..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > kemal düz




20 Þubat 2013
Merhaba Antakya Merhaba Rýza Þehri  
kemal düz
yaklaþýk 13 yüzyýl öncesinde yaþayan herkesin, rýza içinde olduðu bir þehirdir anlatýlan. huzur ve refah içinde yaþanýlan, güzel bir yerleþim yerdir; rýza þehri.


:AAJI:
MERHABA ANTAKYA MERHABA RIZA ÞEHRÝ

Güneþ Ülkesi(Tommasa Campanelle), Ütopya( Thomas More), Prens(Niccola Machiavelli), Bindokuz Yüz Seksen Dört(George Orwell), Cesur Yeni Dünya(Aldous Huxley) ve pek çok kitapdan önce de yazýldý; ideal ve saðlýklý bir þehrin özellikleri. “Buyruk” bunlardan biridir. Ýmam Cafer-i Sadýk Buyruðu'unda; yaþanýlasý bir þehir çok güzel bir hikaye ile dile getirilir.
Yaklaþýk 13 yüzyýl öncesinde yaþayan herkesin, rýza içinde olduðu bir þehirdir anlatýlan. Huzur ve refah içinde yaþanýlan, güzel bir yerleþim yerdir; Rýza þehri. Bir ütopyadýr belki de betimlenen rýza þehri. Orada herkes mutlu her þey düzenli ve sakindir. Rýza þehrinin üç önemli özelliði vardýr: Birincisi, Kiþinin kendisi ile rýzasýdýr. Kiþinin kendi özü ile yüzleþmesidir. Ýkincisi, toplumla rýzasýdýr: kiþinin içinde bulunduðu toplumdan, toplumun kiþiden rýzasýdýr. Üçüncüsü, kiþinin tarikatla rýzasýdýr. Yola giren rýza ile girer; zorlama baský söz konusu edilemez.
Ýmam Cafer-i Sadýk buyruðunda bu yaþanýlanlar ve olaylar bir kurgu biçiminde dile getirilir. Son ifadeler ise veciz sözlerle tamamlanýr:
“...Rýzasýz iþ olmaz. Yol ve erkân Ulu Tanrý'nýn evidir: Rýzasýzlýk Ulu Tanrý'nýn yasaðýdýr. Ondan sakýnmak ve ondan korunmak gerekir.”
Evliya Çelebi'nin, “ Eski Taht Þehri ve Ulu Kent” olarak sýfatlandýrdýðý Antakya'ya, ne zaman yolum düþse, Buyruk'daki Rýza Þehri gözümde canlanýr. Bu asil kent tam da Ýmam Cafer-i Sadýk 'Buyruðu'nda ki Rýza Þehri'nin kendisi gibi gelir bana. Mutlu insanlar, uyumlu ve düzenli bir yerleþim yeri. Ýçinden akan sessiz ýrmak, karþý da ulu daðlar, kaleler, kutsal yerler, anýtlar, dar sokaklar. Sakin sakin dolaþanlar, alýþveriþ edenler, sokak satýcýlarý, öðrenciler hep bir uyum içindeler. Sanki rýza þehri burada vücut bulmuþ gibidir. Bu ortamý gördükçe ütopylarýmýn, hayellerimin bir gün gerçekleþeceðine inancýmý da pekiþtiririm. Bin yýl, iki bin yýl, hatta bir kaç bin yýl öncesinden bugünlere, kadim Antakya kenti canlanýr gözlerimde. Her santimetrekaresi tarihin derinliklerinden izler taþýyan bu güzel þehir, nice nice uygarlýklara beþiklik ve sayýsýz düþüncelere analýk etmiþtir. 1996 yýlýnda 90'lý yaþlarýnda olan babam ve annemi getirmiþtim bu topraklara. Onlarýn dillerinden þu cümle hiç eksik olmamýþtý. “Burada herkes birbirine; günaydýn diyor, merhaba diyor, selamlaþýyor.” Bu durum çok hoþlarýna gitmiþti. Selamlaþmanýn, merhabanýn ne kadar önemli olduðunu, yeni yeni farkediyorum. Yabancýlaþmanýn toplumun içine sinsice yerleþtiði, insanýn sadece çýkarlarý varsa, selamlaþtýðý bir dünyanýn var olduðunu görüyor ve þaþýrýyorum. Bu konuda ne kadar cimrileþmiþ insanlar. Ayný asansörde bile, býrakýn