..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Fantastik > DESPÝNA YILDIZ ÇAÐRI




1 Ocak 2013
Maçu Piçu'ya Varoluþ Yolculuðu  
DESPÝNA YILDIZ ÇAÐRI
maçu piçu'ya uzanan bu varoluþ yolculuðuna götüren tüm varlýklara ve varolamamýþlara teþekkür öyküsü...


:AICG:
babam kendisini bilime dahasý insanlýða feda etmiþ bir laboratuvar faresi, hamster kendileri. laboratuvar faresi olmak onun seçimi deðil ama laboratuvar faresi kalmak, tamamen onun seçimi. ancak özgür bir iradenin mi, yoksa gerçekliði sakatlanmýþ bir ruhun tercihi mi olduðu tartýþýlýr.
belki de laboratuvar koþullarý dýþýnda bir hayatý hayal etmeye cesaret edemediðinden ve kendini bu bilimsel ortamda önemli hissettiðinden, durumundan memnun. esareti ve kullanýlmayý, kendi isteðiyle kabullenmek ve buna asil bir anlam yüklemek bu oluyor herhalde. büyük ihtimalle, babamýn hayatýndaki ilk ve tek cesur, kural tanýmaz davranýþý; bir gece elektrik sistemindeki kýsa devre nedeniyle laboratuvardaki kafeslerin kilitlerinin açýlmasýný fýrsat bilip, içgüdüleri önderliðinde,ömrünün yegane kaçamaðýný yapmaktý.. yani, iki gündür gizli gizli kafesinden izlediði; hayranlýkla gözetlediði, peru'dan, laboratuvar þefi bilimadamýnýn kýzýna özel getirtilen, aþý ve kontrolleri için laboratuvarda kýsa bir süreliðine alýkonulan, güzeller güzeli, alýmlý , krem rengi kürküyle oldukça cazibeli çinçila faresi olan annemin kafesine gitmekti. ve onunla hayatý boyunca unutamayacaðý bir aþk gecesi yaþamaktý. sanýrým annem laboratuvar ortamýna alýþkýn olmadýðýndan, ilk birkaç gün kaçmak için zorladýðý ve sonuç alamadýðý kafesin kapýsýný o gece açmaya yeltenmemiþti. babam iþgüzar ve kendinden emin bir tavýrla kafesine girince, onun becerikliliðinden etkilenmiþ olacak ki, o geceki aþk ve tutku dolu birleþme ile benim varlýðýmýn temelleri atýlmýþtý. yýllardýr laboratuvarda çeþitli deneyimler yaþamýþ, birçok badire atlatmýþ babamýn zihninde anneme dair güzel anýlar dýþýnda hiçbir özgürlük düþüncesi barýnmadýðýndan, sabaha karþý kafesine dönüp, kafesinin korunaklý bölümünden annemin güzelliðini seyretmeye devam etmiþ. annem ise kaçmak yerine, gerisin geri kafesine dönen babamýn ardýndan, þaþkýnlýkla etrafýna göz gezdirirken ýþýklar yanmýþ ve nöbetçi görevli kafeslerden çýkabilen hayvanlarý numaralarýna göre kafeslerine geri yerleþtirip, tüm kafesleri kilitlemiþ. kafesinden çýkmaya yeltenmeyen babama ve anneme aþaðýlayýcý bir tavýrla bakmayý da ihmal etmemiþ. halbuki babamýn esaret evinden çýkýp, yuvasýna geri döndüðünü bilse, kesin þaþkýn bir acýma kaplardý tüm yüzünü ; diye anlatýrdý annem, bana o gece ve sabahýnda yaþananlarý. o an, babamla farklý dünyalarýn fareleri olduklarýný anlamýþ annem ve ilk fýrsatta özgürlüðüne kavuþmaya ant içmiþ.
