..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan gülümsemeyle gözyaþý arasýnda gidip gelen bir sarkaçtýr. -Byron
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Hulki Can Duru




29 Ocak 2013
Ýngiltere'nin Kürt Politikasý  
"Asýl düþmanýmýz Mustafa Kemal'dir" (Amiral Sir John de Robeck, Ýngiliz Ýþgal Kuvvetleri Yüksek Komiseri, 11 Aralýk 1919)

Hulki Can Duru


“Pantürkizm’e karþý aðýrlýk olarak Kürt milliyetçiliðini çýkarmak gerekir. Coðrafi durum dikkate alýndýðýnda, Kürt milliyetçiliði Türk kovanýna önemli bir etmen olarak sokulabilir” (Ýngiliz Ýstihbarat Subayý Albay F. R. Maunsell’in Londra’ya yazdýðý rapordan, 5 Aralýk 1917)


:AIHB:
Ýngiliz Albayý Maunsell’in raporu doðrultusunda I. Dünya Savaþýnýn sonunda Kürt aþiretlerine özerklik ve toprak vadeden Ýngiltere – bir satranç oyuncusu ustalýðýyla- o tarihte SSCB yönetiminde olan Orta Asya Türk cumhuriyetlerinin Türkiye ile olan toprak baðlantýsýný Büyük Ermenistan ve Kürdistan duvarý ile kesmeyi ve Türkleri Musul ve Kerkük gibi petrol bölgelerinden uzak tutmayý planlýyordu. Osmanlý idaresinde yüzyýllarca uyumuþ Anadolu halkýnýn uyanýþý, devrimci Kuvayý Milliye’nin petrol bölgelerini eline geçirme olasýlýðý Avrupa ülkelerinin politikasýný ve paylaþým planlarýný alt üst edebilirdi.

Bu nedenle, Anadolu’daki aþiretleri kýþkýrtmak amacýyla Nisan 1919’da Binbaþý Noel ile Yüzbaþý Woolley’i görevlendiren Ýngiltere Ýstanbul’da Seyit Abdülkadir’in baþkanlýðýnda kurulan “Kürt Teali Cemiyeti” ile de yakýn iliþki içindeydi.

Bu arada 18 Ocak 1919da toplanan Paris Barýþ Konferansýnda Osmanlý delegesi Þerif Paþa ile Ermeni delegesi Bogos Nubar Paþa Doðu Anadolu vilayetlerinin Ermeniler ve Kürtler arasýnda bölüþtürülmesi konusunda uzlaþmaya varmýþ, Þerif Paþa kurulacak olan yeni devletin de baþýna geçmeyi umarak kendisini “Kürt Heyeti Baþkaný” ilan etmiþ ve destek için Ýtilâf devletlerine baþvurmuþtu.
Ancak, görüþmeler sýrasýnda Ýtilâf devletlerinin Kürtlere özerklik projesi ile Büyük Ermenistan projesi çakýþmýþ, Kürt bölgelerinin Ermenilere vaat edilmesi, itirazlara ve aþiret liderleri arasýnda fikir ayrýlýðýna yol açtýðý gibi, bölgedeki aþiretlerin tepkilerine de neden olmuþtur.

Paris Konferansýndan sonra -bugün olduðu gibi- kapalý kapýlar ardýnda sürdürülen pazarlýklar sonucunda 10 Aðustos 1920’de, Ermenistan ve özerk Kürdistan kurulmasýný öngören Sevr Antlaþmasý Osmanlý Devleti tarafýndan kabul edilerek imzalanmýþtýr. Böylece Osmanlý Devleti Güneydoðu Anadolu bölgesinde Kürdistan’ýn kurulmasý projesini kayýtsýz þartsýz resmen onaylamýþ oluyordu.

Antlaþmanýn imzalanmasý Avrupa’da büyük sevinçle karþýlanmýþtý. Ancak, bu tatlý barýþ (!) ortamýný bozan, süreci týkayan tek olumsuz geliþme Atatürk önderliðinde Milli Mücadelenin baþlamasý ve Kuvayý Milliyecilerin Sevr Antlaþmasý’ný yok saymasý oldu. Böylece, Avrupa ülkeleri ile Osmanlý hükümeti ve sözde barýþ yanlýlarýnýn projeleri suya düþmüþ, 1 Mart 2003 tezkeresinin reddinde olduðu gibi çok fena bir þekilde çuvallamýþlardý.

