..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Vildan Sevil




28 Þubat 2013
12 Eylül"de de Çok Güldük Netekim!  
Yalçýnkaya ve Ana’sý, acýlý bir dönemin bir grup gençliðinin yaþamýndan ve iç dünyasýndan, birinci aðýzdan, gerçekçi, sevimli, hüzünlü bir kesit sunuyor bize.

Vildan Sevil


Yalçýnkaya, 12 Eylül öncesi, lise çaðlarýnda bir genç. Doðudan Ýzmir’e göç edip yerleþen bir ailenin çocuðu olarak mahallenin gençleriyle birlikte devrimci savaþým içinde yer almýþ. Kitabýndaki öyküler, anýlardan yola çýkarak o günleri dile getiriyor. Birinci aðýzdan, tarihe gerçekçi bir not düþüyor yazar.


:ABBD:
Geçtiðimiz aylarda, Necmettin Yalçýnkaya’nýn Ozan Yayýncýlýk’tan “12 Eylül’de de Çok Güldük Netekim!” adlý kýsa aný-öykülerini içeren kitabý yayýnlandý.

Necmettin Yalçýnkaya, 12 Eylül vahþeti nedeniyle, yurtdýþýnda yaþamak zorunda olan bir politik göçmen. Daha önce çeþitli internet sitelerinde yayýnlanan öykülerini kitap haline getirerek, yayýnladý.

Yalçýnkaya, 12 Eylül öncesi, lise çaðlarýnda bir genç. Doðudan Ýzmir’e göç edip yerleþen bir ailenin çocuðu olarak mahallenin gençleriyle birlikte devrimci savaþým içinde yer almýþ. Kitabýndaki öyküler, anýlardan yola çýkarak o günleri dile getiriyor. Birinci aðýzdan, tarihe gerçekçi bir not düþüyor yazar.

Anýlarýndan yola çýkarak yazdýðý kýsa öykülerini, rahat, içten, yalýn, mizahi bir dille yazmýþ. Bu öyküler aracýlýðýyla, “Ana” tiplemesi ekseninde, 1975-1980 arasýnda, devrimci kanatta yer alan gençliðin bir bölümünü anlatýyor. Gençlikteki saf, naif, ateþli, coþkulu inancý, sosyalizmi öðrenme çabalarýný, yapýlan hatalarý, yanlýþlarý, doðrularý abartýsýz. nesnel bir gözle aktarýyor.

Ana, Nasrettin Hoca’nýn torunu sanki. Gençlerin hatalarýna, halkýn anlayamadýðý yaklaþým ve davranýþlarýna Hocavari þakalarla, kimi zaman öfkeyle ama sevecenlikle yönelttiði eleþtirileri gülerek okuyoruz. Gençler mi?... Ah, gençlik iþte ne olacak… Elbette gülüp geçiyorlar, bildiklerini okuyorlar.

Aile içi iliþkilerde, büyük kente göçle gelmiþ, bir ucu Anadolu’ya uzanan, o yýllardaki sosyolojik yapýyý da gözlüyoruz bu öykülerde.

Ana, aile birliðinin temeli, direði pekçok Anadolu kadýný gibi. Göçle gelip kentlerde üretime katýlýnca mayasýndaki özgüveni daha da yükselirdi o zamanlar kadýnlarýn. Örtünüp saklanýp, eve týkýlýp çocuk doðurmaya açýkça zorlanmazlardý þimdiki gibi. Ýþ bulabilen çalýþýrdý. Bu da kadýnlarýn toplumsal eþitsizlikleri algýlamasýnda kolaylýk saðlardý. Zeki bir kadýn ana. Kent yaþamý, onun cahilliðini, yaþamýn deneyimleriyle aþmasýna, kendine özgü bir bilgeliðe dönüþtürebilmesine neden olmuþ. Korkusuz, inatçý ama Anadolu köylüsünün bencilliði ve kurnazlýðýný da yitirmemiþ. Tehlike karþýsýnda, koruma ve tehlikeyi savuþturmada kullandýðý silahlar bencillik ve kurnazlýk. Ana; canlý, düþündüren, sahiplenen, koruyan, kollayan, sevecen, gülümseten ve güldüren bir tip bu öykülerde.

Yalçýnkaya ve Ana’sý, acýlý bir dönemin bir grup gençliðinin yaþamýndan ve iç dünyasýndan, birinci aðýzdan, gerçekçi, sevimli, hüzünlü bir kesit sunuyor bize. Özellikle dönemin acýsýný yaþamamýþ ama öðrenmek isteyen okurlara ve o dönemle özellikle baðý kopartýlmýþ sonraki kuþaklara bu dönemi, gülümseterek bazen de kahkaha attýrarak aktaran bir kitap “12 Eylül’de de Çok Güldük Netekim!” Okuyunca seveceðinizi umuyorum.

28.02.2013
Vildan Sevil



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru
Elsa"nýn Gözleri, Yeni Bir Çeviriyle Þiir Dünyamýzda = Hulki Can Duru: Fransýzca Aslýndan Elsa"nýn Gözleri
Tartaros Paradigmasý>> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru
Maðaranýn Kamburu Kitaplýðýma Geldi... Hoþgeldi, Safalar Getirdi...
Bilgisayarýma Altý Tane Yeni E - Kitap Geldi... Hoþgeldi, Safalar Getirdi
Saatlerin Gördüðü Rüyalar... E - Kitap>>hulki Can Duru - 15 Öykü
Kuþku Bilinci ve Özgür Eleþtiri : E - Kitap /// Hulki Can Duru

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Referandum Gününden Hoþ Sedalar
30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn)
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…
N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!..
Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü
Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!..
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma
Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup
Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?..
Savcý Mehmet Kiraz, Þafak, Bahtiyar, Elif… ve Dün, Bugün, Yarýn…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.