..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilim þaþkýnlýkla baþlar. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




13 Aralýk 2002
Siyasi Yazý Yazmak  
Özcan Nevres
Seçimin üzerinden yaklaþýk bir buçuk ay geçti. Dünyanýn hiçbir ülkesinde yaþanmamýþ ve yaþama olasýlýðý olmayan bir oluþumun içindeyiz. Ülkemizin görünürde bir baþbakaný var.


:BABD:
Siyasi Yazý Yazmak
Oysa seçilmemiþ, yasaklý olmasý nedeniyle seçime bile girememiþ olan Recep Tayyip Erdoðan, durmak, dinlenmek bilmeyen bir tempo içinde ülkeden ülkeye uçup duruyor. Kimsenin kendisine sen kimsin? Hükümet içerisinde ne görevin var diye sormuyor. Muhalefetin ise sanki üzerine ölü topraðý serilmiþ, ne adý var, ne saný ve ne de cismi.
Cumhur Baþkanýmýzý uðurlamak üzere eþi ile birlikte hava alanýna giden Meclis Baþkanýnýn eþinin türbaný konusunda CHP den týsss yok. Oysa bu konuda en sert tepkinin CHP den gelmesi beklenirdi. Uðurlama günü Cumhurbaþkanýmýzýn dudaðýndaki acý gülümsemeyi hoþ görü olarak algýlayan Meclis Baþkanýna CHP den hiçbir tepki gelmedi. Neyse ki, sayýn Cumhurbaþkanýmýz dönüþünde bu provokasyona, o kibar üslubuyla gereken dersi verdi.
CHP lider Deniz Baykal’ýn beklentisinin ne olduðunu, neyi amaçladýðýný anlamak olasý deðil. Ýleride kendisine Cumhurbaþkanlýðýný altýn bir tepsi içinde sunulacaðýný mý umuyor? Bu konuda kendisine iki kelimelik yanýt, bence yeterli olur. Havaný alýrsýn. Deniz Baykal yýllardan beri bakanlýk, baþbakan yardýmcýlýðý yapmýþ bir politikacý. Bu nedenle AKP lideri Recep Tayyip Erdoðan’ýn gaflarýna en sert tepkinin Baykal’dan gelmesi beklenirdi.
Yeni Orman Bakaný bozuk orman alanlarýnýn orman alaný olmaktan çýkarýlacaðýný söyledi. Ah sayýn bakan ah, biz bu plaðý çok dinledik. Nice orman aflarýný, nice bozuk olmayan orman alanlarýnýn rantiyecilerin hatýrýna orman alaný olmaktan çýkarýldýðýný gördük. Her seferinde bozuk orman alanlarýnýn üzerinde yükselen beton yýðýnlarý gördük. O alanlarda orman yenilemek çok zor mu oluyor? Hele Ýstanbul gibi mega bir kentte, biraz daha saðlýklý soluk almak için orman gereksinimini göz ardý edebilir miyiz? Hal böyleyken bozuk orman alaný dediðiniz alanlarý neden gözden çýkarmak istiyorsunuz?
Yýl 1955. Yaz sýcaðýnýn bunalttýðý bir gün. Hükümet destekli, Kýbrýs bizimdir. Ya taksim ya ölüm mitingine binlerce insan Bornova’daki geniþ alana devlet tarafýndan taþýnýyoruz. O koca alaný gür seslerimizle inletiyoruz. Kýbrýs bizimdir. Ya taksimmmmm ya ölüüüüüüm. O kadar içtenlikle haykýrmýþýz ki yalnýzca benim deðil tüm arkadaþlarýmýzýn sesleri kýsýldý. Günlerce konuþma güçlüðü çektik. 1963 yýlýnda gazetelerde yer alan resimleri gördüðümüzde içimiz paralandý. Banyo küvetinde bir anne ve iki çocuðu cansýz yatýyor. Uçaklar bombardýmana baþladýðýnda deniz gücümüz de Akdeniz’e açýlýyor. Radyolarda Hasan Mutlucan’ýn davudi sesiyle söylediði kahramanlýk türküleri gönüllerde umut oluyor. Tüm insanlarýmýz radyolarýnýn baþýnda zafer haberleri, Kýbrýs Türk’ünün kurtuluþunun müjdesini bekliyor. Acý bir haberle sarsýlýyoruz. Amerika “benim verdiðim silahlarla Kýbrýs’a çýkamazsýnýz” diyor. Uçaklarýmýz bombardýmana son verirken, gemilerimiz geri dönüyor. En az Kýbrýs Türkleri kadar Anadolu Türklerinin de içleri yanýyor. Ýsmet Paþanýn “bu dünya yýkýlýr, yerine yeni bir dünya kurulur” sözleri umut oluyor. Yýllar sürüyor Kýbrýs Türkünün ölüm kalým savaþý.