ertesi gün tüm kontrolleri tamamlanan ve hamile kaldýðý bilinmeyen annem, laboratuvar þefinin küçük kýzýnýn yanýna gönderilmiþ. yani þimdi benim de yaþadýðým eve, getirilmiþ. bu evde ilk zamanlar her þey güzelmiþ, küçük kýz annemi çok seviyormuþ. onu besliyor, uzun tüylerini tarýyor, onunla oyunlar oynuyormuþ. tüm bu rahat ve konforlu hayata raðmen, annemin aklýnda sadece iki þey varmýþ. ilki beni dünyaya getirmek sonrasýnda da özgürlüðüne ve vatanýna kavuþmak. ben küçük olacaðým için beni götüremeyeceðini bildiðinden diðer yandan da bu evde kalmaya devam ederse, doðumdan kýsa bir süre sonra kýsýrlaþtýrýlacaðýna kesin gözüyle baktýðýndan, hem vücudunu hem ruhunu tüm esaretten, dayatmadan, sözde iyi niyetli bencil giriþimlerden korumak için tek çýkar yolun; beni bu evde, bir süreliðine yalnýz býrakmak olduðunu söylemiþti. er ya da geç beni almak için hemcinsleriyle yanýma geleceðini, peru'da ne güzel günler yaþayacaðýmýzý anlatýrdý. hiç gitmememe raðmen peru, maçu piçu ve titikaka da ayný annem gibi benim de bir parçam olmuþtu. belki de bunun nedeni; özgür ruhumu annemden; duyarlý hayalciliðimi babamdan almamdý. annem beni baðrýnda yatýrdýðý bir gecenin sabahýnda ortadan kayboldu. peru'ya, bir iþ seyahatine giden laboratuvar þefinin evden ayrýldýðý sabah, annemi alacakaranlýkta gördüðüm son andý. yalnýz kaldýðým, daha doðrusu annesiz kaldýðým için çok üzülsem de, ne annemin vatanýna kavuþacaðýndan ne de beni unutacaðýndan bir an bile endiþelenmedim. benim güzel, cesur annem; titikaka gölü'nde, dolunayda geçireceði bir gece sonunda, tüm eski hayatýnýn güçlerini toplayacak ve beni almaya gelecekti.
ama bu düþündüðümden de uzun sürdü. bir gün, konuþma sýrasýnda laboratuvar þefinin küçük kýzýna ' artýk senin þu sevimli hamster çinçila kýrmasý yavrucuðu daha fazla büyümeden kýsýrlaþtýrmalýyýz ' dediði gün kararýmý verdim. ben de annemin yolundan gidecek, konforlu ve rahat yaþam uðruna, ruhsal ve bedensel özgürlüðümü, bütünlüðümü feda etmeyecektim. elimi çabuk tutmalýydým, annemin beni ne zaman kurtaracaðý belli deðildi ve her þey için çok geç olabilirdi. o sýralar laboratuvar þefinin iþ seyahati olmadýðýndan, limandan bir peru gemisine atlayýp, anneme, maçu piçu'ya kavuþmaya karar verdim. limandan gemiyle kaçma fikrini de, küçük kýzýn beni kafesimle dolaþtýrdýðý bir gün, limana yeni yanaþan bir gemiden bize doðru gelen, miçonun ýslýkla söylediði þarkýyý, annemin geceleri bana mýrýldandýðý bir peru þarkýsýný iþitince, aklýma koydum. annemin ruhu, içgüdülerim ve keskin duyularým, bana bu yolculukta yardým edecekti. bu maceraya, özgürlük yolculuðuna çýkmaktan baþka seçeneðim yoktu, çünkü damarlarýmda her geçen gün bir çinçila faresinin asi sesi, mantýklý hamster saðduyusunu bastýrýyordu.
kýsýrlaþtýrma günümden bir gün önce, küçük kýz beni liman kýyýsýna dolaþtýrmaya götürdü. belki de bana acýdýðýndan, eksiltilmemiþ, bütün bir fare olarak son bir kez topraða ayak basmam için kafesin kapaðýný açtý. buram buram hayat kokan, mis gibi topraðýn kokusunu tüm gücümle içime çektim. hafif baþým döndü ve yavaþ yavaþ her adýmýn tadýný çýkararak büyülenmiþçesine yürümeye baþladým. küçük kýz da arkamdan geliyordu. tam kaçmaya hazýrlanýrken, beni küçük ama çevik elleriyle yakaladý; gözyaþlarýyla ýslanmýþ yanaklarýna yaklaþtýrdý, kocaman mavi gözleriyle bana sevgi ve özlemle baktý, elma þekeri kokan aðzýyla küçük bir öpücük kondurdu. ve ben daha ne olduðunu anlayamadan kendimi, önceden tembihlediðini düþündüðüm bir miçonun elinde buldum. bir kaç saniye sonra, peru'ya hareket edecek bir yük gemisindeydim. miço beni alt kamaralardan birine býraktý ve gözden kayboldu.
