..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mektubum sanýrým fazla uzun oldu, çünkü daha kýsa yazmak için yeterince vaktim yoktu. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Özlem Salman




6 Mayýs 2013
Pisi Pisine Kaybetmeyi Umarsýzca Geçiþtirme Telaþý  
Fenerbahçe’nin makûz talihiymiþ gibi yaþanan lig maçlarý

Özlem Salman


Yazma yetisi insana verilmiþ en büyük ödülken, diðer taraftan sonsuz bir yalnýzlýðý gerekli kýlýþý çok acýmazsýz geliyor. Akademi’de öðrenciyken bir Hocam þöyle demiþti; “Hayatta bir þeyi istiyorsanýz bir baþkasýndan vazgeçmelisiniz. Hepsi birlikte olmaz”.


:ADFH:
Son zamanlarda özellikle de akþamlarý; “klavye silahþörleri”ne öykünen bir hâl ile yer alýyorum ekran karþýsýnda. Öyle ki; bir kaç saat derken bir bakmýþým gecenin ilerleyen saatlerine dek mavi renkli ekranýn karþýsýna mýhlanmýþým.

Biraz sosyal medyada gezinti biraz arkadaþ sohbeti ile geçmeye yüz tutan zamaný el çabukluðu ile tutup baðlayýveriyorum yapýldýðýnda insaný geliþtirecek bir þeylere. Geçen yýlýn son aylarýndan itibaren ilgimin giderek yoðunlaþtýðý iki konudan biri Sokak Hayvanlarý’nýn içler acýsý durumu ve onlarý yok etmek ilamý haline gelen 5199 sayýlý yasa. Gerek Türkiye, gerekse Kýbrýs’ta üzerinde çalýþýlan Hayvan Refahý Yasasý’nýn eleþtirisi üzerine az da olsa kalem oynatmaya çalýþtým. Kuzey Kýbrýs Meclisi’ne giden yasa sosyal medya destekli eleþtirel bakýþ nedeniyle daha da iyileþtirilerek hayata geçirildi. Bu 2013 yýlýnýn en güzel haberlerinden biriydi.

Kafayý taktýðým bir diðer konu ise makale taramasý. Yani okumak. Bir süredir uzun soluklu okumadan, kitaptan uzak duruþumu nedense anlamlandýramýyorum. Ýlk defa bir kitap dilime pelesenk olmuþ bir laf edasýyla elimde salýnýp duruyor, bitiremiyorum. Ancak ister bilimsel isterse popüler olsun; yeni keþfedilen gezegenlerdeki olasý yaþam izinden tutun da, Hayvan Aktivistleri’nin sýklýkla paylaþtýðý makalelere, sosyoloji araþtýrmalarýna ve roman, kurgu dünya yaratýp sunma becerisi kazanmayý önerenler, hatta Gurme'lerin kaleme aldýðý kýsa yazýlarda dahil olmak üzere çok farklý konuda makale taramasý yapýyorum. Her yeni okuma yeni ve bambaþka dünyalarý, gerçekleri önüme koyuyor, ya da aklýma takýldýðý zamaný unuttuðum, bilinçdýþýna attýðým sorularýn yanýtlarýný bulmamda kolaylýk saðlýyor. Gazetelerin sayýsý az kalmýþ saygýn köþe yazarlarýný takip etmek makale okumasý serüvenimin parçasý olmuþ durumda. Özellikle siyasi içerikli makalelerin açlýktan ölmek üzere olan birinin iþtahýyla yenen bir yemek gibi okunup tüketildiði bu günlerde ben, daha çok hayatý, kendimizi ait hissetmekte zorlandýðýmýz sistemi sorgulayan, kendiyle hesaplaþma pratikleri yapan vs. gibi daha çok soyut olarak deðerlendirilebilecek düþün yazýlarýný okumayý tercih ediyorum. Bunu neden yaptýðým konusunda bir bilgim yok veya bu bilgi de bilinçdýþý olarak üste çýkacaðý zamaný bekliyor, bilmiyorum.

Bir de Fenerbahçe’nin makûz talihiymiþ gibi yaþanan lig maçlarý tabii… Baþlangýçta kaçýrmadan izlediðim ancak sonra talihine küsen insanlar misali sessiz kalýp kendimi totem yapmaya adadýðým lig maçlarý.

Olmasý gerektiðinden daha sýcak geçen bu mayýs gecesinde, Girne’deki evimin beni rahatlatan manzaraya sahip balkonunda otururken, dýþarýdan kesilmek bilmeyecekmiþ gibi gelen korna seslerini, internet üzerinden dinlediðim radyoda birbiri ardýna çalan caz þarkýlarýný dinleyerek örtmeye çalýþýrken, aklýma takýlan onca sorudan birinin yanýtýný okuduðum bir makalede yakaladýðýmý fark etmek beni yazmaya itti. Ümit Yaþar Oðuzcan’ýn dizeleriyle baþlayan makale; “Nesi var ömrün nesi var, vesvese hepsi vesvese!”* diye baþlýyordu yazý. Okur okumaz yýldýzlar çýkýverdi sanki beynimden. Sonrada beni peþinden sürükledi; o her biri baþka bir renkte yanan ýþýklý yýldýzlar. Yazma yetisi insana verilmiþ en büyük ödülken, diðer taraftan sonsuz bir yalnýzlýðý gerekli kýlýþý çok acýmazsýz gelmiþti Akademi’de öðrenciyken bir Hocam'ýn sözleri kulaðýmdan içeri girdiði günkü kadar tazeydi. Hocam þöyle demiþti; “Hayatta bir þeyi istiyorsanýz bir baþkasýndan vazgeçmelisiniz. Hepsi birlikte olmaz”. Aradan geçen onca yýlýn sonunda onun ne kadar haklý olduðunu anlýyorum bir kez daha ve ardýndan buruk bir gülümseme yapýþýyor yüzüme. Týpký elime yapýþan ve dile pelesenk olmuþ bir lafa benzettiðim ve okumaya çalýþtýðýmý söylediðim kitap misali. Bir çoktan ayrýlmanýn bir farký da yazabilmekse, bunun karþýlýðýnda ödenecek bedel o bir çoðun kaldýramayacaðý kadar aðýr olabiliyor. Belki de o yüzden, düþünen çok ancak bunu kaleme alabilen az. Kim bilir?