Yýl 1974. Ýstanbul’dan Çanakkale yolu üzerinden Ýzmir’e gidiyordum. Trakya asker kaynýyor. Tüm koruganlar temizlenmiþ askerlerimize yeni mekan olmuþ. Cemseler, cipler asker ve cephane taþýyor. Çanakkale’den hareket eden askeri konvoylar Edremit’e kadar uzuyor. Edremit’te mola verip akþam yemeðimi yedikten sonra tekrar yola çýktým. Gecenin karanlýðýnda maskelenmiþ farlarýyla konvoy Çanakkale’ye doðru dönüþ yapýyor. Belli ki Gazi Osman Paþanýn taktiði uygulanýyor. Yunan’a kurulan bir tuzak.
Gece geç vakit Muðla’ya ulaþtým. Televizyonda kahramanlýk türküleri. Cem Karaca’nýn Namus Belasý adlý þarkýsý sýk sýk yineleniyor. Ýçimde bir his, Kýbrýslý soydaþlarýmýzýn kurtuluþu çok yakýn diyor. Saat 04.30 da spiker yayýnýmýz burada sona ermiþtir dediðinde yýkýlýþýmý anlatamam. Yattýðým daha ne olmuþtu ki, marþ sesleriyle uyandým. Radyoyu açtým. Kahraman askerlerimizin yeþil adaya çýkmaya baþladýklarýný anlatan spikeri avuçlarýmý patlatýrcasýna alkýþladým.
Aradan yirmi altý yýl geçtikten sonra onca kan akýtarak ele geçirdiðimiz topraklar, AB ye giriþ uðruna pazarlýk konusu. Bir Kýbrýs gazisinin arkadaþlarýnýn mezarý baþýnda anlattýklarý ve döktüðü gözyaþlarý geliyor usuma, kahroluyorum. Yunanlý dostlarýmýz, hadi artýk verin þu Kýbrýs’ý. Bak biz sizin için ne kadar uðraþ veriyoruz. Uðraþýmýz sonucu belki AB ye alýnýrsýnýz diyorlar.
Ey.... Yunanlý... Þunu iyi bil. Bana göre AB den önce ulusal onurum önemli. Geleceðimiz için Akdeniz’in mavi sularýnýn ortasýnda yüzer bir gemi gibi olan Kýbrýs ne zaman Yunanlý olmuþtur? Bir de yüzünüz kýzarmadan Türkiye’den göç edenler geri dönsün diyorsunuz. O ada yüzlerce yýl Türk insanýnýn vataný olmuþtur. Ta ki Ýngiliz oyununa gelene kadar. Ýyi ki o adada Rauf Denktaþ gibi büyük bir Türk var. Bakmayýn paranýzla satýn aldýðýnýz vatansýzlarýn söylemlerine. Yanlýþ bir adým atmayýn sakýn. Vatansever Kýbrýslýlarýn öyle bir direnciyle karþýlaþýrsýnýz ki, yeþil ada kýzýl bir adaya dönüþür. Anavatan Türkiye’nin vatansever gençleri Kýbrýs Türklerini hiçbir zaman yalnýz býrakmayacaktýr. Alýn AB nizi kafanýza çalýn. Bize onurlu yaþamak yeter.
                                   Özcan Nevres




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ciddiyetsizlik
Ülkemden Manzaralar
Solda Arayýþlar
Erken Seçime Adým Adým
Çaðý Yakaladýk
Kaçýnýlmaz Sona Doðru

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akvaryum Balýkçýlýðý
Temel Gıda Süt
Yeni Yýla Gün Sayarken
Dünya Dönüyor
Daldan Dala
Nasýl Adam Olacaðýz
Gündemdekiler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.