..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Özlem Salman




9 Mayýs 2013
Bir Yaným Hep Chaplin ve O Beni Hep Çok Sevdim  
Özlem Salman
Mekanlarýn, akýþkan olmaktan çok dalgalarla hareket eden zamanýn hangi noktasýnda durulup bakýldýðý önemsizleþmiþ, insanýn insaný arayýþ öyküsünde... Dünya’nýn koca bir sahne gibi algýlanýþý sadece ortam deðiþtirip, ayný kalmýþ özünde.


:ADDF:
Chaplin’in Büyük Diktatör filmini izleyenlerin anýmsayacaðý iki can alýcý sahne vardýr. Tomania diktatörü Adenoid Hynkel’in balonla oynarken dans ediþin hissettirdiði haz duygusunun yüzüne yansýdýðý sahne –ki balon daha sonra elinde patlayacaktýr-, diðeri de; bir kaybediþ trajedisini umut vaad eden bir çaðrýya dönüþtürdüðü son perdedeki sesleniþ konuþmasý.

Uzun zamanýn ardýndan bir kez daha izlemenin akýlda doðurduðu sorularýn birbiri ardýna ortaya çýkýp sonrada bir karnaval geçiþi sergileyiþi beni klavye baþýna oturttu. Týpký günün çoðu zamanýný þu an benim yaptýðýma benzer biçimde geçiren “klavyeþörler” gibi…

Zamanýn göreli uzamýnda, sanki hiç var olmamýþ ya da yok olmayacakmýþ gibi bir rahatlýkla klavye tuþlarýna basarak tüketilmeye devam eden hayatýn/hayatýmýzýn doðadan ve ona uyumlu yaþamaktan ne kadar uzaklaþtýrdýðýnýn kaçýmýz farkýndayýz? Hep merak etmiþimdir. Ya adýna bilgisayar denilen mucizevi makine, ya da ondan daha da inanýlmaz bir buluþ olan elimizdeki “akýllý” telefonun tuþunda, sürekli bir þeyleri beðenip yorumladýðýmýz veya yazýþarak konuþtuðumuz... Þaka gibi ama bazen bir adým daha ileri gidip yanýlgý girdabýnýn içine düþtüðümüzün farkýnda olmaktan bihaber yeni dünyalar kurmaya çalýþtýðýmýz bu ortam, insanýn yalnýzlaþtýðý ve yabancýlaþtýðý kaotik bir sahneye dönüþmüþ durumda. Shakespeare’in ünlü, Dünya Bir Oyun Sahnesi’dir þiirinin ilk dizeleri geliveriyor aklýma birdenbire, sanki dalga geçercesine. “Bütün dünya bir sahnedir. Ve bütün erkekler ve kadýnlar sadece birer oyuncu… Girerler ve çýkarlar… Bir kiþi bir çok rolü birden oynar…”.

Mekanlarýn, akýþkan olmaktan çok dalgalarla hareket eden zamanýn hangi noktasýnda durulup bakýldýðý önemsizleþmiþ, insanýn insaný arayýþ öyküsünde... Dünya’nýn koca bir sahne gibi algýlanýþý sadece ortam deðiþtirip, ayný kalmýþ özünde. Hemen herkes; yeni ülkeler kurup sistem deðiþtirilmesine katkýda bulunuyor. Ve gerçekten hemen herkes hem de her gün bir fikrin ortaya atýlýp ertesi gün unutulduðu, kiþilerin var olmaktan ziyade görüntülere hapsolduðu, ses týnýlarýnýn klavye tuþunun didaktik tik, taklarýna kurban edildiði, var olmaktan ziyade var edilmeye çalýþýlan bir dünyanýn parçasý olmuþ çoktan. Týpký Chaplin’in o kült filmin son sahnesindeki sesleniþindeki gibi; “Çok fazla düþünüyoruz ama çok az hissediyoruz. Ýyiliðe, anlayýþa muhtacýz. Bu deðerler olmadan hayat korkunç olur.” Olmuþ da.

Çok düþünmekten düþünmemeye bir kaçýþa dönüþmüþ sosyal paylaþým sitelerindeki yarenlik. Konuþmaktan ziyade, yazýlýr olmuþ. Düþünmek yerine düþünmez olunca insan; hislerde yitip gitmiþ. Çoðu seçicilikten uzak kopyalayýp yapýþtýrýlan iletilerden sýkýldýkça, bir iki satýr yazarak paylaþýlmýþ duygular. Yazýlanlarýn çoðunun kime ait olduðu not düþülmemiþ altýna. Bu pek de umursanmamýþ, sanal ortam herkese ait, bireysel yaratýnýn fazlaca bir önemi yok.

