..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Modernizm > FATÝH YALÇIN




5 Ocak 2013
Þirezesi Kayan Zihinlerimize Format Atmak  
FATÝH YALÇIN
Aydýn olma sorumluluðunu taþýyamayan, kendi ikbalini her þeyin ve her deðerin üstünde gören aydýn zümresinin bize býraktýðý mirasla cebelleþmekten yorgun düþmüþ bir neslin gelenekle olan baðýný yeninden kurmasý bizlere epeyce zaman kaybettirdi.


:AFAF:
“Tanzimat’tan bu yana Türk aydýnýnýn alýn yazýsý iki kelimede düðümleniyordu. Aldanmak ve aldatmak… Genç nesiller Tanzimat’tan beri karþýlaþtýklarý ihaneti görünce bir sýðýnak aradýlar. Ýslamiyet’i bilmiyorlardý, tarihlerinden utandýrýlmýþlardý. Oysa dünyanýn en büyük medeniyetini kurmuþ bir ülkenin çocuklarýydýk” der Cemil Meriç. Hafýzasýz ve doðal olarak kimliksiz býrakýlan bir neslin yasýný tutar yüreðinde. “Hafýzasýný kaybeden bu zavallý nesilleri biz mahvettik. Bu cinayet hepimizin eseri. Hepimizin, yani aydýnlarýn…” diyerek kendini de sorumlular arasýnda zikretmekten kaçýnmaz.

Aydýn olma sorumluluðunu taþýyamayan, kendi ikbalini her þeyin ve her deðerin üstünde gören aydýn zümresinin bize býraktýðý mirasla cebelleþmekten yorgun düþmüþ bir neslin gelenekle olan baðýný yeninden kurmasý bizlere epeyce zaman kaybettirdi. Elbette ki bu süreç boyunca feda ettiðimiz nesillerin vebali bu mirasýn sahibi sözde aydýnlarýn omzundadýr.

Millet olma þuurunu besleyen bütün manevi dinamiklere kin kusan, inançlarýmýzý ve kültürel deðerlerimizi yaþam alanýmýzdan uzaklaþtýrmaya çalýþan bu zihni geri kalmýþlýkla mücadele etmekle yýllar harcadýk. Birlikte yaþama kültürünün yüzyýllarca hakim olduðu bu topraklara kin tohumlarý eken, insanlar arasýndaki kardeþlik hukukuna halel getiren bu zihniyetin sözcülüðüne soyunan insanlarýn bir yangýn yerine çevirdiði bu coðrafyada zihinleri yeniden formatlamanýn zamaný geldi de geçiyor bile.

Evet, asýrlarca inançlarýndan beslenen zihinlerimiz batý düþüncesinin ürettiði virüslerin iþgali altýndadýr. Bu virüsler bazen açýktan bazen ise kimliðini gizleyerek trojan virüsler misali zihnimizin hakimiyetini ele geçirdi. Belli bir süre bu virüslerle mücadele etme gücünü kendinizde bulabilirsiniz ancak hakimiyet onlarýn lehine deðiþmeye baþladýkça saðlýklý düþünme ve karar verebilme yetilerinizi kaybedersiniz. Bu aþamadan sonra palyatif tedbirlerle idare etmek mümkün olmaz. Zihnin tamamen formatlanmasý ve maddi, manevi ve insani deðerlerle yeniden inþa edilmesi bir zorunluluktur.

Bugün edindikleri kimliklerle sarf ettikleri sözler arasýnda mantýklý bir bað kuramamaktan yakýndýðýmýz insanlarýn zihinleri böyle bir iþgal altýndadýr. Doðal olarak, bir takým kanaat önderlerinin ya da siyasi liderlerin kendilerini tanýmladýklarý kimlik kodlarýna muhalif tavýrlarýný anlamlandýrýrken tercih ettiðimiz en kolay yol hikmet-i hükümet olmaktadýr. Çünkü bu tutarsýzlýðý vicdanlarýmýza kabul ettirebilmemizin baþka bir yolu yoktur.

