..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Söyleþi > Ömer Faruk Hüsmüllü




26 Mart 2013
Sokrat Ýle Meraklý Eþek Arýsý - 5  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Sokrat: Hintli bir yaþlý ustanýn her þeyden þikayet eden bir çýraðý varmýþ. Onun bu davranýþlarý ustayý býktýrmýþ. Bir gün çýraðýna bir avuç tuz verip bunu bir bardak suya atýp içmesini söylemiþ. Çýrak denileni yapmýþ ve içer içmez de tükürmeye baþlamýþ. Usta: “Tadý nasýl?” diye sorunca öfkeyle “Acý!” diye cevap vermiþ. Bunun üzerine usta her þeyden mutsuz olan çýraðýnýn elinden tutup onu bir gölün kenarýna götürmüþ. Bu kez de bir avuç tuzu göle atýp, gölden su içmesini söylemiþ. Çýrak bir bardak suyu bir dikiþte içip, aðzýnýn kenarlarýndan akan suyu koluyla silerken usta, ayný soruyu sormuþ: “Tadý nasýl?”, “Ferahlatýcý” diye cevap vermiþ genç çýrak. Yaþlý usta tekrar sormuþ: “Tuzun tadýný aldýn mý?” “Hayýr” diye cevaplamýþ çýraðý.


:ADAD:





Meraklý Eþek Arýsý: Sokrat, beni o kandýrdýðýn saf, aptal, bilgisiz Atinalýlar gibi görmekten vazgeç! “Demek ki sende de vicdan varmýþ.” Gibi cümlelerinle beni yola getiremezsin.

Sokrat: Gene zehrini akýtmaya baþladýn Meraklý Eþek Arýsý. O nedenle kendi kendime diyorum ki: “Býrak zehrini akýtsýn, aksi halde çok tehlikeli bir varlýk haline gelecektir.” Ancak bu gibi durumlarda kullanýlmak üzere çok etkili bir panzehre sahip olduðumu da bilmelisin. Sonra, þurasýný da öncelikle düzelteyim ki, Atinalýlar öyle senin zannettiðin gibi saf, aptal ve bilgisiz deðillerdi. Bu insanlarýn düþünce ve bilim tarihinde oldukça saygýn bir yerleri vardýr. Onlarýn ortaya attýklarý sorularýn binlerce yýl tartýþýlýyor olmasý söylediklerimin kanýtýdýr. Hele onlarý kandýrdýðým iddiana hiç katýlamam… Ben insanlara akýllarýný doðru kullanmayý öðretmeye çalýþtým. Sorgulayan bir kafaya sahip olmalarýný istedim. Aklýný doðru kullanan, sorgulayan bir insaný ise deðil ben, hiç kimse kandýramaz.

Meraklý Eþek Arýsý: Bende olmayan özellikleri bana yüklemeye çalýþýrsan daha þiddetli saldýrýlara da hazýr olmalýsýn.

Sokrat: Uyuyanlarý uyandýrmak istedim. Uyanmasý için her insana bir þans verilir. Birden fazla þans verilenler kesin aptaldýr. Öyleleri ile de ben zaten ilgilenmem. Bir komþum vardý, geçimsiz mi geçimsiz. Adam etrafýyla hýrlaþmayý o kadar çok seviyordu ki, sýrf kendisine rakip olmasýn diye bahçesini bekleyecek bir köpek almaktan bile kaçýnýyordu. Umarým senin de böyle bir beðenilmeyen tarafýn yoktur!

Meraklý Eþek Arýsý: Benzetmeni beðenmedim. Buna raðmen seninle bir tartýþmaya girmeyeceðim. Ancak þu soruyu da sormadan edemeyeceðim: Baþkalarýna doðru yolu göstermeye çalýþanlara, doðru yolu gösterecek yok mu? Tecrübelerime dayanarak bir þeyler söylemeye çalýþýyorum. Mesela hapishanede saf insanlarý kandýran uyanýklara çok rastladým. Ýyi, kötü her türlü iþlerini bunlara yaptýrtýyorlardý. Yemek, çay, yatak düzeltme hatta birini þiþleme…

Sokrat: Ufkunun geniþlemesini istiyorsan, aþaðýdan daða bakma; daðdan aþaðýya bak.