kokumu alan, önceden hiç görmediðim bir fare yanýma geldi ve o an tüm bedenimi bir ateþ sardý. belki de ilk defa, dýþ dünyada tek baþýma kaldýðým için heyecandan ya da geminin egzotik havasýndan çarpýlmýþ, hastalanmaya baþlamýþtým. ama sonradan, tüm ruhumla hissettim ki bu bambaþka bir çarpýlmaydý. o yabancý fare, yolculuk boyunca beni koruyup kolladý. diðer farelerden beni sakladý. acýktýðýmda, susuz kaldýðýmda beni kendisi için ayýrdýðý yiyecekleriyle besledi. ve beni maçu piçu'ya, titikaka'ya götürmeye söz verdi. kendisi, okyanus aþýrý seyahat eden gemilerin gediklisi olduðundan, hem peru'yu hem maçu piçu'yu iyi biliyordu. ancak oralarda hayat onun için çok sýradandý. o; gemilerde, fýrtýnalý okyanuslarda yolculuklar yapýp, farklý ülkeler görmeye tutkun, gezgin bir ruhtu. ama beni de anlýyordu. her ne kadar vatanýndan uzaklarda dünyayý keþfetmeyi tercih etmiþse de, vatanýnýn ne kadar güzel olduðunu biliyordu. 'yeni ülkeler keþfedebilmek için önce, kendinin ayrýlmaz bir parçasý olan bir topraðýn, köklerinle ait olduðun bir vatanýn olmalý ki sonra kalbinde, seni sen yapan tüm güzellikleri taþýyarak yeni ülkelere yeni senlere yelken açabilesin.' diyordu. evet; bu fare beni çok etkilemiþti, her anlattýðý þey öyle güzel, öyle anlamlýydý ki her sözüyle kalbimin atýþý hýzlanýyor; bana her bakýþýyla yüzümün ateþinin arttýðýný hissediyordum. ama titikaka'ya varana kadar kendime, duygularýma ve içgüdülerime hakim olmalýydým. annemle babamýn yaþadýðý gibi, unutulmaz aþk gecesini; annemin, benim vatanýmda yaþamalýydým ki bizim yavrumuz, çok özlediðim annemin güçleriyle o belde de varolabilsin.
gemi yolculuðuna hiç alýþkýn olmamama raðmen gezgin farenin desteði ve bana aþýladýðý bambaþka yaþam gücüyle sonunda sað salim peru'ya, oradan trenle maçu piçu'ya ve dolunaylý, büyülü bir gecede titikaka'ya ulaþtýk.
evet sonunda, annemden günlerce dinlediðim o yerde, annemin vazgeçemediði vatanýnda, özgürlüðün maça piçu'nun tepelerinde efil efil estiði, hayatýn titikaka'da gürül gürül çaðladýðý cennetteydim artýk.
yanýmda aþýk olduðum fare; üstümüzde titikaka'ya yakamozlar düþüren dolunay, ruhumda çinçila asiliði, cesareti ve özgürlük aþkýyla annem, hazin hayalci duyarlýlýðýyla babam; yeni bir varoluþ için o unutulmaz gecede aþký, bilgeliði, havayý, yýldýzlarý, aðaçlarý, tüm atalarýmýzýn ruhlarýný, sonsuz ve yenilmez yaþama gücünü þimdi benliðimize çaðýrýyoruz; teþekkürler bizi buraya ulaþtýran tüm varlýklar ve varolamamýþlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölümsüzlük Öpücüðü
Sýradan Bir Fotoðraf Karesi
Pixies
Alýnteri Taze Kan ve Uluyan Köpekler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karanlýktan Aydýnlýðý Doðuran Aþk [Þiir]
Bade-i Vuslat [Þiir]
Nehir Roman [Þiir]
Yalnýz Ruhun Gökkuþaðý [Þiir]
Uslanmaz Þaþkýn Divane Gönül [Þiir]
Karanlýk Gecede Bahar Kokusu [Þiir]
Rus Ruletini Kazanan Aþkýn Büyüsü [Þiir]
Düþeyazan Uçan Yaprak [Þiir]
Kapris [Þiir]
Asýl ve Yegane Gerçek [Þiir]


DESPÝNA YILDIZ ÇAÐRI kimdir?

Yaþadýklarýný,yaþadýklarýndan öðrendiklerini,yaþayamadýklarýný ve yaþamak istediklerini yazan, düþle gerçek arasýndaki köprüyü akýl,duygu ve ruh rehberliðinde aþan ve tüm bu yolculuk serüvenini okuyucularýyla paylaþan edebiyat sevdalýsý ve hayat sanatçýsý.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevsky,Gogol,Turgenyev,Victor Hugo,Jack London,Goethe,Schopenhauer,Nietzsche,Sabahattin Ali,Sait Faik Abasýyanýk,Jane Austen,Virginia Woolf,Halide Edip Adývar,Colette,Sylvia Plath,Puþkin,Attila Ýlhan,Nazým Hikmet,Brecht,Arif Damar,Kavafis,Sapfo...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © DESPÝNA YILDIZ ÇAÐRI, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.