selamý sabahý birbirlerinden göz ucuyla bile selamlaþmadýðý bir zavallý dünyanýn nereye taþýndýðý ise meçhûl. Bütün bunlar olurken, benim rýza þehrim'den aylardýr hiçde iyi haberler duyulmuyor. Gün boyu televizyonlarda, internetlerde, gazetelerde; Antakya, Ýskenderun velhasýl Hatay ve ilçeleri eksik olmuyor. Binlerce yýldýr, nice sýkýntýlarý ve iþgalleri görmüþ, savaþlar, yýkýmlar, depremler, seller yaþamýþ; Hatay topraklarýndan canlý canlý top görüntüleri, havan mermileri, ejderha tipli silah taþýyan kamyonlarla imaj veriyor dünya âleme. Sanki birilerinin gözü dedi Hatay'a. Hiç de beklenmeyen ve tahmin dahi edilmeyen bir olaylar yaþanýr oldu. Bu topraklara sevdalý her insanýn da yüreði burkuldu bu olup bitenlere. Unutulmamamasý hatýrlanmasý gereken bir kaç bilgiyi paylaþmak en iyisi bugünlerde. Kemal Sülker, Hatay doðumludur. Anýlarýnda Hatay'ýn baðýmsýzlýk mücadelesini de anlatýr. Öðrenci iken, 1937 yýlýnda çýkardýklarý ortak broþürlerde, o günlerde olup bitenleri halka nasýl izah ettiklerini yazar ve þöyle bitirir yazýsýný: “ Anlamýþtýk ki; ne kadar yoksun, ne kadar güçsüz, ne kadar yardýma gereksinmemiz olursa olsun, güçlüler karþýsýnda boyun bükmek “geçici” olamaz. Anlamýþtýk ki; “dost” elini uzatacak bir yabancýya bel bükerek el uzatýrsak, alacaðýmýz “yardým”ýn karþýlýðý kiþisizliktir.”
Cahit Tanyol'un 1984 yýlýnda Yazko yayýnlarý'ndan çýkan Ortak Kitap'daki bir makalesinin, “Baðýmsýzlýk ve Toprak” bölümünün bir kýsmýný burada paylaþmadan geçemeyeceðim:
“...bir Hataylý dostum kuþkulu bir dille þunlarý anlattý: “... Yahudiler Amik Ovasýný satýn almak ve Yahudi Devletini orada kurmak için giriþimde bulundular. Amik Ovasýnda geniþ topraklarý olan ve bugünkü Dýþiþleri Bakaný Vahit Halefoðlu'nun kayýnpederi Suphi Bereket buna karþý çýkmýþ ve Yahudilere toprak satmayý önlemiþtir. Sonradan onlar Filistin'de Araplardan toprak satýn alarak orada Yahudi Devleti kurmuþlardýr.”
Bulunduðu konum ve önem nedeniyle tarih boyunca bir þekilde hep dikkatleri üzerine çeken bu kadim kenti Antakya; ulusal ve evrensel kültüre her dönemde katký vermiþtir. Bu kentte yaþayan sanatçýlar yazarlar ve þairler Hatay sýnýrlarýný aþan çaba ve gayretleriyle bütün olumsuzluklara raðmen yýlmadan ille de sanat düþüncesinden taviz vermeden ilerlemektedirler. Bunlar ülkenin her yerinde bulunan duyarlý sanatçýlar, ve kiþiler tarafýndan takip edilmekte ve gýpta edilmektedir.
Kemal Düz



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Canik Derebeyleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren
Genç Bir Yazar ile Söyleþi: Murat Kömür
Bir Dönem Soðukoluk ve Hatay
Koranavirüsle Nasýl Mücadele Ettik
Bir Paçavra Hastalýðý: Koronavirüs
Krishnamurti ile Kendini Tanýma Sanatý
Trene Özlem: Ýskenderun'dan"dan Adana'ya" Yolculuk
Payas'ta Tarih Tarihte Payas
Divan Edebiyatýnýn En Güzel Þairi
Sinemanýn En Figüraný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak [Eleþtiri]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.