..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > osman tatlý




3 Mayýs 2013
Türk Sinemasýnda Kürtler  
osman tatlý
“Türk Sinemasýnda Kürtler” ifadesi ne kadar itici ve üzücü bir kullaným deðil mi? Bu ülkenin vatandaþlarýný ötekileþtirmek ve zencileþtirmek Amerika’ya yakýþsa da Türkiye’ye yakýþmayacak bir yaklaþým biçimidir.


:ADDI:
“Türk Sinemasýnda Kürtler” ifadesi ne kadar itici ve üzücü bir kullaným deðil mi? Bu ülkenin vatandaþlarýný ötekileþtirmek ve zencileþtirmek Amerika’ya yakýþsa da Türkiye’ye yakýþmayacak bir yaklaþým biçimidir. Bu tür ifadeleri kullananlar ister farkýnda olsun ister olmasýn toplum arasýnda bir ayrýmcýlýk tohumu atmaktadýrlar. Ayrýca bu durum gösteriyor ki bilinç altýna yerleþtirilen faþist söylemlerin her yerde kendini gösterdiðidir. Milli kültürden evrensel kültüre yol alan sanatta bile faþist tohumlarýn serpiþtirilmesi kadar kötü bir anlayýþ olabilir mi? Toplumun ortak bir ürünü olan ve olmasý gereken sanatta ayrýmcýlýk yapmak bu ülkenin insana ihanettir. Birilerinin varlýðýný kabullenirken, diðerlerine zenci muamelesi yapmak zalimlikten baþka bir þey deðildir.

Türk sinemasý baþlýðý bile, ortak bir ürünün çalýþmasý olan sinemada ikilik yaratýldýðýný göstermektedir. Dolaysýyla bu ikiliði ortadan kaldýrmanýn yolu bu tür söylemlerin kaldýrýlmasýdýr. Ýnsanlarýn arasýnda ayrýmcýlýðýn üzücü boyutlarýný kaldýrmanýn yolu söylemlerin deðiþmesinden geçer. Öyleyse daha genel ve kuþatýcý bir isme gerek vardýr. O da bütün toplumu kuþatacak ve herkesin emeðinin kabul edildiði (birilerin emeðine baþkasýnýn konmadýðý) isimlendirmeler yapýlmalýdýr. Sinema da bu Türkiye Sinemasý olarak adlandýrýlmalýdýr. Böylece sinema belli bir sýnýfýn ve ýrkýn malý olmaktan çýkmýþ olacaktýr. Yýllarca emeði hiçe sayýlan insanlardan bir nebze özür dilenmiþ olacaðý gibi yok sayýlan insanlara itibarý geri verilmiþ sayýlacaktýr.

Bu ülkenin sinemasýnda yýllarca dýþlanma ve deðersizleþme politikasý güdüldü. Bu itibarsýzlaþtýrma ve deðersizleþtirme: Kürtler ve dindar insanlar üzerinden yapýldý. Evet, Türk sinemasý denen anlayýþ ilk günden itibaren kendi içinde Kürtleri ve dindarlarý dýþladý. Sinema sektöründe barýndýrmadý. Barýnmaya çalýþanlar da birçok zorluklarla yüzleþmek zorunda kaldý. Sadece dýþlanma ve küçümse yetmedi. Filmlerinde Kürtleri hep küçümsediler. Alay konusu yaptýlar. Aptal yerine koydular. Eðlence malzemesi yaptýlar. Görgüsüz gösterdiler. Cahil olduklarý acýmasýzca anlattýlar. Öyle ki ülkenin bir parçasý olan doðudan insanlar nefret etmekle kalmadýlar, oluþturulan önyargýlar hala zihinlerde silinmedi. Silinmediðini hala faþist yaklaþýmlarýn devam etmesinden anlýyoruz.

Hala bile haber programlarda doðunun en ücra köþelerine kameralarý çevirip, insanlarýn saf ve doðal hallerini anormal tanýtmaya, dolaylý bir alay konusu yapmaya çalýþýyorlar.

Kürtler kadar bu ülkenin sinemasýnýn acýsýzlýðýndan dindarlar da nasibini aldý. Dindarlar sinema sektöründe barýnmasýna izin verilmedi. Barýnmaya çalýþanlar suçluymuþ gibi kimliklerini gizlemek zorunda kaldýlar. Ýstemedikleri ve sevmedikleri ortamlarda bulunmanýn acýsýný çektiler. Oluþan bu acýmasýz çarkta seslerini duyuramadýlar. Hep ezildiler. Bu muamele reel de iþlerken, filmlerde de Kürtlere yapýlanýn aynýsý yapýldý. Dindar insanlarla alay edildi. Ötekileþtirdiler. Küçümsediler. Ýnsanlarýn dindarlardan uzak tutmak hatta nefret edilen insanlar haline getirdiler. Beyaz Türkler tuttuklarý köþelerde bu ülkenin iki önemli parçasýný hep dýþladýlar. Ötekileþtirdiler. Aslýnda Amerika’nýn siyahlara yaptýðýný, beyaz Türkler, Kürtlere ve dindarlara yaptýlar.

“Türk sinemasý” kullanýmý bir dil alýþkanlýðý deðil, baskýcý, ayrýmcýlýk ve faþist bir söylemin neticesi olduðundan artýk yerini “Türkiye sinemasý” söylemine býrakma zamaný gelmiþtir. Geçmiþin acýlarý bir nebze de olsa hafiflemiþ olur.

Osman Tatlý

www.osmantatli.com.tr

osmantatli@gmail.com

https://twitter.com/otatli63




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýklimler / Film Eleþtirisi
120 / Film Eleþtirisi
Üç Maymun / Film Eleþtirisi
Neþeli Hayat
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle
Doldurmanýn Tadý Adýndan Deðil, Malzemesinden Anlaþýlýr
Türkiye Sinemasý ve Sinemada Algý
Þiddetin Yükselen Yeni Adý: Testere
Suskun Sinema Yazýlarý
Ýliþkilerde Ýklim Yapaylýðý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak
Niþantaþý"nda Kitap Okumak Kedi, Köpeklere Kaldý
Batý Rüzgarý Doðu Rüzgarý
Kitabýn Hayata Yansýmasý ve Yabancýlaþma
Köþe Sultanlarý
Doðu Felsefesi ve Kiþisel Geliþim
Sanal Sohbet
Facebook Dindarlýðý
Dershaneler Ne Ýþ Yapar?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Yazar Kimliði [Deneme]
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir [Deneme]
Aþk Yolculuðu [Deneme]
Yazar Konularý Nereden Alýr [Deneme]
Ýslamda Kadýna Kýrbaç [Deneme]
Aþkýn Kölesi Olmak [Deneme]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.