Zihninde, kendi deðerlerinin hakimiyetini kaybeden bir insanýn ölçüleri de kaybolmuþ demektir. Amiyane tabirle buna þirazesi kaymak derler halk arasýnda. Þirazeniz bir kaymaya görsün, artýk tavýrlarýnýzda ölçü tutturmak mümkün deðildir.

Kendi yaþam alanýnda þirazeyi kaybetmiþ bir insanýn deðer sözcülüðüne soyunmasýnýn ya da millet adýna ahkam kesmesinin sözün kýymet kaybetmesinden baþka hiçbir þey hizmet etmesi mümkün deðildir. Doðal olarak ilk önce kendi zihinlerimizi iþgalden kurtarmak ve zihni baðýmsýzlýðýmýzý kazanmak sorumluluðu altýndayýz.

Hayat dengemizi yeniden kurmak için dünyaya farklý bir pencereden bakan batý düþüncesinin tarumar ettiði deðerler manzumesini hayatýmýza hakim kýlmakla baþlayacaðýz iþe. Bunu baþarabilirsek eðer, yapýlmasý gereken diðer hamleler kendiliðinden belirecektir. Çünkü ilk hamle zihnimizi þirazeye oturtacaktýr. Ondan sonra gelecek hamlelerin niteliðini de bu þiraze belirleyecektir. O zaman göreceðiz ki, bugün ülkemizde daha insanî bir hayat tesis edilebilmek için toplumsal hayata hakim kýlýnmaya çalýþýlan deðerlerin meþruiyet kaynaðý olarak görülen Batý’nýn bize verebileceði deðerlerin tamamý, dünyanýn en büyük ve en insani medeniyetini kurmuþ olan bu milletin/ümmetin hafýzasýnda, zihin kodlarýnda mevcuttur.

Bizim açýmýzdan dünya, geçmiþle kýyaslandýðýnda, asla daha iyiye gitmiyor. Aydýnlanma düþüncesinin vaat ettiði ilerleme idealinin insanlýða acý ve kinden baþka bir miras býrakmadýðý bugün batýlý aydýnlarýn bile itiraf etmek zorunda olduðu bir gerçek. Bu sebeple, bugün geleceði yeniden inþa etme iddiasýndaki insanlarýn ilham kaynaðý bu deðerler olamaz.

Gelenekle ve manevi deðerlerimizle kopa(rýla)n baðý yeniden kuracak, yeni bir medeniyetin inþasýna bismillah diyeceðiz. Söze Cemil Meriç’le baþladýk yine onunla bitirelim: “Aðaç köküyle yaþar. Ýnsan da öyle… Biz ise maziden koptuk istikbale baðlanamadýk. Türkiye bütün kütüphaneleri yakýlan, bütün mazisi imha edilen, altý yüz yýlý cerrahi bir ameliyatla içtimai uzviyetinden koparýlýp atýlan bedbaht bir ülke…”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn modernizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Modernizmin Kurbanlarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Afrika Nasýl Kurtulur?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Firavun Mezarý [Öykü]
Abla Ben Burdayým Sen Nerdesin [Öykü]
Pimi Çekilen Hayatlar [Öykü]
Zaman [Öykü]
Sen Ben ve Sensizlik [Öykü]
Perdeleri Çekersem Biliyorum Hayat Daha Güzel Olacak [Öykü]
Yüzleþme [Öykü]


FATÝH YALÇIN kimdir?

En baþta kendini tanýtmaktan hoþlanmayan birisi. Þehrin gürültüsünden, hayatýn ve insanlarýn sýradanlýðýndan bunaldýkça kaleme ve kaðýda delirmemek için sarýlan bir adam. Öðretmen. Bilinçaltýný yazmayý seviyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Kemal Tahir, Yaþar Kemal, Oðuz Atay, Nazan Bekiroðlu, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Sebahattin Ali, Ahmet Turan Alkan, Nihat Genç, ,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © FATÝH YALÇIN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.