..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Ömer Faruk Hüsmüllü




8 Mayýs 2013
Eyvah, Kitap Yazdým! - 1  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Bu günlerde çok sayýda dosttan bu yakýnmayý, daha doðrusu feryadý duydum. Belki siz de ayný durumdasýnýz ve belki de bir çýðlýk da siz atmak üzeresiniz. Yazmaya hevesiniz ve yeteneðiniz var. Yazdýklarýnýz birikip de bir kitap hacmine ulaþtýðýnda “Þu ölümlü dünyadan geçip gideceðiz. Hiç olmazsa arkamýzda bir þeyler býrakalým.” Diye düþünüyorsunuz ve bir kitap bastýrmaya karar veriyorsunuz. Bunu nasýl yapabileceðinizin yollarýný araþtýrýyorsunuz. Belli baþlý iki seçenek olduðunu görüyorsunuz:


:ACHI:

Bu günlerde çok sayýda dosttan bu yakýnmayý, daha doðrusu feryadý duydum.

Belki siz de ayný durumdasýnýz ve belki de bir çýðlýk da siz atmak üzeresiniz.

Yazmaya hevesiniz ve yeteneðiniz var. Yazdýklarýnýz birikip de bir kitap hacmine ulaþtýðýnda “Þu ölümlü dünyadan geçip gideceðiz. Hiç olmazsa arkamýzda bir þeyler býrakalým.” Diye düþünüyorsunuz ve bir kitap bastýrmaya karar veriyorsunuz. Bunu nasýl yapabileceðinizin yollarýný araþtýrýyorsunuz. Belli baþlý iki seçenek olduðunu görüyorsunuz:

1-Eserinizi bir yayýnevine göndererek basýlmasýný saðlamak.

2-Eserinizi kendi imkanlarýnýzla bastýrmak.

Birinci yolda karar kýldýysanýz iþiniz oldukça zor demektir. Kitabýnýzýn kopyalarýný gönderdiðiniz yayýnevlerinin hepsinden olumsuz cevap alma ihtimaliniz çok yüksek. Belki de çoðu sizin eserinizi okuma zahmetine bile katlanmadan reddetmiþ de olabilir. O nedenle reddedilen eserinize bakýp da deðeri hakkýnda bir hüküm vermeyiniz.

Türkiye’de tanýnmýþ birkaç yazarýn dýþýnda yayýnevlerinin eserini yayýmladýðý ismi bilinmeyen kiþi, ya hiç yoktur ya da çok azdýr. Çünkü yayýnevi de kendini koruma güdüsüyle hareket ediyor. Öyle ya satýp satmayacaðýný bilmediði bir kitaba neden yatýrým yapsýn ki? Kýsacasý bu yol size KAPALI…

Sevgili okurlar, böyle konuþuyorum diye sakýn moralinizi bozmayýn ve asla yazmaktan da vazgeçmeyin. Mücadele etme azminizi hiç kaybetmeyin. Ama gerçekleri de bilin!

Ben kendi yaþadýðým olaylardan hareketle sizi bilgilendirmeye çalýþýyorum. Amacým sizlerin hevesinizi kýrmak deðildir. Hani meþhur fýkradýr: Hocamýz damdaki karlarý kürerken, aþaðýya düþmüþ ve bayýlmýþ. Herkes baþýna üþüþmüþ. Kimi doktora götürmeyi, kimi çýkýkçý çaðýrmayý teklif ediyormuþ. Kendine gelen hoca seslenmiþ: “Bana öncelikle damdan düþen birini bulup getirin!” Yani, damdan düþenin halini, ancak damdan düþen anlayabilir.

Gelelim ikinci yola. Kendi imkanlarýnýzla kitabýnýzý bastýrmaya karar verdiyseniz önce bir maliyet araþtýrmasý yapmanýz gerekecektir. Yayýnevleri istedikleri ücreti verirseniz eserinizin niteliðine bakmadan yayýmlamayý kabul edecektir. O nedenle önce bu iþi en ucuza yapaný bulmaya çalýþmalýsýnýz. Kitabýnýzýn sayfa sayýsý ve baský adedi ödeyeceðiniz ücrette rol oynayacaktýr. Yayýnevlerinin size yapacaklarý fiyat tekliflerinde de farklýlýklar görürseniz hiç þaþýrmayýn. Mesela 160 sahifelik bir kitaptan 1000 adet bastýrmaya karar verirseniz yayýnevlerinin size teklif edecekleri fiyat 3000 ilâ 5000 lira arasýnda deðiþecektir.

