..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Kâmuran Esen




4 Ocak 2013
Kül Çöreðinin Yolculuðu  
Kâmuran Esen
Mudurnu Kül Çöreðinin Gerçek Öyküsüdür bu.


:IGC:
Küçük bir köyde, o zamanýn koþullarýna göre vasatýn altýnda sayýlabilecek evde, çocuk gülüþmeleri duyuluyordu. Anne, hamur teknesinin baþýnda hamur yoðuruyor; üç çocuk, kendi aralarýnda oyun oynuyorlardý. Ocakta yanan odunlar çýtýrdýyor, evin duvarýnda gölgeler oynaþýyordu. Anne, süt ve su ile yoðurmakta olduðu sert hamurla âdeta cebelleþiyordu. Biliyordu ki, hamur ne kadar katý olursa, çörek o kadar güzel olur. Gaz lâmbasýnýn yarý aydýnlattýðý odaya; çörek otu ve çið hamurun kokusu yayýlýyordu.

En küçük kardeþ, söðüt dalýndan yapýlmýþ düdüðü öttürüyor, düdükten çýkan ambulans sireni gibi ses, evdekilerin kulaklarýný týrmalýyordu. El becerileri oldukça geliþmiþ olan büyük abla; dokuma peþkirin(havlu) kenarlarýna, dekoratif düðümler atarak saçak yapýyordu. Anne, hamur teknesinden baþýný kaldýrarak, “Kýzým, aman dikkat et, sakýn ola ki yanlýþ düðüm atma, sonra çözemeyiz.” diye kýzýný uyardý.

Ortanca kýz kardeþ ise, bir kenarda sessizce oturmuþ, annesinin hamur yoðuruþunu izliyordu. “Anne! Çok acýktým. Ne zaman piþer çörek?” diye sordu. Anne gülümseyerek yanýtladý: Bir saatte piþer ama bir yarým saat de yolculuðu sürer.” dedi. Bu cümleye, çocuklarýn üçü birden isyan etti: ” Yine mi? Bu sefer gitmese olmaz mý? Çok acýktýk. Gideceði tarla çok mu uzak?” gibi çýkýþlarda bulundular. Anne, duymazdan geldi çocuklarýn telâþlý cümlelerini.

Küçük hamur teknesinde hamuru iyice özleþtiren anne, hamuru hamur tahtasýna aldý. Oklavayla açtý, sonra hamuru büyük kareler þeklinde kesti. Hamur parçalarýný üst üste koydu, sonra bunlarý en büyük hamur parçasýnýn içine aldý. Büyük parça hamuru bohça gibi kullanarak, diðer parçalarý bir güzel bohçaladý. Eliyle bastýra bastýra yuvarlak bir þekil verdi. Üzerine susam ve çörek otu serpiþtirdi.

Ocak baþýna geçen anne, ocaktaki korlarý bir kenara aldý. Her zaman kullandýðý hindi kanadýyla ocaðýn taþýný kor ve külden temizledi. Hazýrladýðý hamuru, ocak taþýnýn üzerine koydu. Hamur küllenmesin diye, hamurun üstünü lâhana yapraklarýyla örttü. Küllü ve kýzgýn kömürle, hamurun üstünü tamamen kapattý.

Çöreðin piþmesini beklemeye sabýrlarý olmayan çocuklarýný oyalamak için, “Hadi bakalým okuyun þiirinizi, bakalým ezberlemiþ misiniz.” dedi. Sýra ile üç kardeþin sesleri odayý doldurdu:

“Kat sürünü önüne
Dolaþ dað, dere çoban
Eriþtin mutlu güne
Diz çök bir yere çoban.”

Derken çörek piþti. Anne, çöreðin üstünü örten kömürleri sýyýrdý. Lâhana yapraklarýný alýnca, altýndan üstü nar gibi kýzarmýþ sütlü çörek göründü. Çöreði ocaktan aldý, sofra bezinin üstüne koydu. Kalýn bir örtüyle, çöreði sarmaladý, uykuya yatýrdý. Odaya, mis gibi çörek kokusu yayýldý.

Sýra çöreðin yolculuðuna gelmiþti. Çocuklar bunu bildikleri için, anneye âdeta yalvardýlar: “Anne! N’olur çabuk gitsin, gelsin.Çok acýktýk.” Anne, beklenen yolculuðu hatýrlattý: “Çocuklar, biliyorsunuz; bu çöreðin unu hangi tarlanýn buðdayýndansa, çörek o tarlayý ziyaret edip gelecek. Bu akþamki çöreðin buðdayý, Tilki Deresi’nden. Onun için çörek, Tilki Deresi’ne gidip gelecek. Sonra da çöreði yiyeceðiz.

Anne baþladý, çöreðin yolculuðu hakkýnda çocuklarý bilgilendirmeye: ” Az önce evden çýkmýþtý, þimdi Aþaðý Pýnar’a vardý. Oradan su içeçek....Harman Kaþý’ndan Pazar Kaþý’na gidiyor þimdi....Karaköy Dibi’ne vardý. Burada birazcýk dinlenecek....Beyçayýrý’na geldi þimdi, bizim tarlanýn yolunu tuttu...............Tarlaya geldi ve tarlanýn sýnýrýndaki alýç aðacýnýn dibine oturdu.”

En küçük kardeþin “Dinlenmiþtir, hadi dönsün artýk, çok acýktým.” homurdanmasýný duymazdan geldi anne. Çünkü çörek, yenecek kadar soðumamýþtý. Devam etti: ” Dönüþ yolu, kýsa sürecek. Baþka bir yerde dinlenme de yok. Üstelik, yolu iniþ aþaðý.....Kalktý geliyor. Aaaa! Koþuyor bir de......Yolu yarýladý bile..Köye yaklaþtý.” Bunlarý anlatýrken, bir yandan da sofrayý hazýrlýyordu anne. Çöreðin yanýna pestil ezdi, küçük bakýr taslara doldurdu.....”Evet, geldi çörek.” dedi sonunda.

Böylece, sýcak çörek soðumuþ, yenecek kývama gelmiþti. Çöreðin bohçasý açýldý.” Kesersek hamur olur, yine elimle böleceðim.” dedi anne. Böldüðü çöreði çocuklara paylaþtýrdý. Radyoda çalýnan türkünün, ocaktan çýkan çýtýrtýlarýn eþliðinde güzel bir akþam yemeði yediler.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam
Eşeği Düğüne Çağırmışlar
Biz Üç Kardeþ
Ýpotek
Hafýzam Beni Nasýl Yanýlttý
Ýspiyoncu Kuþlar
Yaramaz Ýsmail Abi
Kesim Motoru / Aný

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Bir Doðum Günü Öyküsü
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Kadýn Hastalýðý
Keltepe'nin Öyküsü
Bir Memleketin Dönüþüm Hikâyesi
Kiracýnýn Kapýsýný Her Gece Ecinniler mi Çalýyor!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.