Okuduðum makaledeki duygu aktarýmýnýn, hissettiklerimden farklý olmadýðýný görmek, kendimi iyi hissetmeme neden oluyor. Hani vardýr ya; “yalnýz deðilsin” densin ister insan. Ýnsan egosu birazda bundan beslenir. Aynen bu, þu an yaþadýðým. Yazarken içine düþülen duygusal karmaþayý, bellekte yaratýlan üç boyutlu kurgu dünyanýn belki de gerçek varsayýlandan daha somut olduðunu ve onun içinde soluk alýp veren, düþünen, hisseden onca saymaca karakterin, yazan insanýn yalnýzlýðýný absorbe ederek onu içine alýverdiðini ne de güzel anlatmýþ. “Çevremi daralttým” diyor yazar. “Hay Allah!” diyorum okurken; “ben de” diyor iç ses birden. Sonra devam ediyor yazar; “yalnýz kalmak istiyorum yazarken, yalnýzlýðýmý seviyorum”. Yalnýzlýðý sevmek mi? diye düþünüyorum istemsizce. Yahu ben de aynen böyle hissediyorum. Ve aslýnda belleðimde var ettiðim, benimle soluk alýp yaþayan, geliþip her biri kendine özgü birey olan olan roman kiþilikleri aklýma geliyor. Týpký onun söylediði gibi bir ifade beliriyor usumda; o kadar kalabalýk ki burasý roman karakterlerimin varlýðý yetiyor, baþkasýna, baþkalarýna ihtiyaç yok.

Dýþarýdan kulaðýmý yýrtarcasýna çarpan korna sesleri kýsa denecek sürede bitiyor. Yýl boyunca arada izlemekten kendimi alamadýðým, “ölene kadar, sonuna kadar” diye sloganlarla desteklediðim takýmýn pisi pisine aldýðý yenilgilerle ligi kapamasýna içerliyorum. Oysaki belleðimde onca yeni takým kurmuþtum lig devam ederken. Toteme vurmadan önce kendimi teknik direktörden daha etkili on bir oyuncudan kurulu onca takým yaratmýþtým nafile bir gayretle. Belki o oyunculara, belleðimde yarattýðým kurgu dünyanýn kiþilikleri gibi roller verebilseydim, yeni oyunlar kurabilseydim, pisi pisine yenilmeyi geçiþtirme telaþýnda olmazdým þu an. Týpký yazarýn makalesinde bahsettiði ya da benim yazarken yaþadýðým gibi.

Ne demiþ þair; “Nesi var ömrün nesi var, vesvese hepsi vesvese!”.


Özlem Salman
Girne, 05/05/2013


*Cüneyt Ülsever, “Vesvese, Hepsi Vesvese!”, http://www.yurtgazetesi.com.tr/vesvese-hepsi-vesvese-makale,4323.html



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizi Çok Seviyorum Sevgili Dostlarým : -) )
Görsel Bellek Oyunlarýndan Ýbarettir Belki de Hayat
Kelebek Etkisi’yle Ýnsaný Dönüþtüren Bir Momentumdur Yaz
Bir Yaným Hep Chaplin ve O Beni Hep Çok Sevdim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Milenyumun Amazonlarý; Kýbrýslý Kadýnlar
"Yirmi Yedi Yaþýnda Ölen Ölümsüzler"den Biri; Amy Winehouse"un Ardýndan…
Orjinal Gýbrýslý'lýk Adalý Olmak mý?
Medya Öldü, Yaþasýn Sosyal Medya!
Kulaða Ne de Hoþ Gelir; Sil Baþtan!
"Hayat Bir Kutu Çikolatadýr. Ýçinden Ne Çýkacaðýný Bilemezsin". Forrest Gump
Arþiv Belgelerini Kýbrýs'ta Aramayýn!
Bir Zeki Müren Geçti Bu Hayattan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bu Dünya’da Yaþamak Bazen Çok Aðýr Geliyor [Eleþtiri]


Özlem Salman kimdir?

‘Kurguda týpký hayat gibi; içinde binbir deðiþkenin rol oynadýðý bir döngü. . . ’ Yine týpký hayat gibi, o da doðrusal atýmlý bir hareketle deðil, zaman ya da ýþýk benzeri dalgasal bir karaktere sahipti. Hayatýn merkezinde doðanýn kendisi varken, roman kurgusunun merkezindeki yazardý.

Etkilendiði Yazarlar:
Shakespeare,Tolstoy,Nazým Hikmet, L. Aragon, Yannis Ritsos, Özdemir Asaf, Can Yücel,Nietzsche, C. Dikens, Pablo Neruda, Yevgeni Yevtuþenko..daha doðrusu dünyada iz býrakan edebiyatçýlar, filozoflar..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özlem Salman, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.