Meraklý Eþek Arýsý: Þimdi bu söz de ne demek?

Sokrat: Boþ ver!Öylesine söyledim iþte.

Meraklý Eþek Arýsý: Bilgelere “kaçýk” diyenler galiba haklýlar. Baksana olur olmaz bir yerde aklýna bir þeyler geliveriyor…

Sokrat: O sözü unut! Ve þu soruma cevap ver: Sen hapse de mi düþtün?

Meraklý Eþek Arýsý: Evet, askerden geldikten bir ay sonra asýlsýz bir dedikodu yüzünden… Oradaki hayatý anlatmaya kalksam saatler alýr. Ne ararsan var! Hýrsýzý, huysuzu, katili, sapýðý… Bu insanlarla küçücük bir koðuþu tam altý ay paylaþtým. Orada kazanýmlarým da oldu, ama gene de bir kez daha hapse girmek asla istemem.

Sokrat: Ne suç iþledin?

Meraklý Eþek Arýsý: Birini býçakladým.Halbuki suçsuzmuþ. Benim aleyhimde kötü þeyler söylediði dedikodusunu duyunca çok sinirlendim, doðru mu deðil mi araþtýrmadan gidip onu býçakla 3-4 yerinden yaraladým.

Sokrat: Bu dedikoduyu duyduðunda benim “üç filtre sistemi” yöntemimi uygulasaydýn hayatýnýn bir bölümünü hapiste geçirmek zorunda kalmazdýn.

Meraklý Eþek Arýsý: Nasýl bir yöntemmiþ bu bahsettiðin?

Sokrat: Sana dedikoduyu ulaþtýracak olan kiþiye daha o anlatmaya baþlamadan önce üç tane soru soracaktýn: 1- Bana birazdan söyleyeceðin þeyin doðru olduðundan yüzde yüz emin misin? (Gerçeklik filtresi.) 2- Bana söyleyeceðin þey iyi bir þey mi? (Ýyilik filtresi.) 3-Söyleyeceðin þey benim iþime yarar mý? (Yararlýlýk filtresi)

Meraklý Eþek Arýsý: Diyelim ki bu sorularý sordum. Sonra?

Sokrat: Eðer o kiþi bu sorularýn üçüne de “hayýr” cevabýný verdiyse ona diyeceksin ki “Eðer söyleyeceðin þey doðru deðilse, iyi deðilse, iþe yarar ve faydalý deðilse, bana neden söyleyesin ki?” Zaten bunu dedikten sonra da o kiþi, duyduðunu söylemekten vaz geçip oradan ayrýlacaktýr.

Meraklý Eþek Arýsý: Üç filtre sistemini tuttum. Bundan sonra benzeri bir durumla karþýlaþýrsam uygulayacaðým.

Sokrat: Mutlaka uygula. Ýþine yarayacaðýndan eminim.

Meraklý Eþek Arýsý: Bir tartýþma programýnda duymuþtum: Felsefenin ele aldýðý önemli konulardan biri de varlýk problemiymiþ. Varlýk nedir Sokrat?

Sokrat: Sorunun cevabýný ben deðil de sen versen!

Meraklý Eþek Arýsý: Cevabý bilsem neden sorayým?

Sokrat: Biliyorsun, biliyorsun… Bana þunu söyle: Sen bir varlýk mýsýn?

Meraklý Eþek Arýsý: Evet, ben bir varlýðým.

Sokrat: Neden sen bir varlýksýn?

Meraklý Eþek Arýsý: Çünkü varým ve var olduðumu da biliyorum.

Sokrat: Söylediklerinden bir çýkarým yaparak, varlýðý tanýmlayabilirsin.

Meraklý Eþek Arýsý: Varlýk, var olan þeydir, desem doðru bir taným yapmýþ olur muyum?

Sokrat: Evet, doðru bir taným yaptýn.

Meraklý Eþek Arýsý: Var olan bu þeyler yani varlýklar yok olduklarýnda ne olacak? Yani var olan her þey belli bir zaman süreci içinde yok olunca, varlýktan söz edemeyecek miyiz?

