..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Emine Piþiren




31 Mart 2013
Ben Þimdiden 2023 Yýlýnýn Hayalini Kuruyorum  
Emine Piþiren
Ýçimden haykýrmak geliyor: “Yuh, yani bir Fransýz gibi de mi olamayacaðýz!” diye…


:AJDC:

“Ulusal egemenlik öyle bir iþtir ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, yok olur. Uluslarýn tutsaklýðý üzerine kurulmuþ kurumlar her yanda yýkýlmak zorundadýrlar.” Mustafa Kemal Atatürk

2023 senesini güzel hayal etmek istiyorum...
Tüm yaþanmýþlarýn unutulmasýný, -yanmýþ topraðýn yeniden kendini bulmasý- gibi, -nadastan sonrasý verimine hazýr bir tarla - gibi düþlüyorum yurdumu...
Þurasý bir gerçektir ki, 1923 senesi ve sonrasýnda da yurdumuzu iþgal etmiþ Haçlýlarýn, -kana susamýþ iþtahlarýný- bastýrmak imkânsýzdýr. Tarihin her sayfasýnda benzer kareleri görmekteyiz. Mustafa Kemal Atatürk, halký ile direnip, savaþmýþ; can ve mal kaybý yaþamýþ ülkemin yangýnlarýný söndürmüþ, küllerinden yeniden bir Türk Ulusunu Diriltmiþtir. Ayrýca BÝR TÜRK’ÜN uluslar arasý, dik, onurlu duruþunu da kazandýrmýþ olup, Türk Kimliðini kazandýrmýþtýr. O yüce kiþiliðin iç, dýþ siyasetini 1923 sonrasýnda da tüm dünya ülkeleri hayranlýkla izlemiþ örnek almýþlardýr.
Cumhuriyetimizi kabul eden ilk ülke Fransa olmuþtur. Ben bundan yola çýkarak anýmsadýðým üç tarihi kiþiliðin ülkem ve Türk Halký hakkýndaki söylemlerini bir kez daha anýmsatmakta yarar görmekteyim.

Bu isimler; Fransa Ýmparatoru Napoleon Bonoparte, Pierre Loti ve Alphonse de Lamartine’dir.

Napoleon'un, "Türkler öldürülebilir ama yenilgiye uðratýlamazlar." sözleri hayalimi daha çok beslenmesine neden oluyor. Ve bu sözlerin izleðinde yine Çanakkale’ye koþuyor yüreðim.

1833 yýllarýnda yurdumuzu ziyaret etmiþ, ayný zamanda bir “Türk dostu” olan yazar, Türk tarihi ve Türkiye izlenimlerini Doðuya Seyahat, Doðuya Yeni Seyahat, Türkiye Tarihi ve sekiz ciltlik yazmýþ olduðu “Osmanlý Tarihi” kitaplarýyla tanýdýðýmýz, -Fransýz düþünür, þair ve yazar -Lamartin’in ; “…Türklerin yurdu efendiler, kahramanlar, þehitler diyarýdýr. Böyle bir milletin düþmaný olmak, bence insanlýðýn düþmaný olmaktan farksýzdýr.”

Ünlü yazarýn hakkýmýzda haykýrdýðý bu soylu sözleri; akýlýmý bir sarmaþýk gibi sarýlýp, kuþatýyor; boþalan mutsuzluk bataryamý enerjiyle dolduruyor.
Ülkemizde Cumhuriyet öncesi ve sonrasý gözlem yapma þansý olan Fransýz roman yazarý Pierre Loti, “…Türk soylularýn soylusudur. Yapma olmayan, gösteriþi olmayan bu pek yüksek soyluluk ona doðanýn armaðanýdýr.”
Duygusal, ülkeme hayran Fransýz Þairinin hakkýmýzdaki sözlerini düþünmeden edemiyor insan. Acaba þair yüreði bu düþüncesini hangi ortamda, kimlere içtenlikle söylemiþti?

Ýþte tam burada düþüncelerimi sorular bölüyor:
Mademki Türkler ve Türkiye; emperyalistler tarafýndan –barbar, vahþi ve ilkel- olarak, Ruslar tarafýndan da –hasta adam- sýfatlandýrýlýyor, o halde neden aydýn, hümanist, barýþçýl, dünyaca tanýnmýþ þair ve yazar, biricik kýzýnýn ölümünden sonra -huzur bulmak- için ülkemize geliyor ve Abdülmecid’den ikamet etmek için izin rica edip, ülkemizde Marmara ve Ege Bölgesinde yerleþmek istiyordu?

Ülkemize ilk kez 1876 senesinde gelen Pierre Loti, yurdumuza ve Türk insanýný yakýndan tanýyýnca hayran olan, Türkçe konuþmayý öðrendikten sonra Türkçe-mize hayran kalan, Kurtuluþ Savaþýnda yazýlarýyla hep Türkiye’yi ve Mustafa Kemal’i destekleyen, barýþçý ve insancýl duruþuyla kendisini sevdirmiþ, -kim haklý kim haksýz- bilincinde olan, müthiþ bir gözlem ruhu oldukça kuvvetli bir insandý.
Ýçimden haykýrmak geliyor: “Yuh, yani bir Fransýz gibi de mi olamayacaðýz!” diye…

2023 yýlýnda inanýyorum ki; Cumhuriyetimizin 100. yýlýný onurlu duruþumuzu koruyan NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE sözlerini TÜR HALKI olarak haykýracaðýz ve kutlayacaðýz.
Bu inancýmý yitirdiðim an yaþamadýðým gündür benim...
Hiçbir kötülük, hiç bir acý sonsuz olamaz.
Ne zaman umuduma kurþun sýkmaya çalýþan biriyle bu konularý konuþmaya kalkýþsam yüreðimi sýcacýk kuþatan, hezimete uðramýþ Ýngiliz Sir Juliet Corbert’in, tarihin o kanlý sayfalarýnda altýn harflerle ýþýyan sözlerini anýmsýyorum:

“Çanakkale’de baþarýlý olamadýk? Nasýl baþarýlý olurduk ki? Zaten Türkler yuvasýna girilmiþ aslanlarýn hiddetiyle cüret ve cesaret kahramanlýðý ile savaþýyorlardý. Böyle bir millet görmedim.”

Cesaretimi körükleyen bu sözlerden aldýðým enerjiyle daha çok direnç kazanýyorum. Ýþte bu anlarýmda damarlarýmdaki kanýn akýþý hýzlanýyor, ülkemin erozyona uðramýþ iç, dýþ siyasetiyle, -korku kültürü- virüsüyle aþýlanmýþ bu nedenle uykuya yatmýþ Türk halkýnýn, - uyanacaðýný ve yeniden ayaða kalkacaðýný- umuyorum.
Sol yanýmý acýtan düþüncelerimi de saf dýþý ediyor ve beni yaratan Tanrýma dua ediyorum:

“Tanrým ne olur, 2023 yýlýnda Cumhuriyetimizin 100. yýlýný
kutlayacaðýmýz o günü Türk Halkýna yaþat.” diye

Emine PÝÞÝREN/Edremit
29.03.2013



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dandini Dandini Dastana, Danalar Girmiþ Bostana...
Sükut Ýkrardan Gelirmiþ...
Günah Keçisi Seçmeyelim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.