Kýsaca özetlersek, Türkiye’de siyasal Kürtçülük projesi baþta Ýngiltere olmak üzere Avrupa devletlerinin ilk aþamada “Þark meselesi” çerçevesinde Osmanlý devletini federatif bir yapýya indirgeyerek bölgeye egemen olmak amacýyla uyguladýklarý taktik ve politikalarýn sonucunda doðmuþtur. Ýkinci aþama ise, Osmanlýnýn yýkýntýlarýndan doðan Türk direniþini Doðuda Ermeni saldýrýsý , Güneydoðuda etnik ayrýmcýlýk ve Batýda ise Yunan iþgali ile üçlü kýskaca alarak daha doðmadan yok etmek amacýný taþýyordu.

Bunda da baþarý olamadýlar. Analar aðladý, binlerce þehit verildi, ama Ýstiklal Savaþý ile Türkiye iþgal güçlerini yenerek özgürlüðüne kavuþtu. Böylece “etnik ayrýþtýrma” projesi sekteye uðradý, ertelendi, ancak, tasarýmcýlar ve yapýmcýlar projelerinden asla vazgeçmediler. Paris Barýþ Konferansý ile Sevr Antlaþmasý “Büyük Ortadoðu Projesi”nin ilk ön modelleri, prototipleriydi.

Ýþte, üçüncü aþama ise bugün Büyük Ortadoðu Projesi ve BOP Eþbaþkanlýðý ile sürdürülmekte olan içinde bulunduðumuz, yaþadýðýmýz, tanýk olduðumuz “Kürt Sorunu” olarak yaftalanan sözde barýþ sürecidir.

Yani bakýn “Tarih tekerrürden ibarettir” sözü bu kadar güzel gerçekleþemez. BOPçular Türk ordusunu, devleti ve ulusun Kuvayý Milliye ruhunu tasfiye ederek bu amaçlarýna ulaþmaya çalýþýyorlar. Bu barýþ sürecini (!) kesmeye, týkamaya çalýþanlar kim peki?

(Kaynakça: Meydan Larousse, Encyclopedia Americana, Hoybun Cemiyeti ve Türkiye’ye Karþý faaliyetleri, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sarýnay, T.C. Baþbakanlýk, Atatürk Araþtýrma Merkez

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: slm
Gönderen: osman demircan / , Türkiye
11 Þubat 2013
türkiye bölünürse bundan en büyük zararý kürtler görecektir. ve türkiyede bölünmeyi türkler ile aptal kürtler istiyor. kürtün akýllýsý bölünme istemediði için türkiye bölünmüyor. kürtlerin elinde iskenderun, hopa, ve istanbul olmadýðý sürece bir yere varamazlar. ha ne olur diyarbakýr köle pazarý olur. türkler kendilerine güvensinler. özgüven çok önemli. zira þunu bilsinler türkler bölünmeden zararlý çýkmaz, kürtler çýkar. bunu bdp de biliyor. onlrýn derdi kürtler deðil zaten.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kürt Aþiretleri ve Yakýn Tarih Üzerine Notlar (Iýý)
Kürt Aþiretleri ve Yakýn Tarih Üzerine Notlar (Iý)
Yeni Bir Türk Devrimine Doðru
Türkiye Kürt Kapanýnda (1ci Bölüm)
Postmodern Pazarlamacýlar ve Kürtçülük Sorunsalý
Türkiye Kürt Kapanýnda (2ci Bölüm)
Kürtçülük Sorunsalý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çaðdaþ Gagavuz Þiiri
Mevlana'nýn Tesettür ve Kadýnlarýn Örtünmesine Bakýþý
Yahudi, Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Þeytan ve Þeytanlar (1. Ci Bölüm)
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (2. Bölüm)
Yahudilik, Hristiyanlýk ve Müslümanlýkta Kutsal Savaþ ve Ganimetler
Yahudi - Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Cincilik ve Cinlere Ýnanýþ
Omega Melancholia (Omo) Sendromu
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (1. Bölüm)
Yahudi Soykýrýmý Gerçek mi, Abartý mý? (3. Bölüm)
Yeni (!) Anayasayý Kimler Ýstiyor?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.