Sokrat: Varlýkyani var olan hiçbir þey yok olmaz. Sadece þekil deðiþtirir.

Meraklý Eþek Arýsý: Aksini sana kanýtlayacaðým: Bak, þu elimdeki kâðýdý yakýyorum. Alev ve duman çýkararak küle dönüþüyor. Külü de rüzgâr alýp götürüyor. Ýþte, yok oldu…

Sokrat: Hayýr, yok olmadýðýný sen kendi aðzýnla söylüyorsun. Diyorsun ki alev ve duman çýkararak küle dönüþtü. Yani þekil deðiþtirdi. Önceden de vardý, þimdi de var.

Meraklý Eþek Arýsý: Peki, bu þekil deðiþtiren varlýk tekrar eski haline döner mi? Yani bu duman, alev ve kül tekrar az önceki kâðýt olur mu?

Sokrat: Hayýr olmaz. Çünkü deðiþme ileriye ve yeniye doðrudur. Geriye doðru deðiþme geçekleþmez. Kâðýt alev, duman ve kül oldu; alev, kül ve duman da daha sonra bir baþka þeye dönüþecektir.

Meraklý Eþek Arýsý: Var olan her þey deðiþir mi?

Sokrat: Evet var olan her þey deðiþir. Deðiþmeyen hiçbir þey yoktur. Öyle ki evrende bir saniye içerisinde bile sayýsýz deðiþme meydana gelir.

Meraklý Eþek Arýsý: Ben bir varlýk olduðuma göre, öyleyse deðiþmem de kaçýnýlmaz. Deðiþtiðimi fark etmiyorum ama…

Sokrat: Evet, sen de deðiþiyorsun. Mesela, þimdiki sen ile biraz önceki sen ayný deðil.

Meraklý Eþek Arýsý: Bana bu açýklaman saçma geliyor. Çünkü az önceki ben de þimdiki ben de ayný þey. Deðiþen ne? Doðrusu kafam iyice karýþtý.

Sokrat: Kafaný karýþtýrmadan, ayný konuda biraz deðiþik bir açýdan düþünmeye çalýþalým: Sen var olduðun için mutlu musun?

Meraklý Eþek Arýsý: Olmam mý gerekiyor? Var olduðum için neden mutlu olacakmýþým? Beni mutlu edebilecek baþka o kadar çok þey var ki…

Sokrat: Þayet var olduðunun tam anlamýyla bilincine varýrsan bundan hiçbir þeyden duyamayacaðýn bir mutluluk tadabilirsin. Bir düþünsene, bu devasa evrende var olan varlýk’ýn bir parçasýsýn.

Meraklý Eþek Arýsý: Sadece var olan ben deðilim ki! Sonsuz sayýda var olan þey söz konusu. Hepsi de bundan mutluluk mu duyacak?

Sokrat: Evet, bu var olanlardan bilinç sahibi olanlar mutluluðu tadacak. Var olan her þeye hayranlýkla bak! Ne görüyorsun, ne hissediyorsun?

Meraklý Eþek Arýsý: Saçmalýk… Çünkü hiçbirþey hissetmiyorum. Üstelik hayran da olamam. Neden olayým ki?

Sokrat: Çünkü evrende var olan her þey ayný zamanda bir mucize… Ýnsanlara bu güne kadar kim bilir ne kadar çok mucize anlatýlmýþtýr. Oysa bu anlatýlanlarýn hiç biri bir masal olmaktan öteye gidemez. Gerçek mucize her yerde, yaný baþýmýzda, gözlerimizin önünde… Ben, evrende var olan her þeyden baþka mucize kabul etmiyorum.

Meraklý Eþek Arýsý: Gene lafý döndürüp dolaþtýrýp kendime getireceðim: Ben de mi bir mucizeyim?

Sokrat: Evet, sen de gerçek bir mucizesin. O nedenle evrende var olan her þeye önce hayretle sonra da hayranlýkla bakýyorum ve saygý duyuyorum.

Meraklý Eþek Arýsý: Sýkýldým, dersem kýzar mýsýn?