Bireysel yaratýnýn önemsenmeyip insanýn kimliksizleþtirildiði, modern köleler haline getiriliþin hýz kazandýðý neredeyse tek tipe indirgenip makineleþtirilmek istendiði bir dönem yaþadýðýmýz çað. Mitolojinin vazgeçilmez figürü aðzýndan ateþ çýkan ejder misali hepimizi yutmaya çalýþan bu sistemde nefes almaya çalýþýyoruz.

Düþüncelerimdeki hareketlilik Venedik Karnavalý’nda yürüyenler benzeri kostümler giymiþ gibi dans ediyorlar artýk. Birden bir baþka kült filmin sahnesi geliyor gözümün önüne, istemdýþý. Görsel hafýzamýn bir baþka oyunu sanki. Fritz Lang’ýn Metropolis’i… Düzgün sýra olmuþ, bir örnek kýyafetleriyle uygun adým ilerleyen insanlar. Yüzeler donuk ve ifadesiz. Venedik Karnavalý’ndaki maskelerin renklillikleri bile aranýyor bu sahnede. Hiç deðilse onlarda ruhtan bir iz var. Çünkü özgün ve tek her biri.

Özgün ve tek olabilmek. Kimsenin kimseye benzemediðini bilmek. Bireysel farklýlýklarýn yaratýcýlýk sýnýrlarý zorlanarak taçlandýrýlmasýný önemseyip kendimize sahip çýkmak. Biraz gülmece biraz yüzleþme ile geçen hayatta, klavyelerin ardýna gizlenmiþ insan öykülerinin sanal görünmesine raðmen bunun bir yanýlsama olduðunu onlarýn gerçekliðini unutmamak. Dalga geçerken yaþamýn sunduklarýyla, ayný zamanda da keyfini çýkarmak. Ve elbette doðru olmak, olanýn dýþýnda görünme çabasýna girmemek. Bir noktada takýlýp kalmamak, yabancýlaþmamak, ötekileþmemek/tirmemek ekranlarýn ardýnda, klavyenin tuþunda. Gülmece ustalarýnýn ince hicvine kulak kabartmak, göz süzmek. Adenoid Hynkel’in filmin son sahnesindeki trajik konuþmasýnýn bir benzerini yapmamak günün sonunda.

O yüzden; bir yaným hep Chaplin ve o beni hep çok sevdim.


Özlem Salman
Kýbrýs, 08/05/2012



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizi Çok Seviyorum Sevgili Dostlarým : -) )
Görsel Bellek Oyunlarýndan Ýbarettir Belki de Hayat
Kelebek Etkisi’yle Ýnsaný Dönüþtüren Bir Momentumdur Yaz
Pisi Pisine Kaybetmeyi Umarsýzca Geçiþtirme Telaþý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Milenyumun Amazonlarý; Kýbrýslý Kadýnlar
"Yirmi Yedi Yaþýnda Ölen Ölümsüzler"den Biri; Amy Winehouse"un Ardýndan…
Orjinal Gýbrýslý'lýk Adalý Olmak mý?
Medya Öldü, Yaþasýn Sosyal Medya!
Kulaða Ne de Hoþ Gelir; Sil Baþtan!
"Hayat Bir Kutu Çikolatadýr. Ýçinden Ne Çýkacaðýný Bilemezsin". Forrest Gump
Arþiv Belgelerini Kýbrýs'ta Aramayýn!
Bir Zeki Müren Geçti Bu Hayattan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bu Dünya’da Yaþamak Bazen Çok Aðýr Geliyor [Eleþtiri]


Özlem Salman kimdir?

‘Kurguda týpký hayat gibi; içinde binbir deðiþkenin rol oynadýðý bir döngü. . . ’ Yine týpký hayat gibi, o da doðrusal atýmlý bir hareketle deðil, zaman ya da ýþýk benzeri dalgasal bir karaktere sahipti. Hayatýn merkezinde doðanýn kendisi varken, roman kurgusunun merkezindeki yazardý.

Etkilendiði Yazarlar:
Shakespeare,Tolstoy,Nazým Hikmet, L. Aragon, Yannis Ritsos, Özdemir Asaf, Can Yücel,Nietzsche, C. Dikens, Pablo Neruda, Yevgeni Yevtuþenko..daha doðrusu dünyada iz býrakan edebiyatçýlar, filozoflar..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özlem Salman, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.