom, þekeri yok.Yataða giriyom, yatak beton gibi sert; yorgan dersen, aðaç gabuðu misali batýyo. Hasýlý kelâm; iyi miyim, kötü müyüm sen söyle sevgili günlüðüm. Ihhh!

Ýsdanbul’dan döndüm, sað salim evime gavuþdum.Gardaþým saðolsun pek hýzmat etdi. Beni bi havta boyunca gezdirdi. Gitmediðimiz ne Sultanahmet galdý, ne Piyer Loti. Gözümün içine bakdý durdu. Bana ne yedirip içireceðini bilemedi. Eniþdem mangalda balýk yapývedi.Tansiyonumu, þekerimi hiç aklýma getirmedim; önüme ne goydularsa yidim sevgili günlüðüm. Atýn ölümü arpadan olsun dedim valla. Hiç hazýr sufraya oturmadýðým, hep kendi göbeðimi kendim kesdiðim uçun; bu hýzmat garþýsýnda graliçe gibi hissetdim kendimi. Baþbakan gibi, tek adam muamelesi gördüm. Ben ne dediysem, o oldu. Bugün resim sergisine gidem diyom, hay hay diyorla. Bugün balýk ekmek yiyem diyom, derhal diyorla. Senin anlayacaðýn, keyfim yerindeydi Ýsdanbul’da. Ama, evime gelincesi de; Mudurnu’yu, evimi çok özlediðimi anladým.

Ýsdanbul’da ýrahatým yerindeydi ama, Memed Amca’na pek garným dakýldý. Yidiklerim boðazýmdan geçmedi. Ona arada bi gýzdýðýma, söylendiðime ne bakýyon? Kendini merak ederim, hasda oluverecek diye gorkarým. O benim hayat arkadaþým. Hem gýzarým, hem de ayaðý daþa deðse, benim garným cýz eder sevgili günlüðüm. Memed Amca’n benim dikenim gibi. Dikeni, hiç gülüne batar mý?

Derken sevgili günlüðüm nazara geldik, iki gün sonra Memet Amca’nla problemle baþladý. Sarmýsaðý gelin etmiþle, gýrk gün gokusu çýkmamýþ ya; bizimki gýrk sehet anca sürdü. Ben yoðukan Memet Amca’n her iþi kendi yapmýþ da pek yorulmuþmuþ. Ýþ dediði de; gahvaltý hazýrlamak, öðlen- akþam da yýmýrta biþirmek. Yine de bu gadarcýk iþin, yorgunluðun acýsýný benden çýkarddýracakmýþ.” Fatma! Þunu getir; Fatma! Bunu getir.” diye emirle yaðdýrýyo. Hani aycýk yüz bulsa, tuvalete giderken bile sýrtýma binecek. Bi naz, bi niyaz ki, görmek ilâzým. Çayýný getir, gayfesini getir, yimeðini yidir, ciðarasýný al, ilâçlarýný içir falan derken soluðum tükendi. Bi ara nefesim gabardý, dizlerim tirildemeye baþladý. Beyefendinin ayaðýnda dönmekden yorgun düþdüm. Suyunu bile galkýp içmiyo. Sonunda sabrým daþdý sevgili günlüðüm. “Be adam! Oturduðun yere yapýþdýn mý? Galk da suyunu kendin iç.” dedim. Galkamazmýþ. Hem yorgun hem yaþlýymýþ. Sanki ben on sekizinde Çerkez geliniyim ya da Cenýfýr Lopez gibi performansým va.

Bu adamýn günü gününe uymuyo. Bi bak genç olmuþ on sekizlik deliganlý gibi; bi bak yaþlý olmuþ, dokuzanlýk dede gibi. Yaþlýysa yaþlý; eli, ayaðý dutuyo Allah’a þükür. Ýnsan bi iþin ucundan dutar, engelli gibi akþama gadar sedirde oturup durmaz ki. Ali Aðaoðlu’nu bi gözünün önüne getirse ya. Adam gaç yaþýnda, reklâmlarda at üsdünde cirit atýyo Fatih Ormanlarýnda. Kimsenin cizdiði hiçbi proceyi beðenmiyo. “ Bu da deðil bu da deðil.” diye proceleri sýpýtý sýpýdýveriyo . Fiyaka o biçim. “Ali Aðaoðlu’ndan utan.” deyincesi de gýzýyo. ”Sana inat olsun diye Aðaoðlu gibi ata da binerim, eþeðe de binerim ama, genç gýzlarlan da gezerim.” demesin mi? Bulursa, gezmekden geri galmasýn. Erkek milleti iþde. Allah bilir bunlar; tabutta mezara giderken bile, öteki dünyadaki huri gýzlarý düþünüyolardýr. Senin yaþýndaki adama hangi genç gýz gelir? Meðer meðer, dolu dolu paran olsun. Senin civci yemi gadarcýk emekli mayiþine kim gelir? Sen elindekini gaçýrma da, gencini anca üryanda görürsün. Bi de ona Ýsdanbul’dan bi sürü hediye getirdim; gözünden dizine dursun inþallah. Ihhh!

Ýçimi sana dökmesem, ne yaparým bilmem. Kime dertleneyim? Herkes kendi havasýnda. Cenýfýr Lopez Türkiye’ye gelmiþmiþ de, bizim dansözümüzü gýsganmýþmýþ ama Ýsdanbul’u çok beðenmiþmiþ. Aykut Gocaman hâlâ nuçun istifa etmiyomuþ. Hürrem Sultan bi hafdada bilmem gaç kiloyu acaba hangi diyetle vermiþmiþ? Bunlarý düþüneceðinize; Kurtuluþ Savaþý dönemini, Kuvayý Milliye’nin, yurdumuz uçun verdiði mücadeleyi anlatan Veda dizisinin, neden geç sehede alýndýðýný, bu dizinin izlenme oranýný düþürmek uçun kimlerin devreye girdiðini düþünün. Sen git, gýytýrýk programlarý akþamýn yedi- sekiz’ine goy; bu gadar önemli diziyi gecenin geç saatine al ki, kimse seyretmesin. Sevgili günlüðüm, bu millet ne vakýt uyanacak? Beni bu yaþda, gece uyku dutmuyo bunlarý düþünmekden, gençlerin umurunda deðil. Bi dikkat et sevgili günlüðüm; Cumhuriyet Kutlamalarýna, Anýtkabir’e gidenleri bi gözünün önüne getir. Katýlanlarýn çoðu yaþlý, gençler azýnlýkta. Memleket meselelerine gulak dýkayan gençleri gýnýyom. Yetmiþ yaþýndaki Fatma Nine gadar olamýyorlarsa, ben onlarýn gençliklerine turp sýkayým. Üsdüne de sirke dökeyim. Ihhh!





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Enflasyon Düþüyor (Muþ)
Sinir Olduðum Tipler - 5
Perþembenin Geleceði Çarþambadan Belli Olur
Fatma Nine'nin Günlüðü - 6
Fatma Nine'nin Günlüðü - 7
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 16
Sinir Olduðum Tipler - 4
Sinir Olduðum Tipler - 5
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Yine Paralel Bir Ürya Gördüm
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - Diþ Aðrýsý Deðil Kabir Azabý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.