Sokrat: Neden kýzayým? Senin hoþuna gidecek bir kýssadan hisse anlatýp sýkýntýný hafifletmek istiyorum.

Meraklý Eþek Arýsý: Dinliyorum.

Sokrat: Hintli bir yaþlý ustanýn her þeyden þikayet eden bir çýraðý varmýþ. Onun bu davranýþlarý ustayý býktýrmýþ. Bir gün çýraðýna bir avuç tuz verip bunu bir bardak suya atýp içmesini söylemiþ. Çýrak denileni yapmýþ ve içer içmez de tükürmeye baþlamýþ. Usta: “Tadý nasýl?” diye sorunca öfkeyle “Acý!” diye cevap vermiþ. Bunun üzerine usta her þeyden mutsuz olan çýraðýnýn elinden tutup onu bir gölün kenarýna götürmüþ. Bu kez de bir avuç tuzu göle atýp, gölden su içmesini söylemiþ. Çýrak bir bardak suyu bir dikiþte içip, aðzýnýn kenarlarýndan akan suyu koluyla silerken usta, ayný soruyu sormuþ: “Tadý nasýl?”, “Ferahlatýcý” diye cevap vermiþ genç çýrak. Yaþlý usta tekrar sormuþ: “Tuzun tadýný aldýn mý?” “Hayýr” diye cevaplamýþ çýraðý.

Meraklý Eþek Arýsý: Bu kýssadan hissenin sonunu merak etmeye baþladým.

Sokrat: Sabýrlý olursan anlatacaðým. Zaten sonuna geldik.

Meraklý Eþek Arýsý: Tamam, sustum.

Sokrat: Bunun üzerine yaþlý adam, suyun yanýna diz çökmüþ olan çýraðýnýn yanýna oturmuþ ve þöyle demiþ: “Yaþamdaki ýstýraplar tuz gibidir, ne azdýr, ne de çok. Istýrabýn miktarý hep aynýdýr. Ancak bu ýstýrabýn acýlýðý, neyin içine konulduðuna baðlýdýr. Istýrabýn olduðunda yapman gereken tek þey ýstýrap veren þeyle ilgili hislerini geniþletmektir. Onun için sen de artýk bardak olmayý býrak, göl olmaya çalýþ.”

Meraklý Eþek Arýsý: Sonra?

Sokrat: Ustanýn söylediðini hayattaki birçok olaya uygulayýp göl olmaya çalýþmalýyýz. Þimdi sana bir sorum var: Meraklý Eþek Arýsý, bardak mý yoksa göl mü olacaksýn?

Meraklý Eþek Arýsý: Daha bardak olmayý bile becerememiþken, göl nasýl olabilirim? Sohbeti burada bitirelim.

Sokrat: Tamam. Hoþça kal.

● ● ●



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn söyleþi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sokrat Ýle Meraklý Eþek Arýsý - 2
Sokrat Ýle Meraklý Eþek Arýsý - 6
Sokrat Ýle Meraklý Eþek Arýsý - 4
Sokrat Ýle Meraklý Eþek Arýsý - 1
Sokrat Ýle Meraklý Eþek Arýsý - 8
Ben Senim;sen de Ben!
Sokrat Ýle Meraklý Eþek Arýsý - 3
Sokrat Ýle Meraklý Eþek Arýsý - 13
Sokrat ile Meraklý Eþek Arýsý - 14
Sokrat Ýle Meraklý Eþek Arýsý - 9

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Meczup Yakarýþý
Bu Dünyaya Veysel Olarak Geldi Âþýk Veysel Olarak da Gitti
Sevgili Ölüm Dost Muyuz?
Nasreddin Hoca Fýkralarýna Güler Misiniz?
Daire Ýçinde Bir Nokta Mýsýnýz,yoksa Sadece Bir Nokta Mýsýnýz?
Gidenlerden Son Kareler
Gülerken Göbek Çatlatan Çok Komik Temel Fýkralarý
Aþk Üzerine Kýkýr Kýkýr Fýkralar
Varoluþ ve Ölüm
Yüreðin Ýlâcý: Sevgi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.