Ekonomik durumunuz bu rakamý karþýlamaya yetmedi mi? O zaman ikinci yolda bir baþka seçeneðiniz daha var: Bir matbaacý ile anlaþarak kitabýnýzý bastýrmak. Maliyet öncekinin yarýsý kadar olacaktýr. Eh, fena bir kazanç sayýlmaz. Ama…

Evet, ama diyorum çünkü kendinizi bir maratoncu gibi bu yeni uðraþýya hazýrlamanýz þart. Önce bir matbaacý bulacaksýnýz. Onunla sýký bir pazarlýk yapacaksýnýz. Sonra kitabýnýzýn kapaðýný hazýrlayacak ya da hazýrlatacaksýnýz. Dizgi iþini yapacak bir editör bulacaksýnýz. Bu arada Kültür Bakanlýðýnýn sitesine girip oradaki formlarý doldurup kitap basýmý için baþvuruda bulunacaksýnýz ve eserinize bir ISBN numarasý alacaksýnýz.

Sonra da matbaacýya “Basabilirsiniz.” Diyeceksiniz. Tabii matbaacýyla olan mücadelenizde de biraz sabýrlý olacaksýnýz. Kitaplarý teslim edeceði tarihte bunun gerçekleþmeme ihtimali oldukça kuvvetlidir. O nedenle sabýr diyorum.

Sonunda kitabýnýz basýldý… Bir araba tutup kitaplarý evinize getireceksiniz. Evli iseniz hanýmýnýz haklý olarak isyan edecektir. Kadýncaðýz bin tane kitabý nereye, nasýl yerleþtirsin. Þayet birkaç kitap bastýrdýysanýz evinizin bir kitap mezarlýðýna dönüþtüðünü de düþünebilirsiniz.

Bitti mi? Hayýr. Kültür Bakanlýðýndan kitabýnýz için bandrol de almanýz gerekiyor. Önce gene bakanlýðýn sitesine girip bandrol baþvurusu yapýyorsunuz sonra da Ziraat Bankasýna 20 lira yatýrýp Kültür Bakanlýðý bürolarýndan 1000 adet bandrol alýyorsunuz. Tabii bu bandrolleri evdeki kitaplarýnýza tek tek yapýþtýrýyorsunuz. Çok þükür bitti deðil mi?

Hayýr, gene bitmedi… Belki de en zoru sona kaldý. Ýyi güzel de siz bu kitaplarý kime ve nasýl satacaksýnýz? Okura nasýl ulaþtýrmayý düþünüyorsunuz? Ýnternetten saða sola duyursanýz, kitap fuarlarýna katýlsanýz belki kitaplarýnýzý okurlara sýnýrlý sayýda ulaþtýrabilirsiniz. (Kitap fuarlarýna katýlan yayýnevlerinin çoðunun zararla döndüðünü biliyor musunuz? Fuarlarda günü bir-iki kitap satýþýyla kapatan yazar da maalesef çok… )

Bedava mý vereceksiniz kitabýnýzý? Güzel fikir de kime? Ýnanýn bedava verdiðinizde bile almak istemeyen çok sayýda kiþi ile karþýlaþacaksýnýz. Ýsteyenlerin adreslerine gönderseniz… O zaman da posta ya da kargo parasýný da sizin ödemenizi isteyenler çok olacaktýr. Bu kadar masrafý karþýlayabilecek misiniz?

Az kalsýn unutuyordum: Basýlan her kitaptan savcýlýða ve milli kütüphaneye de belli sayýda göndermek gerekiyor. Bu yasal bir zorunluluk. Gerçi bu matbaacýnýn iþi ama genelde onlar bu iþi savsaklattýklarýndan durmadan mail adresinize yasal uyarýlar gelir, rahatsýz olursunuz ve sonunda siz göndermek mecburiyetinde kalýrsýnýz.

Öyleyse bir daðýtým þirketine veririm kitaplarý, diye bir çare ürettiðinizi duyar gibiyim. Vermeden önce iyice düþünün derim. Zira bu yolu seçip de bir kuruþ bile para alamayan dostlarým var…

Bu konuda daha söyleyeceklerim var. Sadece problemi ortaya koymak yetmez, çözüm önerilerinde de bulunmak gerekir:

(Devam Edecek...)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maðaranýn Kamburu Romanýndan Seçmeler…
Eyvah, Kitap Yazdým! - 2
Kitaplarýmý Basacak Yayýnevi Arýyorum
Bahtiyar Vahabzade'yi Dokuz Sene Önce Kaybettik
Ýzedebiyat'da Kimleri Okuyorum
Bu Adamlardan Hangisi Deli?
Seksen Beþ Yaþýndaki Bir Yazarýn Feryadý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk’ün Ordu - Savaþ ve Barýþ Hakkýndaki Sözleri
Ýnsanoðlu Dur ve Dinle!
Türk Devletleri Ne Zaman Kuruldu ve Ne Zaman Yýkýldý?
Kitapsýz Bir Din Doðdu,haberiniz Var mý?
Kýzýlderili Soykýrýmý / American Natives Genocide
Bayraðýn Türklerde Önemi
Kitaplarý Yakýn, Kütüphaneleri Yýkýn!
Facebook’a Bir Önerim Var
Eleþtirinin Eleþtirisi - 3
Ýktidara Gelebilmek Ýçin Tüyolar!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.